Sala Polivalentă din Moara de Vânt: noi modificări ale proiectului, aprobate ieri. Este cea mai scumpă din ţară

miercuri, 18 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Sala Polivalentă din Moara de Vânt: noi modificări ale proiectului, aprobate ieri. Este cea mai scumpă din ţară

Consilierii locali au dat undă verde, ieri, la noi modificări ale proiectului privind construirea unei Săli Polivalente în Moara de Vânt. Schimbările vin în contextul în care, până la finalul acestei luni, Guvernul ar urma să emită o hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei. Amintim că, potrivit proiectului tehnic, costurile necesare se ridică la aproape 480 milioane lei (inclusiv TVA).

Conform discuţiilor dintre Primărie şi Guvern, proiectul ar urma să fie finanţat cu fonduri de la bugetul de stat, iar licitaţia să fie organizată de către Compania Naţională de Investiţii (CNI). Astfel, Primăria va suporta doar 3,3 milioane lei, în timp ce restul sumei va fi aportul guvernamental.

„Cred că este cea mai scumpă sală polivalentă din ţară care este propusă guvernului să fie finanţată. Este important să fim conştienţi şi de suma pe care o solicităm şi ce nevoi mai avem la nivelul municipiului Iaşi”, a declarat liderul de grup al consilierilor PSD, Bogdan Crucianu. El a amintit, în context, despre promisiunile privind construirea unui bazin olimpic şi a unui stadion.

„Este absolut necesară Sala Polivalentă, dar adresez din nou executivului rugămintea ca, pentru astfel de obiective iconice pentru Iaşi, să se gândească la posibilitatea organizării unui concurs de arhitectură”, a spus consilierul USR, Iulian Nicolau. Ulterior, în plen, au luat cuvântul şi reprezentanţii executivului.

„Nu este un obiectiv simplu, spre deosebire de restul ţării am încercat să facem un obiectiv identificabil cu istoria oraşului”, a comentat primarul Mihai Chirica, cu referire la faptul că, din punct de vedere arhitectural, construcţia este inspirată din coroana Reginei Maria.

La rândul lui, viceprimarul Daniel Juravle a precizat că rata de cofinanţare a Primăriei Iaşi pentru acest proiect a scăzut la o sumă de doar 3 milioane lei: unele cheltuieli neeligibile (reţelistica) vor fi preluate tot de CNI, în urma hotărârii adoptate ieri de către consilierii locali. 

Comentarii