Pasajul Socola, lărgit la 5 benzi: se pregăteşte licitaţia

Întreaga reabilitare a podului ar urma să conste 38 milioane lei.

joi, 13 ianuarie 2022, 02:50
2 MIN
 Pasajul Socola, lărgit la 5 benzi: se pregăteşte licitaţia

Primăria pregăteşte lansarea licitaţiei pentru modernizarea pasajului Socola. Potrivit purtătorului de cuvânt al municipalităţii, Sebastian Buraga, procedura va fi organizată în cursul acestui an. Până atunci, Primăria a emis o autorizaţie de construire pentru reparaţii capitale la infrastructura pasajului. Indicatorii tehnico-economici ai proiectului au fost aprobaţi vara trecută în Consiliul Local (CL), investiţia fiind estimată la 38 milioane lei. 

„Proiectul este depus spre finanţare în cadrul Programului Anghel Saligny. În principal, este vorba despre lărgirea la 5 benzi a pasajului superior Socola”, a declarat ieri Sebastian Buraga. El a adăugat că licitaţia de lucrări va fi lansată în acest an. Potrivit hotărârii CL de anul trecut, indicatorii tehnici ai proiectului vizează reabilitarea pasajului în lungime totală de 451 metri, montarea unei suprastructuri noi (220 m), modernizarea carosabilului (10.560 mp), refacerea trotuarelor (1.750 mp), montarea unor parapeţi de siguranţă, consolidarea suprastructurii cu placă de suprabetonare, consolidarea infrastructurii şi lărgirea rampei de acces.

Odată ce va fi semnat un contract de execuţie, lucrările trebuie finalizate în 18 luni. „Realizarea de benzi suplimentare de circulaţie dedicate exclusiv circulaţiei pe sensul Centru – Socola se face în gabaritul existent al pasajului pentru a nu fi necesare expropieri de teren”, se precizează în proiectul tehnic avizat anul trecut de către consilierii locali. Potrivit sursei citate, pasajul va avea 5 benzi (3 pe sensul Centru – Socola şi 2 în sens invers) pe toată lungimea lui, din capătul zidurilor de sprijin şi până la intersecţia cu bld. Poitiers.

Dintre cele trei benzi de circulaţie pe sensul Centru – Socola, banda I va fi destinată circulaţiei la dreapta (pe bld. Poitiers), banda II va fi dedicată exclusiv circulaţiei pe direcţia Socola, iar banda III va fi destinată atât direcţiei înainte, cât şi continuarea drumului pe strada Trei Fântâni. Pe pasaj va fi amenajată şi o pistă pentru biciclişti. Pasajul Socola a fost construit în anul 1960 şi a mai fost reabilitat 25 de ani mai târziu. Lucrările propuse să înceapă în acest an au la bază un proiect de modernizare întocmit în anul 2019 de către firma Pod-Proiect. 

Comentarii