Poarta spre cercetarea din toată lumea se deschide de la Iaşi

vineri, 24 noiembrie 2017, 02:50
2 MIN
 Poarta spre cercetarea din toată lumea se deschide de la Iaşi

Aflat într-o vizită la Iaşi în urmă cu două săptămâni, ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Puiu Georgescu, a anunţat că s-au semnat noile contracte de acces la literatură ştiinţifică prin organizaţia ANELIS Plus. Astfel, universităţile, institutele de cercetare şi bibliotecile centrale universitare vor putea accesa literatura ştiinţifică de specialitate din bazele de date internaţionale pentru preţuri de până în 500.000 de euro, în loc să plătească milioane de euro fiecare pentru accesul la o singură bază de date. Ideea ANELIS Plus a venit într-un context în care literatura ştiinţifică din România era în beznă totală şi aparţine unui ieşean, prof.dr. Gheorghe Popa, fost rector de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

De altfel, sediul Anelis Plus din acte este la Iaşi, şi este singurul portal prin care toate universităţile din ţară au acces la aceste baze de date. O comparaţie brută arată că, accesând individual bazele de date, universităţile ar plăti aproximativ 20 de euro pentru a descărca sau pentru a accesa un articol de specialitate, în timp ce prin contractul semnat cu Anelis PLUS se plăteşte mai puţin de 50 de bani pentru acelaşi material. Spre exemplu, din punctul de vedere al finanţelor, UAIC va plăti pe contractul nou semnat peste 300.000 de euro pentru acces, suma crescând faţă de primul proiect în care a fost implicată ANELIS Plus cu aproximativ 5%.

Lucru valabil pentru toate universităţile, fiindcă nu se plăteşte un tarif exact, ci unul care variază în funcţie de dimensiunea universităţii, număr de studenţi înmatriculaţi, de cadre didactice, de cercetători etc. A existat şi o perioadă în care unele contracte cu bazele de date internaţionale au fost sistate, fiindcă primul contract semnat în perioada 2013 – 2016 expirase înainte ca noile contracte să fie semnate. Practic, în acest moment, peste 100 de universităţi, institute de cercetare şi biblioteci din România au contracte semnate cu Anelis pentru a avea un acces la bazele de date internaţionale. Contractul cu fonduri europene semnat presupune ca universităţile să aibă o contribuţie de circa 25%, statul român să pună şi el o parte din bani, iar diferenţa să fie acoperită din fonduri structurale.

Din ultimul exerciţiu financiar, ANELIS a achiziţionat şi trei servere pe care să stocheze articolele ştiinţfiice deja cumpărate din bazele de date internaţionale, astfel încât ele să fie consultate de toate universităţile membre care au semnat contracte. Cele trei servere au fost montate la Iaşi, Bucureşti şi Cluj-Napoca, cel principal fiind la Iaşi, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

 

 

 

Comentarii