Obligat să-şi dărâme gardul şi terasa de pe un teren din Bucium

sâmbătă, 05 martie 2022, 02:50
2 MIN
 Obligat să-şi dărâme gardul şi terasa de pe un teren din Bucium

Un ieşean a fost obligat de judecători să-şi dărâme singur construcţiile ridicate fără autorizaţie. La capătul unui proces început în octombrie 2019, Curtea de Apel a ordonat demolarea construcţiilor şi amendarea cu 8.500 de lei a lui Septimiu S. pentru continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora.

În iulie 2017, câţiva proprietari de terenuri din zona Bucium au sesizat Poliţia locală cu privire la faptul că Septimiu S. începuse construirea unui imobil pe un teren a cărui destinaţie era calea de acces spre case. Poliţiştii ajunşi la faţa locului au constatat că faptele se verificau, fiind începută o clădire cu regim de înălţime parter, cu o suprafaţă de aproximativ 80 mp, fără autorizaţie. A fost aplicată o amendă de 2.000 de lei şi s-a dispus încetarea lucrărilor până la eventuala intrare în legalitate.

Lucrările nu numai că nu au încetat, dar ieşeanul a construit şi un gard cu soclu de beton în jurul proprietăţii şi a extins o terasă. În paralel, Septimiu S. ceruse totuşi eliberarea unui certificat de urbanism, solicitarea fiind însă respinsă. O nouă solicitare, depusă de ieşean în octombrie 2017, a fost şi ea respinsă, ca şi o cerere depusă în noiembrie privind întocmirea unui plan urbanistic zonal pentru o casă de vacanţă. De fiecare dată, motivul refuzului a fost acelaşi: terenul era situat în extravilan, neconstruibil.

Un nou control al Poliţiei locale, efectuat în vara lui 2019, a constatat că lucrările au continuat cu nonşalanţă. În aceste condiţii, Poliţia locală a făcut o plângere penală, iar cazul a ajuns în instanţă. Cu actele în faţă şi după audierea martorilor, magistraţii Judecătoriei nu au putut face altceva decât să constate că faptele erau cele prezentate de Poliţia locală.

"Deşi inculpatul a recunoscut încă de la debutul ridicării construcţiilor edificate în mod ilegal, că nu deţine autorizaţie de construcţie, nu doar că nu s-a conformat obligaţiei de intrare în legalitate prin obţinerea autorizaţiei (sens în care a realizat demersuri care nu s-au concretizat în finalitatea urmărită), acesta chiar a persistat în acţiunea sa, intrând în sfera ilicitului penal, continuând să construiască o terasă şi să împrejmuiască imobilul deja edificat în absenţa autorizaţiei. Pe cale de consecinţă, această conduită a inculpatului se impune a fi stopată prin desfiinţarea construcţiilor realizate nelegal", au rezumat judecătorii.

Aceştia au dispus aplicarea unei amenzi de 8.500 lei, corespunzătoare unui număr de 170 zile amendă, ca şi demolarea în decurs de o lună, a terasei acoperite şi a gardului, construite după primul control al Poliţiei locale. Situaţia clădirii iniţiale, ridicate tot fără autorizaţie, trebuie să facă obiectul unei acţiuni separate.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii