O șoferiţă beată s-a ferit de dracul şi a dat peste taică-su

sâmbătă, 02 aprilie 2022, 01:58
2 MIN
 O șoferiţă beată s-a ferit de dracul şi a dat peste taică-su

Pentru o şoferiţă, berea este mai tare decât whisky-ul. Aceasta a refuzat prelevarea de probe biologice, convinsă fiind că cele două beri băute vor indica o alcoolemie mai mare decât cea reală. Ideea i-a adus un dosar penal şi o condamnare.

Pe 10 august anul trecut, în jurul orei 21, poliţiştii rutieri au observat un autoturism Renault deplasându-se în serpentine dinspre Vulturi spre Iaşi. O Dacie aflată în spatele Renault-ului a fost forţată să efectueze manevra de depăşire pentru a evita o coliziune. Poliţiştii au oprit ambele autovehicule şi au cerut şoferilor documentele. La volanul autoturismului Renault se afla Maria Savin, aceasta prezentând un permis italian din 1991. Permisul era valabil, dar şoferiţa prezenta halenă alcoolică. La testarea cu aparatul Dräger, a fost constatată o concentraţie alcoolică de 1,14‰ în aerul expirat. Savin a refuzat însă deplasarea la spital pentru recoltarea de probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

„Am refuzat acest lucru deoarece băusem două beri şi eram conştientă că e posibil să iasă o alcoolemie mai mare din această cauză, faţă de realitate, deoarece berea are o putere mai mare în sânge decât whiskey, vin sau alte băuturi”, avea să declare aceasta ulterior.

Un argument pueril, pentru că refuzul echivalează cu cea mai mare alcoolemie. Femeia a fost trimisă în judecată pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, faptă pentru care Codul Penal prevede pedeapsa cu închisoarea pe un termen cuprins între 1 şi 5 ani. Magistraţii Judecătoriei au constatat că Savin nu se afla la prima abatere, ea suferind o condamnare în Italia, la 4 luni de închisoare, cu suspendare. Condamnarea nu fusese însă recunoscută de instanţele româneşti, aşa că nu a fost luată în calcul. În schimb, a fost apreciat faptul că femeia îşi recunoscuse fapta, motiv pentru care limitele pedepsei au fost reduse. Ca urmare, Savin a fost condamnată la pedeapsa minimă, de 8 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa Judecătoriei a fost atacată de procurori, dosarul urmând să fie reanalizat de Curtea de Apel la jumătatea lunii mai.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii