S-a majorat bugetul: mai mult la oncologie, mai puţin la dializă şi diabet

sâmbătă, 16 noiembrie 2019, 02:50
3 MIN
 S-a majorat bugetul: mai mult la oncologie, mai puţin la dializă şi diabet

Motivul principal este introducerea de molecule noi în cazul afecţiunilor oncologice, dar şi creşterea numărului de pacienţi, explică directorul general CJAS, Radu Ţibichi

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a majorat cu 104 milioane lei bugetul total al programelor naţionale de sănătate curative din acest an, până la 6,42 miliarde lei. Astfel au fost realizate unele modificări la alocarea bugetului: programul pentru cancer a crescut, în timp ce sumele alocate programelor pentru diabet şi dializă au scăzut.

“În general bugetarea se face pe nişte indicatori foarte clari, adică număr de pacienţi, consumul mediu etc. La diabet a scăzut bugetul pentru că s-au ieftinit medicamentele. La oncologie suntem pe un trend de creştere de la an la an pentru că se introduc foarte multe molecule noi. Numai anul acesta au fost 15 noi introduse şi destul de scumpe, care au avut un impact bugetar foarte mare. În plus, la programul de radioterapie au apărut furnizori noi deci au apărut şi creşteri”, a explicat Radu Ţibichi, directorul general CJAS Iaşi.

În septembrie, de exemplu, pe programul de oncologie la nivelul judeţului Iaşi deconturile la medicamente s-a ridicat la 14 milioane de lei, cu un milion de lei mai mult faţă de luna precedentă. “Cele mai scumpe medicamente la oncologie sunt cele care fac obiectul contractului cost-volum, dar aici însă intrervine şi producătorul care acordă nişte discounturi. Adică noi nu plătim preţul de listă care uneori poate ajunge şi la 80.000 euro un tratament”, a adăugat Radu Ţibichi.

Precizăm că, un ordin al preşedintelui CNAS publicat în Monitorul Oficial prezintă ultima formă de finanţare a programelor naţionale de sănătate în 2019, modificând bugetul intrat în vigoare la jumătatea lunii octombrie.

Astfel, programul naţional de oncologie are un buget majorat la 2,11 miliarde lei în 2019 (de la 1,9 miliarde lei în varianta aprobată în octombrie) reprezentând 32,9% din bugetul total. În cadrul programului de oncologie, o sumă de 1,84 miliarde lei (în creştere de la 1,62 miliarde lei) este alocată pentru tratamentul medicamentos al bolnavilor. Al doilea program naţional ca sumă alocată este cel pentru diabet zaharat, cu o valoare de 1,399 miliarde lei în acest an (în scădere de la 1,59 miliarde lei în varianta anterioară) – 21,8% din bugetul total al programelor naţionale. Pe locul al treilea ca valoare este programul naţional de dializă (de supleere a funcţiei renale la pacienţii cu insuficienţă renală cronică), suma alocată fiind de 1,098 miliarde lei (în scădere de la 1,145 miliarde lei în bugetul anterior). Celelalte programe naţionale de sănătate au alocate sume mai mici în bugetul final pentru 2019: 51,7 milioane lei pentru programul de transplant, 305,4 milioane lei pentru boli rare, 166,9 milioane lei pentru programul de boli cadiovasculare, 167,8 milioane lei pentru boli neurologice, 175,3 milioane lei pentru programul de hemofilie/talasemie, 102,3 milioane lei pentru programul de ortopedie sau 24,9 milioane lei pentru programul de proteze auditive. 

Comentarii