O singură ofertă la licitaţia pentru blocuri sociale în Grădinari: două companii din Iaşi, în asociere

miercuri, 13 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 O singură ofertă la licitaţia pentru blocuri sociale în Grădinari: două companii din Iaşi, în asociere

Primăria Iaşi a primit o singură ofertă la licitaţia pentru construirea de blocuri sociale. Valoarea contractului ajunge la circa 67 milioane lei, fără TVA, iar fondurile sunt asigurate prin intermediul PNRR.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii ieşene, ofertantul este asocierea formată din Conest şi Artehnis, ambele companii fiind din Iaşi. În aceste zile, Conest mai participă şi la o altă procedură organizată de Primărie, unde, de asemenea, este singurul ofertant, respectiv un contract cu o valoare estimată la 26 milioane lei pentru reabilitarea unei unităţi şcolare (Colegiul „Ioan C. Ştefănescu”).

În ceea ce priveşte blocurile sociale, intenţia Primăria este de a construi 188 de apartamente în care vor locui „tineri aflaţi în situaţii de risc”, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani. Potrivit indicatorilor urbanistici, suprafaţa construită a blocurilor, zece la număr, ajunge la 3.200 mp. Imobilele vor fi deservite de aproape 200 locuri de parcare, iar complexul va fi dotat şi cu 45 de staţii de încărcare (90 de puncte) pentru vehiculele electrice.

Blocurile vor avea un regim cu subsol, parter, 3 etaje şi mansardă. Trei blocuri vor avea fiecare câte două tronsoane cu 18 apartamente/tronson, iar patru blocuri vor avea câte un singur tronson cu 20 de apartamente. În total, vor fi 98 de apartamente cu o cameră, 78 cu două camere şi 12 cu 3 camere.

„Din perspectiva costurilor iniţiale scăzute, soluţia recomandată (pentru încălzire, n.r.) este cea de racordare a clădirii la sistemul de termoficare şi utilizarea unor sisteme ce valorifică energia solară”, se arată în studiul energetic comandat de Primăria Iaşi.

Potrivit documentaţiei de atribuire, contractul este atât de proiectare (2 luni), cât şi de execuţie (27 luni), iar lucrările trebuie finalizate cel târziu în decembrie 2026, acesta fiind termenul impus la proiecte PNRR. În final, complexul din Grădinari va avea peste 250 de apartamente: 72 de locuinţe sunt în curs de amenajare (cu fonduri de la bugetul local), dar lucrările au întârzieri în condiţiile în care au început încă din 2018.

Potrivit informaţiilor oferite de administraţia locală, la repartizarea locuinţelor este obligatoriu să fie respectate cumulativ mai multe criterii de eligibilitate. Astfel, tinerii beneficiari cu vârste între 18 şi 35 de ani provin dintr-o comunitate sau grup vulnerabil, au un venit pe membru de familie sub salariul mediu lunar pe economie, nu deţin şi nu au avut în proprietate o locuinţă şi trăiesc în condiţii de locuire precare/ supraaglomerate. De asemenea, un criteriu pentru prioritizare este ca tinerii să aibă unul sau mai mulţi copii în îngrijire, respectiv care locuiesc în gospodărie.

Comentarii