Ordin nou al Ministerului Sănătăţii

Nu oricine se poate adresa centrelor de evaluare Covid. Doar cei cu două forme de risc

Când trebuie să sunaţi la 112 pentru deplasarea la centrul de evaluare.

marți, 08 februarie 2022, 02:50
2 MIN
 Nu oricine se poate adresa centrelor de evaluare Covid. Doar cei cu două forme de risc

La centrele de evaluare Covid nu se mai pot prezenta toţi pacienţii infectaţi, ci doar acei care prezintă două forme de risc. Măsura este prevăzută într-un ordin recent al Ministerului Sănătăţii. Iniţial, pacienţii se puteau prezenta la centrele de evaluare la cel mult 7 zile de la rezultatul pozitiv al testului, fără alte condiţii.

 

Noul ordin prevede că la centrele de evaluare ambulatorie pentru Covid-19 se pot prezenta doar pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 la cel mult 7 zile după ce au fost testaţi pozitiv şi dacă prezintă cel puţin doi factori de risc pentru a dezvolta forme severe de boală. Astfel, potrivit noului ordin, se pot prezenta la centrele de evaluare pacienţii infectaţi care au boli cardiovasculare (inclusiv HTA), diabet zaharat tip 1 şi 2, obezitate cu indice de masă corporală peste 30%, boli respiratorii cronice (inclusiv astmul bronşic), insuficienţă renală cronică (pacienţii cu dializă cronică), hepatopatii cronice, imunodepresii semnificative (inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA), vârsta peste 65 de ani şi copiii de 12-17 ani cu patologii severe asociate.

De asemenea, personalul medical trebuie să realizeze evaluarea clinică a pacientului, indentificarea factorilor de risc, evaluarea antecedentelor personale patologice, a medicaţiei pentru afecţiunile cronice şi interpretarea rezultatelor imagistice. În urma analizei, medicii de la centrele de evaluare pot prescrie antivirale cu administrare orală, pentru administrare la domiciliu, doar dacă pacienţii se află în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii). Monitorizarea pacientului se face de către medicul de familie pe parcursul tratamentului până la vindecare, mai prevede actul normativ.

Tot potrivit noului ordin, pacienţii pot apela la 112 pentru deplasarea la centrul de evaluare în situaţia existenţei următoarelor simptome: febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate, tuse seacă intensă sau care se accentuează, saturaţia oxigenului < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare Covid-19, dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnee preexistente, dureri toracice la inspirul profund, astenie marcată şi mialgii intense.

 

 

Comentarii