Operaţiune de salvare de 4 ore în zona Cascadei Duruitoarea. Cum a fost salvat un turist cu elicopertul SMURD de la Iaşi?

luni, 25 iulie 2022, 01:50
1 MIN
 Operaţiune de salvare de 4 ore în zona Cascadei Duruitoarea. Cum a fost salvat un turist cu elicopertul SMURD de la Iaşi?

Elicopterul SMURD Iaşi a intervenit la sfârşitul săptămânii trecute împreună cu Salvamont Neamţ la o operaţiune dificilă de salvare a unui turist care a suferit un traumatism grav la picior în zona Cascadei Duruitoarea din Masivul Ceahlău. 

Victima, care avea dureri mari, a fost iniţial transportată de la cascadă, după acordarea primului ajutor, până la Baza Salvamont din zonă, aflată la aproximativ 600 de metri, iar ulterior a fost solicitată intervenţia elicopterului SMURD de la Iaşi.

Elicopterul SMURD este dirijat la locul accidentului

„Transportul terestru nu era posibil din cauza faptului că riscam ca fractura să se transforme într-o fractură deschisă, exista de asemenea şi riscul şocului post traumatic. A fost trimis elicopterul SMURD de la Iaşi, pilotul a făcut o aterizare excepţională într-un perimetru de 30-40 de metri, practic unicul ochi din pădure unde putea ateriza aparatul. A fost preluat de echipa medicală a elicopterului SMURD pentru transfer la Bucureşti unde urma să fie operat, fiind un traumatism foarte grav”, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Medicii şi asistenţii care făceau parte din echipa medicală au reuşit ca în 40 de minute de la aterizare să preia cazul şi să plece mai apoi către spitalul din Bucureşti. Întreaga intervenţie a durat patru ore: a început de la ora 12.00 şi s-a finalizat în jurul orei 16.00. 

 

 

Comentarii