Extinderea Penitenciarului şi pasajul de la Agronomie au primit aviz negativ în Comisia de urbanism

Pasajele – discutabile, Penitenciarul – respins. Votul final este vineri

joi, 25 noiembrie 2021, 03:01
3 MIN
 Pasajele – discutabile, Penitenciarul – respins. Votul final este vineri

Soarta pasajului din Copou se va decide în plen. Cum liberalii au susţinut proiectul în comisie, e posibil ca acesta să treacă în şedinţa de CL de mâine.

Proiectul privind extinderea Penitenciarului în Copou va fi dezbătut mâine de consilierii locali, dar probabilitatea de a fi aprobat este destul de redusă. Comisia de urbanism a dat ieri aviz negativ proiectului, iar două partide, care cumulează 20 de consilieri (dintr-un total de 27), au anunţat deja că nu vor aproba planul urbanistic în plen. Este vorba despre consilierii PNL şi USR, în timp reprezentanţii PSD vor decide astăzi, la nivel de partid, care e direcţia de urmat. Cert este că, la Comisia de urbanism, proiectul nu a primit vreun vot favorabil, indiferent de culoarea politică a consilierilor.

Alte două proiecte care vor stârni cu siguranţă dezbateri sunt cele legate de pasajele subterane din Copou şi de pe str. Anastasie Panu. În primul caz, proiectul a primit, de asemenea, aviz negativ, iar în celălalt caz au fost solicitate unele clarificări. Votul a fost însă diferit faţă de Penitenciar: liberalii au votat pentru ambele pasaje, în timp ce USR şi PSD au votat împotrivă, s-au abţinut sau au solicitat amânare. Având în vedere configuraţia politică existentă la nivelul CL, cel mai probabil, cele două studii tehnice privind pasajele vor fi aprobate în plenul de vineri, iar cel al Penitenciarului va fi respins, atât timp cât şi consilierii PNL nu vor vota pentru derularea unui astfel de proiect.

Cum şi-au justificat consilierii votul din Comisia de urbanism

În ceea ce priveşte extinderea Penitenciarului, principalul motiv ţine de amplasamentul unităţii într-o zonă rezidenţială şi o improbabilă relocare în cazul construirii unor noi pavilioane, conform proiectului actual.

„Votul consilierilor PNL nu a fost favorabil, deşi înţelegem necesitatea de creare de spaţii de detenţie conform cerinţelor UE, mai importantă este necesitatea de construire a unui nou penitenciar şi mutarea actualei unităţi într-o altă zonă, aflată la marginea oraşului sau cât mai departe de oraş. Votul nostru va fi menţinut şi în plen”, a declarat liderul de grup al PNL, Ciprian Bostan.

În cazul pasajelor subterane, liberalii au votat pentru aprobarea studiilor tehnice: în ambele cazuri, ei au invocat fluidizarea circulaţiei în cele două zone. În schimb, consilierii USR au respins ideea extinderii Penitenciarului şi construirea pasajului din Copou, în timp ce pentru pasajul din Centru au solicitat unele clarificări.

„Este anacronică soluţia propusă de extindere, în condiţiile în care, la vremea construirii, penitenciarele erau la marginea oraşului, iar acum sunt în zonele cu densitate mare a populaţiei”, a comentat Răzvan Timofciuc (USR).

Despre pasajul din Copou, acesta a spus că este „un alt proiect scos din joben” şi a susţinut că, prin această soluţie, nu ar fi rezolvată problema existentă de trafic, ci „doar mută congestia mai jos sau mai sus”.

În privinţa pasajului din Centru, USR a cerut lămuriri privind noua stradă proiectată pe lângă şcoala „Gh. Asachi”, spre extinderea Palas din zona Sf. Andrei, arteră care ar intra în conflict cu proiectul Primăriei: strada ar avea acces din zona pe care municipalitatea o doreşte pietonală.

La rândul lor, consilierii PSD au invocat argumente similare celor de la USR sau PNL pentru votul din Comisie. „La modul în care a fost făcută propunerea cu pasajul din zona Agronomie, investiţia nu rezolvă mare lucru. Dimpotrivă, este un pasaj cu doar o bandă pe sens care nu prezintă nici măcar date cu privire la modul în care se va dezvolta traficul auto în următorii ani. Pasajul de pe str. Palat este o investiţie care trebuie să fie gândită într-un context mai larg, care să ia în calcul şi modul în care s-a dezvoltat şi se va dezvolta întreaga zonă”, a declarat liderul de grup al PSD, Bogdan Balanişcu.

În cazul Penitenciarului, consilierii PSD s-au abţinut, dar social-democraţii nu au luat încă o decizie privind votul din plen. „Vom discuta în interiorul partidului şi vom lua o decizie împreună cu colegii social-democraţi, cu gândul la interesul ieşenilor!”, a mai spus Balanişcu.

Comentarii