Primarul crede că în 2023 se va realiza un procent mai mare din investiţii. Anul trecut a fost de numai 43%

vineri, 13 ianuarie 2023, 02:50
1 MIN
 Primarul crede că în 2023 se va realiza un procent mai mare din investiţii. Anul trecut a fost de numai 43%

Gradul de realizare a investiţiilor în acest an ar urma să fie mai mare faţă de cel de anul trecut. Cel puţin aşa a susţinut primarul Mihai Chirica, ieri, cu ocazia prezentării bugetului local pe 2023.

 Anul trecut, gradul de realizare la secţiunea de dezvoltare a fost de 43%. Totuşi, în acest an, premisele pentru un grad de realizare mai mare sunt favorabile întrucât vor fi încheiate mai multe proiecte europene şi vor fi făcute plăţi în acest sens încă din prima jumătate a anului. Cele mai importante facturi sunt cele privind achiziţia de vehicule (tramvaie şi autobuze electrice). În acelaşi timp, primarul a precizat că în bugetul local au fost angajate doar acele sume pentru investiţii care pot fi efectiv cheltuite pe parcursul lui 2023. Astfel, în buget nu mai figurează sumele totale aferente unui proiect, ci doar acele fonduri care vor fi decontate în funcţie de lucrările făcute.

De exemplu, în cazul unor proiecte sunt prevăzute doar sume minime pentru a putea fi lansate licitaţii de execuţie. „Prognozez un grad de realizare mai bun pentru că vom face o angajare mai mică de sume – vom angaja exact cât putem consuma, iar sumele celelalte vor fi în anii viitori”, a declarat primarul. Bugetul general al Iaşului va fi aprobat pe 18 ianuarie în şedinţa Consiliului Local. Valoarea estimată este de 2,2 miliarde lei, circa un miliard de lei fiind destinaţi investiţiilor. 

Comentarii