Pacienţii cu HIV: şase luni de coşmar. Spitalele în care se tratau sunt doar pentru covid

luni, 14 septembrie 2020, 01:54
2 MIN
 Pacienţii cu HIV: şase luni de coşmar. Spitalele în care se tratau sunt doar pentru covid

Spitalele de boli infecţioase unde erau trataţi în mod obişnuit s-au transformat integral în spitale de primă linie în lupta împotriva Covid-19

 

Pandemia de coronavirus a generat schimbări majore inclusiv în cazul pacienţilor cu HIV, restricţiile având impact major asupra modului în care aceştia sunt monitorizaţi şi trataţi, ei confruntându-se în ultimele şase luni cu mai multe dificultăţi. „În contextul în care multe dintre serviciile medicale dedicate nu sunt disponibile, legătura cu medicul curant este foarte dificilă, analizele specifice se realizează foarte greu şi doar în anumite centre regionale HIV. Toate acestea sunt cauzate de faptul că spitalele de boli infecţioase unde erau trataţi în mod obişnuit s-au transformat integral în spitale de primă linie în lupta împotriva Covid-19”, au explicat reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

În acest context, aceştia au dezvoltat servicii de suport pentru pacienţii cu HIV. Astfel, există un serviciu de consiliere pe care pacienţii îl pot accesa pentru a se consulta cu specialiştii UNOPA în legătură cu aspecte ce ţin de managmentul infecţiei, acces la servicii medicale, tratament şi analize specifice, situaţii de stigmă şi discriminare sau protecţie socială. De asemenea, săptămânal, vor putea participa la un grup de suport online pentru pacienţii cu HIV, aceştia fiind ajutaţi să accepte diagnosticul, să îşi întărească relaţia cu medicul, să urmeze tratamentul şi să îşi consolideze încrederea şi imaginea de sine. Totodată, va exista un „peer-suport”, serviciu prin care pacienţii HIV vor putea discuta cu alţi pacienţi dornici să facă schimb de informaţii. „Posibilitatea de a discuta cu alţi pacienţi aflaţi în aceeaşi situaţie este de un real ajutor în depăşirea unor etape fireşti în relaţie cu infecţia sau în eliminarea unor temeri nejustificate”, au precizat reprezentanţii UNOPA. Modalitatea de accesare a serviciilor, dar şi alte detalii sunt publicate pe site-ul www.unopa.ro.

Comentarii