Pomana de 9 zile a tatălui l-a dus în pragul puşcăriei. Ghinion: a trecut cu maşina pe linia de tramvai în staţie, nu pe lângă ea

sâmbătă, 28 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Pomana de 9 zile a tatălui l-a dus în pragul puşcăriei. Ghinion: a trecut cu maşina pe linia de tramvai în staţie, nu pe lângă ea

Pomana dată pentru tatăl său decedat l-a adus pe un ieşean în faţa judecătorilor. A băut şi el alături de prieteni, dar a făcut greşeala ca apoi să se urce la volan, cu o alcoolemie apropiată de comă.

 

În martie 2021, Alexandru Ciochină s-a întâlnit cu câţiva prieteni în zona restaurantului Moara de Foc pentru a le oferi de pomană. Se împlineau 9 zile de la decesul tatălui său. S-au întâlnit la un magazin din apropierea supermarketului Lidl. Pe parcursul a două ore, Ciochină a băut trei pahare de vin de casă şi aproximativ 300 ml de whiskey. După ce a terminat, s-a urcat la volanul autoturismului său Ford Focus, cu intenţia de a ajunge la un alt prieten al său. După nici 200 de metri, însă, a fost oprit de un echipaj de poliţie, întrucât şoferul nu respectase indicatorul „ocolire la dreapta” montat în dreptul refugiului staţiei de tramvai din dreptul restaurantului. Alcooltestul a indicat 1,04 grame de alcool la litrul de aer expirat. Analizele ulterioare au stabilit alcoolemia la 2,54‰.

După doar două săptămâni de la incident, Ciochină a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului, fiind pasibil de o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 1 şi 5 ani. Magistraţii Judecătoriei au reţinut starea avansată de ebrietate în care se afla şoferul, punând în seama acesteia faptul că nu respectase indicatorul rutier. În plus, autoturismul condus de Ciochină avea inspecţia tehnică expirată. „Conduita inculpatului pare a fi fost una iresponsabilă, acesta nedovedind o abilitate de înţelegere a comportamentului rutier pe care trebuie să îl adopte, tratând cu superficialitate limitele impuse de dispoziţiile legale cu privire la interdicţia de a conduce ulterior consumului de alcool. În acelaşi sens, instanţa reţine infracţiunea a fost săvârşită la o oră la care traficul era intens, iar adoptarea unei astfel de conduite cum este cea a inculpatului în cauza de faţă reflectă un grad ridicat de pericol pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice, acţionând ca un potenţial catalizator al unor fapte mult mai grave”, au apreciat judecătorii. De asemenea, şoferul nu se afla la prima abatere de la regimul circulaţiei rutiere.

În favoarea lui Ciochină au cântărit totuşi recunoaşterea faptelor şi lipsa antecedentelor penale. El a fost condamnat la 2 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. De asemenea, i s-a interzis să mai conducă timp de doi ani. Sentinţa a fost contestată în faţa Curţii de Apel de către şofer, dar magistraţii acestei instanţe au respins apelul ca nefondat. Decizia este definitivă.

Comentarii