Nu scăpăm de autobuzele second hand. CTP face licitaţie să mai cumpere

“Trebuie acoperită nevoia de mijloace de transport pe perioada lucrărilor de reabilitare a liniilor de tramvai”, spun oficialii companiei.

miercuri, 10 noiembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Nu scăpăm de autobuzele second hand. CTP face licitaţie să mai cumpere

Compania de Transport Public (CTP) a lansat o licitaţie pentru achiziţia de mijloace de transport rulate. Potrivit unui anunţ publicat în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP), CTP are în plan să achiziţioneze două autobuze şi trei microbuze cu o valoare estimată a contractului de jumătate de milion de lei. CTP explică achiziţia prin faptul că trebuie acoperită nevoia de mijloace de transport pe perioada lucrărilor de reabilitare a liniilor de tramvai. 

Procedura a fost împărţită în două loturi: cele două autobuzele ar urma să coste, în total, 181.500 lei, iar microbuzele 318.500 lei. În caietul de sarcini se arată că, deşi sunt în derulare achiziţii de autobuze şi tramvaie noi, termenele de livrare sunt destul de extinse şi variază de la un 1 an şi până la 3 ani. Din acest motiv, CTP „nu reuşeşte să acopere necesarul de mijloace de transport în exploatare conform planului de transport”. În documentaţia de atribuire se mai susţine şi faptul că contextul pandemic actual impune măsuri precum limitarea numărului de călători în mijloacele de transport la numărul de locuri pe scaune, măsură care nu mai este de actualitate.

„Achiziţia unui număr de două autobuze cu podea joasă şi a trei microbuze rulate pentru transportul public de călători va permite acoperirea necesarului de mijloace de transport, pe perioada lucrărilor de reabilitare a liniilor de tramvai pe segmentele Piaţa Virgil Săhleanu – Ţuţora şi 2 Băieţi – Dancu”, se mai precizează în documentaţie. Autobuzele trebuie să aibă o lungime de 12 metri, o normă de poluare de minimum Euro 4, să fie dotate cu aer condiţionat şi să aibă rambă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. În schimb, microbuzele trebuie să aibă o lungime de maximum 8 metri şi o capacitate de transport pasageri de minimum 27 persoane.

„Autobuzele şi microbuzele vor avea un aspect fizic plăcut, fără urme majore de lovituri, zgârieturi sau acte de vandalism, care generează disconfort vizual călătorilor”, se mai arată în caietul de sarcini. Companiile interesate pot depune oferte cel târziu pe 22 noiembrie. Termenul de livrare a mijloacelor de transport este de 6 luni de la semnarea contractului.

Comentarii