Ordinul Arhitecţilor consideră că Hanul Trei Sarmale trebuie refăcut după proiectul lui Ilie Costinescu

vineri, 22 aprilie 2022, 01:50
2 MIN
 Ordinul Arhitecţilor consideră că Hanul Trei Sarmale trebuie refăcut după proiectul lui Ilie Costinescu

Arhitecţii ieşeni solicită reconstruirea Hanului Trei Sarmale după planul în baza căruia a fost refăcut acum 50 de ani. Într-un punct de vedere trimis ieri presei, Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Iaşi, arată că hanul trebuie reconstruit după proiectul semnat de arhitectul Ilie Costinescu, cu reproducerea tuturor detaliilor şi protejarea oricăror lucrări subterane istorice şi a beciului existente.

„Irecuperabil, Hanul Trei Sarmale şi-a abandonat drumeţii dintr-o lacună legală, făcând parte dintr-o categorie de lucrări ce nu au fost niciodată protejate de o legislaţie a patrimoniului construit, fiind demolat abuziv fără obţinerea de către actualul proprietar a niciunei autorizaţii legale”, precizează OAR Iaşi. Arhitecţii spun că, chiar dacă hanul istoric a dispărut în urma intervenţiei din anul 1970, noua construcţie edificată după proiectul lui Ilie Costinescu „a devenit un liant al detaliilor de arhitectură şi al tradiţiilor legate de bucătăria moldovenească, revigorând un simbol al acelui loc puternic încărcat de o istorie a tuturor personalităţilor care au călcat pragul vechii construcţii”.

„Dincolo de ziduri şi străzi, Iaşul trăieşte prin spiritul locurilor, prin amintirile, trăirile, nostalgiile şi impresiile fiecărui locuitor vremelnic al cetăţii. Din toate acestea se nasc istorii romanţate ale oraşului şi ale locuitorilor lui, istorii legate de imagini care dăinuie peste timp, cu rădăcini adânc ancorate în memoria fiecăruia, transmise din generaţie în generaţie şi care ne definesc pe noi, locuitori ai acestui minunat oraş”, se mai arată în punctul de vedere al OAR Iaşi. Amintim că, zilele trecute, la ceas de seară, proprietarul hanului a demolat clădirea fără a avea o autorizaţie din partea Primăriei Iaşi şi fără a respecta norme de siguranţă în astfel de situaţii.

 

 

Comentarii