De Sănătate

Punem punctul pe știi

Rosul unghiilor și unghia încarnată pot duce la panarițiu

miercuri, 22 februarie 2023, 09:54
4 MIN
 Rosul unghiilor și unghia încarnată pot duce la panarițiu

Alina Surdu, Bârlad: ”Fiul meu, în vârstă de 15 ani, are o unghie încarnată la piciorul drept care i-a creat de mai multe ori necazuri. El joacă fotbal la o echipă de juniori și, probabil din cauza transpirației, a făcut de mai multe ori panarițiu la acel deget. De fiecare dată i-a trecut destul de greu, cu antibiotic. Acum i-a apărut și la mâna dreaptă, tot la degetul mare. Am fost cu el la medicul de familie și iarăși i-a recomandat antibiotic. Nu înțeleg de unde tot apare acest panarițiu și ce am putea face să nu se mai chinuiască”.

Dr. Corneliu Dobre, medic primar dermatolog, Clinica de Dermatologie, Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon”, Iași: ”Panarițiul (când este localizat la nivelul repliului unghial se numeste perionixis) este o infecție acută purulentă în apropierea unghiei. Cea mai frecventă cauză este bacteriană (cu microbi – frecvent stafilococi), mai rar fungică (cu fungi = ciuperci). Mai rar, poate fi întâlnită infecția cu streptococi și Pseudomonas. Bacteriile sau ciupercile care duc la apariția infecției pătrund în țesuturi în urma leziunilor provocate de traumatisme mici, insesizabile sau ignorate la momentul producerii. Cele mai des incrimate cauze sunt: îndepărtarea (smulgerea) "cu dinții" a unui colț de unghie tăiat incomplet, onicofagia – "rosul" unghiilor (obicei mai des întâlnit decât am crede, mai ales la copii și adolescenți), îndepărtarea agresivă a cuticulei, sau smulgerea acesteia mai ales cu dinții,  tăierea inadecvată a colțurilor unghiei cu instrumente contaminate etc. Asocierea cu micronichia – unghia mică, îngustă, este un factor agravant mai ales pentru evoluția spre o unghie încarnată. La acestea se adaugă înțepături accidentale ale pulpei degetului (așchii, spini etc.). Dacă infecția este la degetele piciorului, situația este mai dificilă din cauza mediului defavorabil (închis, cald și umed). Asocierea acestei localizări cu un picior mai lat, incorect acoperit cu încălțăminte strâmtă și, mai ales, îngustă este un factor agravant. 

Cel mai frecvent este panarițiul policelui (degetul mare al mâinii), apoi a celorlalte degete de la mână. Panarițiul halucelui (degetul mare al piciorului) este destul de frecvent mai ales la copii și la persoanele în vârstă care suferă și de alte afecțiuni ale unghiei (onicomicoze – ciuperci, onicodistrofii – modificări de formă și textură). Orice medic dermatolog sau chirurg ar trebui să fie pregătit să diagnosticheze și să trateze panarițiul la adulți și copii. În fazele inițiale, când apare doar roșeață și tumefacție, tratamentul constă în dezinfecție locală cu cloramină și/sau betadină și îndepărtarea corpului străin, dacă acesta este cauza. Abandonarea obiceiurilor vicioase este imperativă – rosul unghiilor, smulgerea sau tăierea incorectă a acestora, îndepărtarea (agresivă) a cuticulei! Dacă infecția progresează, din ziua 2-3 în urma prezentării la medic, acesta poate prescrie tratament antibiotic pe cale generală și creme ce conțin ichtiol care favorizează colectarea puroiului. Tratamentul se face în urma consultului calificat făcut de un medic de specialitate. Dacă puroiul s-a acumulat și apare tensiune locală și durere, se impune incizia și drenajul ("ubi pus ibi evacua" – unde este puroi acesta trebuie evacuat). Acestea trebuie efectuate de un medic specialist și sunt urmate de pansament dezinfectant (antiseptic).

Atunci când apare la picior, unele persoane se pot confrunta și cu riscul apariției unghiei încarnate (micronichie). În acest caz, colțul unghiei (care în astfel de situații nu trebuie niciodată tăiat – unghia trebuie tăiată în formă de lopată nu de hârleț), pătrunde în țesutul moale (repliul unghiei). Unghiile incorect tăiate, încălțămintea neadaptată, cu calapod îngust, care strânge piciorul sunt factori agravanți care favorizează încarnarea. Pacientul care are o astfel de problemă – unghie încarnată/cu tendință la încarnare, trebuie să lase unghia să crească fără a tăia colțurile. Va purta încălțăminte cât mai largă, cu unul sau două numere mai mari decât numărul obișnuit (de exemplu, dacă pacientul poartă de obicei încălțăminte mărimea 37, va trebui să-și cumpere încălțăminte mărimea 38 sau 39). Aceasta este o metodă ce permite rezolvarea problemei în timp: vindecarea durează 3-6-9 luni, în funcție de starea unghiei.  

De altfel, recomandarea este să purtăm încălțăminte adecvată, comodă, care nu strânge piciorul (moda nu este prietena celor cu unghii cu tendința la încarnare). Purtarea încălțămintei inadecvate creează presiune laterală asupra degetelor, în special a zonei corespunzătoare unghiei. În timp, din cauza acestei presiuni, unghia capătă o curbură mai mare, ce face ca marginile unghiei să pătrundă în părțile moi laterale. O atenție deosebită trebuie să acorde riscului de încarnare a unghiei halucelui practicanții sporturilor care implică lovirea mingii cu piciorul. 

Unghia la picior se taie drept – nu rotund, respectând colțurile. Acestea obligatoriu trebuie să fie lăsate în afara repliului unghial, fără să fie acoperite de piele prin “rotunjire”. Acoperirea colțului de către piele prin tăiere incorectă duce la un conflict permanent, la fiecare pas, între unghie (țesut dur) și țesuturile moi din jur, soldat cu durere la mers, creșterea unui țesut anormal  la nivelul zonei respective (granulom), înroșire și tumefacție iar în cele din urmă infecție – panarițiu. Unghiile nu trebuie tăiate prea scurt, întrucât în timpul unor astfel de manevre se pot produce răni, care sunt porți de intrare pentru afecțiuni microbiene și/sau micotice. Cea mai mică plagă trebuie tratată imediat cu dezinfectanți (ex: betadină,  cloramină), pentru a elimina orice risc de îmbolnăvire. Este mult mai ușor să previi o astfel de situație decât să o tratezi”.

 

Comentarii