Şedinţă de CL de 5 ore: scandal pe execuţia bugetară dezastruoasă

PSD și USR nu au votat execuția bugetară a lui Chirica. 5 ore de tensiune

marți, 02 noiembrie 2021, 03:00
3 MIN
 PSD și USR nu au votat execuția bugetară a lui Chirica. 5 ore de tensiune

A fost votată doar de PNL, PMP şi viceprimarul Cezar Baciu.

Consilierii locali s-au reunit ieri într-o nouă şedinţă maraton, iar pentru mâine a fost convocat un nou plen. Pe ordinea de zi au fost 20 de proiecte de hotărâre: printre altele au fost operate rectificări la bugetele în cazul a trei instituţii din subordine (CTP, Termo-Service şi Salubris). Reuniunea s-a desfăşurat pe parcursul a aproape cinci ore.

Şedinţa a avut loc în sala mare a Primăriei, cu un număr limitat de participanţi, în contextul pandemiei Covid-19. Municipalitatea a asigurat transmisiunea în direct în mediul online, dar sistemul de sunet al instituţiei a avut deficienţe la fel ca la precedente reuniuni: uneori, intervenţiile consilierilor nu au putut fi auzite. Despre achiziţia unui nou sistem se discută încă de la începutul anului, dar Primăria nu a lansat încă o licitaţie în acest sens.

PSD şi USR nu au votat execuţia bugetară

Unele discuţii au iscat proiectul privind execuţia bugetară pe primele 9 luni, prezentată pe larg săptămâna trecută de „Ziarul de Iaşi”. Consilierii PSD şi USR s-au abţinut (13 voturi) la vot, în timp ce reprezentanţii PNL, PMP şi viceprimarul Cezar Baciu (exclus din USR) au dat aviz favorabil.

Consilierii locali care s-au abţinut şi-au motivat gestul prin faptul că nivelul încasărilor din fonduri europene şi cheltuielilor de investiţii este scăzut, în jur de 20% în ambele cazuri din estimările iniţiale pe primele trimestre. În replică, primarul Mihai Chirica a justificat că situaţia la zi arată diferit şi a spus că există creşteri atât la încasări, cât şi la cheltuieli, urmând ca vârful să fie înregistrat în luna noiembrie, când doar factura la tramvaiele noi este de 18 milioane euro.

Unele discuţii în plen au iscat şi rectificările bugetare la instituţiile de subordine. În cazul CTP s-a pus accent pe eficientizarea activităţii, în special pe partea financiară, intervenţii în acest sens având Răzvan Timofciuc (USR) şi Bogdan Balanişcu (PSD). În schimb, primarul a anunţat că se urmăreşte o reducere de costuri la CTP, în ceea ce priveşte aportul financiar al Primăriei, iar, săptămâna aceasta, ar urma să fie semnat un contract de servicii de asistenţă tehnică în acest sens. Primăria a organizat o licitaţie, iar singurul ofertant a fost o firmă din Bucureşti (TTL Planning). Potrivit edilului, compania va face auditarea activităţii CTP, va analiza şi eventual reconfigura planul de transport şi va face propuneri de schimbări la nivel de management şi mecanisme financiare. „În primele 6 luni trebuie să ne propună reducerea costurilor cu 15%, iar într-un an cu până la 25%”, a spus primarul.

Şi bugetul Termo-Service a stârnit dezbateri, după ce Timofciuc a solicitat ca salariul directorului să rămână la acelaşi nivel (în rectificare s-a propus o majorare de 10%). În final, plenul CL a aprobat rectificarea în forma propusă, după ce executivul a motivat că majorarea este necesară în condiţiile în care Termo-Service a preluat managementul serviciului de termoficare, inclusiv pe cei peste 330 de salariaţi ai centralei de termoficare.

În schimb, a fost respins la vot un proiect urbanistic: construirea unei locuinţe individuale în zona şoselei Ştefan cel Mare, după ce majoritatea consilierilor s-a abţinut. Anterior, Comisia de urbanism a avizat nefavorabil proiectul din cauza indicatorilor urbanistici propuşi şi a faptului că unii consilieri nu au avut acces la studiul geotehnic (zona este de versant).

La fel ca în precedentele şedinţe, schimburile de replici între primarul Mihai Chirica şi USR au fost presărate cu acuzaţii şi ironii reciproce, iar edilul a părăsit de două ori sala de şedinţă, pentru perioade scurte de timp.

Comentarii