Reţetă! Cum se fură de fapt din pădurile din România? Pe hârtie tăierile sunt mai mici ca-n Germania sau Polonia

miercuri, 15 iunie 2022, 15:30
2 MIN
 Reţetă! Cum se fură de fapt din pădurile din România? Pe hârtie tăierile sunt mai mici ca-n Germania sau Polonia

Romsilva recoltează, procentual, la hectar, cote mai mici de lemn decât Germania sau Polonia, arată datele analizate de fordaq.com.

Efectele sunt o creştere masivă a preţului lemnului, industria prelucrătoare fiind nevoită să importe circa 80% din materia primă folosită.

Însă surse din industria lemnului apreciază că, de fapt, lemnul pe care Romsilva l-ar putea recolta, dar nu o face, este oricum folosit, însă fără acte, fiind lăsat cu intenţie la îndemâna deţinătorilor de gatere din zonele împădurite. Fordaq explică faptul că „în prezent se recoltează în România aproximativ 60 % din creşterea anuală a pădurilor, mult sub media europeană de peste 70%”. „Producţia de masă lemnoasă, lemn rotund, raportată la hectar de fond forestier, în Cehia, Germania, Franţa şi Polonia, este de două, chiar trei ori, mai mare decât în România. Acest rezultat se obţine în aceste ţări printr-un management activ al pădurilor: executare a lucrărilor de îngrijire a pădurii, accesibilizare a arboretelor, mobilizarea masei lemnoase din lucrările de ingrijire, recoltare a masei lemnoase la vîrste optime”, se arată în articolul de pe acest site.

În aceste condiţii:

  • În industria prelucrării lemnului, preţurile au crescut cu 38%
  • Industria lemnului şi a mobilei a scăzut cu 45%

Studiul insistă pe faptul că măsurile de combatere a tăierilor ilegale par a fi eficiente, dar „necesarul de lemn în piaţă rămâne, atât pentru aprovizionarea cu lemn de foc a populaţiei cât şi pentru aprovizionarea industriei lemnului”.

Cititi materialul integral pe defapt.ro

Comentarii