Rafila: Ministerul pune 60% din finanţarea viitorului Institut al Inimii de la Miroslava

sâmbătă, 26 martie 2022, 02:50
2 MIN
 Rafila: Ministerul pune 60% din finanţarea viitorului Institut al Inimii de la Miroslava

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că va susţine construirea prin PNRR a viitorului Spital de Boli Cardiovasculare de la Iaşi. Declaraţia a fost făcută în cadrul vizitei de două zile a acestuia în judeţul nostru. 

“Am avut astăzi (ieri, n.r.) o întâlnire la UMF Iaşi împreună cu managerii spitalelor din judeţ şi unde am discutat şi cu prof. Grigore Tinică. I-am explicat că noi, ca minister, sprijinim în mod evident o prioritate regională de sănătate cum este Institutul de Boli Cardiovasculare. Dar, aici pentru că tot este domnul preşedinte de faţă (Maricel Popa – n.r.) trebuie să ia în calcul, toate resursele necesare.

Vezi si: Ministrul Sănătăţii la ZdI TV: Din trei spitale anunţate la Iaşi, numai unul este sigur

Discutam puţin mai devreme de integrarea proiectelor. Este un institut care înţeleg că, în urma studiului de fezabilitate este evaluat la 330 milioane de euro, fără TVA. În cadrul PNRR este posibilă pentru o astfel de instituţie, o finanţare de 60%, urmând ca autoritatea locală să vină să completeze cu restul de 150 de milioane de euro această investiţie. Deci noi, ca minister, vă sprijinim, în măsura în care şi dumneavostra identificaţi resursele necesare", a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit unui proiect al administraţiei judeţului Iaşi, noul Spital de Boli Cardiovasculare ar urma să coste 1,7 miliarde de lei. Investiţia ar urma să fie realizată în parte prin fonduri europene, prin PNRR. Noul institut ar urma să fie construit în comuna Miroslava, satul Brătuleni, iar activitatea spitalului ar fi preluată de la IBCV, cu sediul în Copou. Pe lângă suma estimată, se adaugă şi aproximativ un miliard de lei, pentru dotarea noului spital.

Comentarii