Prima controversă la noul Spital de Urgenţe: a fost ales corect câştigătorul unui contract de 5 milioane de euro?

miercuri, 22 noiembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Prima controversă la noul Spital de Urgenţe: a fost ales corect câştigătorul unui contract de 5 milioane de euro?

Licitaţia pentru primele lucrări la Spitalul Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi stârneşte controverse. Unul dintre participanţi la procedură, care a avut şi cea mai bună ofertă financiară, a contestat rezultatele: oficialii companiei spun că au fost depunctaţi „în mod nelegal” în cazul ofertei tehnice – licitaţia a fost pierdută la o diferenţă de un punct, în condiţiile în care contestatarul spune că ar fi avut dreptul la încă 6 puncte, ceea ce ar fi însemnat punctaj maxim şi câştigarea procedurii. 

Sesizarea a fost depusă, zilele trecute, la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), iar forul urmează să ia o decizie.

Cine este reclamantul

Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS) a stabilit drept câştigător al licitaţiei firma Ness Proiect Europe SRL. Compania este deţinută de către Florian Vaida, un om de afaceri din Ploieşti cunoscut la nivel naţional.

Ness Proiect a avut o ofertă financiară de 26,2 milioane lei, în timp ce firma clasată pe locul doi (Danlin XXL) a licitat 24,6 milioane lei. În schimb, diferenţa a fost făcută la nivel de ofertă tehnică: Ness a luat punctaj maxim, în timp ce Danlin XXL a pierdut 6 puncte.

Criteriile tehnice au ţinut de experienţa a două persoane-cheie în realizarea lucrărilor: managerul de proiect şi şeful de şantier. În cazul managerului, punctajul maxim a fost stabilit de ANDIS la 12 puncte, dar, pentru acest lucru, un ofertant trebuie să ateste experienţa managerului în patru contracte anterioare de execuţie de lucrări. Aici s-a făcut diferenţa: managerul propus de Danlin XXL a fost punctat doar pentru experienţa în cadrul a trei contracte, în timp ce managerul Ness a primit punctajul maxim.

Potrivit contestaţiei depuse de Danlin XXL, ANDIS a justificat depunctarea prin faptul că firma a făcut dovada experienţei managerului de proiect doar pentru 3 dintre cele 4 contracte de execuţie invocate. În schimb, Danlin XXL spune că a furnizat ANDIS toate documentele solicitate „ca dovadă a îndeplinirii cerinţei din documentaţia de atribuire”.

„Subscrisa (Danlin, n.r.) am furnizat explicaţii concludente în baza unei declaraţii a expertului propus, probă ce este permisă prin documentaţia de atribuire şi prin solicitarea de clarificări. Autoritatea are obligaţia de a accepta pentru aplicarea factorului de evaluare orice mijloc de probă, inclusiv explicaţii furnizate de expertul propus sau ofertant, câtă vreme nu a interzis un astfel de mijloc de probă şi nu a impus anumite documente ca mijloc de probă prin documentaţia de atribuire”, se arată în contestaţia Danlin.

Oficialii companiei au continuat afirmând că ANDIS a punctat „în mod greşit” oferta tehnică şi au susţinut că a fost încălcată „flagrant” documentaţia de atribuire chiar de autoritatea contractantă.

Danlin vrea şi descalificarea Ness

În aceeaşi contestaţie, Danlin susţine că ANDIS ar fi favorizat compania Ness Proiect Europe şi susţine că oferta acestei firme este „neconformă”.

„Autoritatea contractantă a încălcat flagrant prevederile legale şi principiile fundamentale în materia achiziţiilor publice solicitând repetat clarificări cu privire la aceeaşi constatare, antepronunţându-se, insistând faţă de ofertant să dea explicaţii complete faţă de o anumită încadrare în prevederile legale cu scopul de a crea aparenţa unui răspuns concludent la prima solicitare de clarificare şi, în final, de a declara oferta Ness Proiect Europe admisibilă şi conformă”, arată Danlin în sesizare.

Principalul reproş al Danlin este legat de faptul că Ness ar fi modificat propunerea tehnică depusă iniţial în timpul solicitărilor de clarificări şi a trimis către ANDIS răspunsuri neconcludente, aspecte de natură să determine neconformitatea ofertei.

În final, Danlin a solicitat anularea raportului de procedură prin care a fost stabilit câştigătorul şi reevaluarea ofertelor depuse atât de contestatar, cât şi de câştigător. Primele intervenţii la SRU, care au făcut obiectul licitaţiei, vizează organizare de şantier, terasamente şi împrejmuire, excavare grosieră, lucrări de protejare a săpăturii şi lucrări de deviere a utilităţilor. Contractul are o valoare estimată de 29,4 milioane lei.

Licitaţia majoră a SRU, cea care va presupune construirea spitalului regional, va fi lansată în perioada următoare, cel târziu la începutul anului viitor. În acest caz, valoarea estimată a contractului va fi cuprinsă între 1,5 şi 1,8 miliarde lei. 

Comentarii