Penitenciarul din Copou nu se mai mută în judeţul vecin. Guvernul cere Primăriei un alt teren. Unde s-ar putea muta?

luni, 18 decembrie 2023, 02:50
5 MIN
 Penitenciarul din Copou nu se mai mută în judeţul vecin. Guvernul cere Primăriei un alt teren. Unde s-ar putea muta?

Iaşul a pierdut, pe moment, „competiţia” pentru construirea unui nou penitenciar. O astfel de investiţie ar însemna relocarea Penitenciarului din Copou şi eliberarea unui teren cu o suprafaţă de 5,3 hectare. În Berceni şi Buzău va începe construirea de noi penitenciare anul viitor, la Iaşi noutatea este că s-a renunţat la amplasamentul propus de relocare, iar Ministerul Justiţiei (MJ) vrea un teren de la Primăria Iaşi.

În urmă cu 10 ani, la nivel naţional, Iaşul se afla pe lista oraşelor unde urma să fie construit un penitenciar, alături de Buzău. În lipsa susţinerii acestui proiect la Bucureşti de către liderii politici din Iaşi, capitala Moldovei a pierdut şansa construirii în acest deceniu a unui astfel de obiectiv.

Trebuia mutat la Piatra Neamţ

În 2012, guvernul a transferat la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) un teren de 20 ha situat la circa 4 km de Piatra Neamţ, în ideea relocării penitenciarului de la Iaşi. Acum, MJ spune că acest amplasament nu se pliază pentru relocare şi susţine că va începe demersurile pentru preluarea unui teren de la Primăria Iaşi. În eventualitatea unei relocări, Primăria ar putea prelua cele 5,3 hectare din Copou pentru a derula un proiect de interes public general.

„Este apreciată ca oportună iniţierea unei corespondenţe cu autoritatea locală din Iaşi, în scopul punerii la dispoziţie cu titlu gratuit a unui teren de aproximativ 10-12 hectare pentru construirea unui nou penitenciar cu o capacitate de 500-700 locuri – uşi închise, aceasta fiind varianta optimă pentru iniţierea şi finalizarea unui astfel de demers”, se arată într-o adresă semnată de ministrul Alina Gorghiu, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor sub forma unui răspuns la o interpelare a deputatului PNL de Iaşi Alexandru Muraru.

CITESTE SI:IAŞI: Mutarea Penitenciarului, o afacere de cel puţin 27 milioane de euro

Printre zonele în care Primăria Iaşi deţine suprafeţe atât de mari (şi compacte) de teren se numără Moara de Vânt, Şes Bahlui şi şos. Iaşi – Tomeşti (zona fostei gropi de gunoi). Dar, MJ ar putea iniţia discuţii şi cu comune limitrofe, în condiţiile în care primăriile locale deţin mai multe rezerve de teren.

Care sunt avantajele şi dezavantajele terenului din Piatra Neamţ

Suprafaţa din Piatra Neamţ se află la 4 km de cartierul Văleni şi la 130 km de Penitenciarul Iaşi. „Printre avantajele acestui amplasament se remarcă: zona este potrivită pentru desfăşurarea activitităţii specifice domeniului penitenciar (siguranţă, acces auto etc.) şi se pot asigura condiţii de detenţie conforme cu normele europene în materie prin construirea unui penitenciar nou”, se arată în adresa citată.

CITESTE SI: Proiect controversat în Copou. Sunteţi sau nu de acord cu extinderea Penitenciarului?

În schimb, MJ enumeră şi o serie de dezavantaje: distanţă mare faţă de organele judiciare deservite de Penitenciarul Iaşi, pensionarea iminentă a unor angajaţi şi creşterea cheltuielilor pentru plata personalului. „În varianta relocării penitenciarului pe terenul menţionat, se va crea un dezavantaj şi pentru aparţinătorii persoanelor private de libertate care vor trebui să parcurgă această distanţă pentru efectuarea vizitelor, ştiut fiind faptul că posibilităţile acestora sunt de cele mai multe ori foarte reduse”, spune MJ.

În acelaşi timp, potrivit MJ, va deveni problematică relaţionarea dintre Penitenciar şi instituţii-cheie precum spitale, şcoli, servicii de probaţiune sau organizaţii neguvernamentale. Autoritatea centrală a făcut şi o analiză cu privire la dreptul de pensionare anticipată a personalului penitenciarului care ar putea fi afectat de relocarea la mare distanţă.

„Din analiza efectuată, reiese faptul că, din totalul personalului încadrat la nivelul unităţii, la data prezentului răspuns (decembrie 2023, n.r.), sunt propozabili pentru pensionare anticipată, în condiţiile legii, un număr de 70 de angajaţi, iar peste aproximativ 6 ani s-ar putea pensiona aproximativ 155”, a detaliat MJ.

Cât ar costa un nou penitenciar

În luna mai 2023, ANP a lansat două licitaţii pentru construirea de penitenciare: unul în Berceni (1.000 locuri – regim maximă siguranţă, 640 milioane lei) şi celălalt în jud. Buzău (900 locuri – regim semideschis şi deschis, 230 milioane lei). În cazul ultimului obiectiv menţionat, contractul de lucrări a fost semnat cu firma Ness Proiect Europe (companie care a câştigat şi execuţia primelor lucrări la Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi), iar aceeaşi societate este şi singurul ofertant la licitaţia pentru Berceni.

Cu acest penitenciar poate fi comparată o eventuală viitoare investiţie la Iaşi întrucât este vorba despre acelaşi regim (maximă siguranţă). „Valoarea estimată a unei asemenea investiţii este de aproximativ 100 – 140 milioane euro, cu o durată de realizare estimată între 5 şi 6 ani. Forma de finanţare poate fie exclusiv din bugetul de stat sau mixtă”, se mai arată în răspunsul MJ.

CITESTE SI: Un nou penitenciar va fi construit la 130 km de Iaşi

Autoritatea centrală trece în revistă şi investiţiile aflate în fază de implementare la Penitenciarul Iaşi: consolidarea pavilionului de detenţie A şi modernizarea sectorului de vizite, ambele în fază de execuţie.

La acest moment, Penitenciarul Iaşi ocupă o suprafaţă de 5,3 hectare în Copou. Capacitatea legală a unităţii este de 409 locuri, dar, în prezent, sunt 630 de persoane private de libertate, repartizate în regimul de maximă siguranţă şi în regimul închis.

În absenţa unei voinţe politice, ideea de relocare a Penitenciarului Iaşi nu a avut o finalitate în ultimii ani: mai mult, a fost constituită şi o Comisie „de negociere” la nivelul Consiliului Local (CL), comisie care pare că a fost înfiinţată pe principiul „dacă vrei îngropi un subiect, fă o comisie”. Nu a existat vreun raport al acestei Comisii, deşi a fost înfiinţată încă de acum doi ani (!).

Relocarea Penitenciarului nu există ca obiectiv la nivel politic. În schimb, aproape 1.000 de oameni au semnat o petiţie prin care au solicitat relocarea instituţiei din Copou – petiţia fost iniţiată în contextul propunerii de extindere a actualului Penitenciar pe toată suprafaţa liberă a terenului din Copou (zona spre str. Fagului). Un plan urbanistic zonal de extindere a fost respins de CL, iar o acţiune în instanţă derulată de Penitenciarul Iaşi a avut aceeaşi finalitate. 

Comentarii