Proiectele noi anunţate de Primărie în acest an, punct cu punct. Vor fi supuse votului exact în ziua în care se dă o sentinţă crucială

miercuri, 11 ianuarie 2023, 02:50
5 MIN
 Proiectele noi anunţate de Primărie în acest an, punct cu punct. Vor fi supuse votului exact în ziua în care se dă o sentinţă crucială

Primăria vrea aprobarea bugetului pe anul 2023 în ziua în care se decide viitorul majorității politice de la nivel local. Întâmplător sau nu, Consiliul Local (CL) a fost convocat pe 18 ianuarie, zi în care sunt șanse mari ca instanța să se pronunțe asupra legimității ocupării de către Cezar Baciu a funcției de viceprimar. 

Exclus din USR, Baciu asigură „votul de aur” pentru alianța PNL-PMP în consiliu, fiind răsplătit, încă din 2021, cu un post de viceprimar pentru schimbarea loialității politice. Funcționarii Primăriei au fost mobilizati sa lucreze inclusiv in weekend la filele de buget. În linii mari, bugetul local este de 1,7 miliarde lei, iar cel general ajunge la circa 2,2 miliarde lei. Bugetul general îl cuprinde pe cel local, dar și alte componente, cele mai importante fiind cheltuielile instituțiilor de sub autoritatea Primăriei și fondurile aferente creditelor contractate de Primărie din care sunt finanțate unele proiecte de dezvoltare. „Ziarul de Iași” vă prezintă lista investițiilor pe care municipalitatea le are în plan pentru anul în curs, valoarea totală apropiindu-se de pragul de un miliard de lei. Mare parte dintre investițiile noi au mai fost vehiculate de-a lungul timpului, dar există și câteva noutăți de impact pentru traficul rutier.

Investițiile din fondurile europene, AICI

De exemplu, construirea unei intersecții denivelate pentru fluidizarea circulației în Bucium sau amenajarea unui inel pietonal suprateran peste intersecția din Podu Roș. Dar, ambele inițiative au alocări doar pentru realizarea documentațiilor tehnice. Sunt resuscitate și idei vechi, tot la nivel de proiectare: pasajele subterane din Manta Roșie și Anastasie Panu, parcarea subterană din Mușatini, extinderea liniilor de tramvai spre comune limitrofe, reabilitarea Școlii Normale „Vasile Lupu” și altele.

Jumătate din investiții sunt proiecte UE

La fel ca în anii anteriori, cele mai importante investiții sunt realizate din fonduri europene: anul 2023 va consemna închiderea exercițiului bugetar european 2014 – 2020, astfel că Primăria va trebui să finalizeze toate proiectele UE demarate în această perioadă. Suma aferentă proiectelor UE ajunge la peste 455 milioane lei, contribuția UE fiind de peste 70%, în timp ce restul banilor provin de la guvern sau reprezintă cofinanțarea locală. În cazul acestor investiții, cele mai importante rămân proiectele din sectorul transporturilor, în acest an urmând a fi făcute ultimele plăți pentru cele 32 de tramvaie noi și 44 de autobuze electrice, astfel că, până la finalul lui 2023, toate aceste vehicule vor fi în circulație. Tot cu bani UE, va începe o nouă etapă pentru reabilitarea rețelelor de termoficare (proiecte de 74 mil. lei), licitația fiind în curs de desfășurare.

Investițiile în continuare ale Primăriei pot fi consultate AICI, iar cele noi AICI

Celelalte proiecte UE care trebuie finalizate în acest an vizează: sistemul de învățământ (construirea a două grădinițe în Dacia și Bucium, reabilitarea PP13 și a campusului școlar de la Colegiul Tehnic), amenajarea a cinci parcuri (C.A. Rosetti și patru zone din cartiere periferice), restaurarea unor monumente istorice (Baia Turcească, Muzeul de Istorie Naturală), centrul social Cicoarei, sistem automat pentru închirierea de biciclete, reabilitarea Spitalului de Recuperare și alte proiecte de o mai mică amploare. La capitolul proiectelor finanțate din credite, cel mai important constă în începerea lucrărilor de construire a unui nou depou în Dacia. La acesta se adaugă modernizarea cinema Dacia și a 14 școli.

Investițiile din venituri proprii ajung la peste 150 mil. lei

În ceea ce privește bugetul propriu de investiții, Primăria a alocat sumele necesare pentru începerea unor proiecte așteptate de mai mult timp de ieșeni. Trei dintre acestea fac referire la modernizarea șos. Bucium, a pasajului Socola și a pasajului Alexandru cel Bun. La primul obiectiv pot începe lucrările oricând (contractul a fost semnat în august 2022), iar celelalte două sunt în fază de licitație. Un alt proiect care presupune lucrări de o anvergură mai mare este cel privind refacerea Parcului din fața Teatrului Național, investiție care, în mod normal, ar trebui finalizată anul acesta. În același timp, vor continua lucrările la locuințele sociale din Grădinari.

Alte proiecte începute în anii precedenți și în cazul cărora sunt programate lucrări și în acest an constau în execuția grădiniței Codrescu, amenajarea de terenuri de sport la unități școlare, achiziția de vehicule second-hand pentru transport metropolitan, reabilitarea Casei Berthelot, modernizarea unor străzi, montarea de sisteme de supraveghere în 30 de locuri de joacă, modernizarea de trotuare și alei, semnalizarea luminoasă a unor treceri de pietoni și, nu în ultimul rând, amplasarea unei nocturne la terenurile de tenis de la Ciric (și realizarea de tribune). Pe partea de digitalizare, este de așteptat ca Primăria să lanseze anul acesta un portal de date deschise, un nou site oficial și un portal dedicat serviciile publice în care diverse documente dorite de cetățeni vor putea fi obținute online. La capitolul investiții noi, toate centrele de cartier și clădirile Primăriei vor beneficia de sisteme de securizare (alarmare, supraveghere video și control acces) și vor fi achiziționate diverse echipamente IT menite să eficientizeze activități zilnice.

Investițiile în spitale, AICI

O sumă consistentă (2,8 milioane lei) va fi destinată amenajării unui spațiu, la Palas, pentru Campionatul Mondial de Esports care se va desfășura în acest an la Iași. La investiții noi figurează și unele proiecte începute anii trecuți, dar care nu au beneficiat efectiv de lucrări: pasajul subteran Panu, parcare subterană în Mușatini, realizarea unei benzi suplimentare adiacente pasajului Băncilă, execuția unei parcări Park&Ride (CUG) sau amenajarea unei pasarele în zona IDEO. În acest an, Primăria vrea să demareze proiectarea lucrărilor și în cazul unor investiții viitoare: restaurarea clădirii Filarmonicii, reabilitarea Școlii Normale „Vasile Lupu”, supralărgirea bld. C.A. Rosetti, construirea a două creșe (Galata și Nicolina), execuția unei clădiri administrative pentru Cimitirul „Sf. Vasile”, refacerea a aproape 100 de spații de joacă, reabilitarea Pieței Unirii, consolidarea unor imobile, extinderea liniilor de tramvai spre Tomești – Holboca și Valea Lupului, construirea unei intersecții denivelate în vederea fluidizării traficului în zona Bucium, amenajarea unui inel pietonal suprateran peste intersecția din Podu Roș sau construirea unui pasaj subteran în Manta Roșie.

Investițiile în educație, AICI

Pe lista investițiilor, de data aceasta pentru lucrări, mai amintim reluarea restaurării Casei Beldiman (Palatul Copiilor de pe str. Săulescu), execuția de bazine de înot (învățământ preșcolar), amenajarea de săli de sport la școli, realizarea unor investiții la stadion (tabelă de marcaj, sistem control acces și supraveghere video, pistă de atletism etc.), achiziția de parcometre sau amplasarea unor noi semafoare. Un proiect care va fi demarat în acest an vizează intenția de clasare a Parcului Copou ca monument istoric. O povară pe umerii Primăriei rămâne telescaunul de la Ciric, care nu mai este folosit de peste 7 ani: municipalitatea va face un studiu pentru a vedea cum poate „mormanul de fiare” să fie valorificat. 

 

Comentarii