Noi licitaţii pentru şcoli din Iaşi, lansate ieri. 12 achiziţii în curs, de 75 mil. lei. Lista şcolilor

joi, 04 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Noi licitaţii pentru şcoli din Iaşi, lansate ieri. 12 achiziţii în curs, de 75 mil. lei. Lista şcolilor

Primăria Iaşi a lansat noi licitaţii pentru reabilitarea de unităţi şcolare cu fonduri PNRR. În prezent, municipalitatea are în desfăşurare 12 achiziţii în valoare de aproape 75 milioane lei, fără TVA. În cazul unei licitaţii, Primăria a înregistrat deja două contestaţii: două firme sunt nemulţumite că le-au fost respinse ofertele.

Distinct faţă de PNRR, municipalitatea are încă în desfăşurare şi licitaţia privind reabilitarea Colegiului Pedagogic, o lucrare care înseamnă, ca necesar de finanţare, o sumă similară cu cea totală pentru celelalte 12 unităţi. În cazul acestei şcoli, fondurile sunt asigurate de către guvern.

Cele mai recente licitaţii au fost lansate ieri. O achiziţie vizează execuţia de lucrări pentru refacerea corpului C1 (Şcoala veche) al Liceului cu Program Sportiv. Valoarea acestui contract se ridică la 1,95 milioane lei, iar constructorii interesaţi pot depune oferte până pe 22 ianuarie. O altă procedură lansată ieri presupune lucrări la Şcoala Gimnazială nr. 4 „Ionel Teodoreanu”: un contract cu o valoare de 5,5 milioane lei, cu termen de ofertare pe 26 ianuarie. Nu în ultimul rând, Primăria caută constructor şi pentru reabilitarea energetică a Grădiniţei PP nr. 15, în cadrul unui contract cu o valoare de 1,9 milioane lei: ofertele vor fi deschise pe 23 ianuarie.

O altă achiziţie, lansată în decembrie 2023, are astăzi termen pentru depunerea ofertelor, fiind vorba despre reabilitarea energetică a corpului C1 al Grădiniţei cu program normal nr. 15 (contract cu o valoare de 1,4 milioane lei). În cazul altor opt proceduri, lansate în perioada octombrie – noiembrie 2023, ofertele sunt în curs de evaluare.

Două contestaţii la una dintre licitaţii

Cele mai multe oferte (şase la număr) au fost depuse în cazul reabilitării Şcolii Gimnaziale „Alexandru Vlahuţă” (6,1 milioane lei). La finalul anului trecut, doi dintre ofertanţi (Tech Confort şi Con Ted Company) au depus contestaţii, firmele fiind nemulţumite de faptul că Primăria le-a declarat oferta drept „inadmisibilă”. Procedura va putea continua după ce Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) va analiza sesizările. La procedură mai participă Conedil Iaşi, Ungureanu Trans, HD Construct şi Nova General Construct.

În cazul a trei licitaţii, Primăria ar putea semna rapid contractele, întrucât fiecare dintre aceste proceduri a atras câte o singură ofertă. Este vorba despre Colegiul „Ioan C. Ştefănescu” (un contract de 26,8 milioane lei, singurul ofertant este Conest), căminul Liceului Tehnologic de Transporturi şi Construcţii (6,8 milioane lei, Ungureanu Trans SRL a fost desemnat deja câştigător) şi Şcoala Primară „Petru Poni” (2,4 milioane lei, BMS Holding Enterprise). Dacă nu vor fi probleme cu ofertele firmelor menţionate, atunci Primăria are cale liberă să semneze contractele, iar lucrările să înceapă chiar din primăvară.

Municipalitatea mai mare în evaluare oferte la alte patru proceduri de achiziţie, respectiv în cazurile: Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” (un contract de 7,05 milioane lei, cu patru ofertanţi – HD Construct, Ungureanu Trans, Tech Confort, Con Ted Company), Şcoala Gimnazială „Elena Cuza” (un contract de 5,7 milioane lei care a atras trei oferte – HD Construct, Trust AVB şi o asociere de firme conduse de Fragar Trading), Liceul Tehnologic „Petru Poni” (un contract de 4,6 milioane lei pentru care au licitat trei ofertanţi: HD Construct, Tech Confort şi o asociere de firme conduse de Alconf) şi Colegiul Tehnologic „Dimitrie Leonida” (un contract de 4,4 milioane lei, cu patru ofertanţi – Conest, Tech Confort, HD Construct, şi asocierea condusă de Alconf).

Primăria ar putea avea semnate toate cele 11 contracte de lucrări în primăvara acestui an, astfel că lucrările să înceapă cel târziu în toamnă.

În context, amintim şi de licitaţia privind reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, un contract de 70 milioane lei, fonduri asigurate prin intermediul unui program naţional de refacere a clădirilor unităţilor şcolare care prezintă risc seismic.

Această licitaţie a fost lansată în martie 2023, dar, aşa cum ZdI relata la finalul anului trecut, Primăria a desemnat în două rânduri acelaşi câştigător (Grup Construcţii Est), iar în ambele dăţi raportul a fost anulat în urma contestaţiilor depuse de Iasicon. La acest moment, Primăria este obligată să facă o nouă evaluare.

Comentarii