Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pregătiri pentru Sărbătorile Iaşului

Sărbătorile Sf. Parascheva: coadă mai lungă, fără vin, concert şi artificii

GALERIE
sarbatorile Iasului
  • sarbatorile Iasului
- +

Acest lucru este cauzat de faptul că vor fi măsuri de distanţare, iar rândul „va fi foarte mult îngustat”, conform primarului. Nu se va organiza Festivalul vinului şi nici concertul sau artificiile.

 

Ediţia din acest an a Sărbătorilor Iaşului se va desfăşura fără o serie de evenimente devenite deja tradiţie. Scopul municipalităţii este de a nu favoriza formarea de aglomerări în ideea de a preveni răspândirea bolii infecţioase Covid-19. O primă decizie luată de Primărie, în urma unor discuţii preliminare cu alţi factori de decizie implicaţi, vizează renunţarea la concertul de pe 15 octombrie (implicit şi la focul de artificii) şi la Festivalul Vinului. „Un lucru este cert, nu vom putea organiza concert în aer liber, pentru că nu vom putea impune 500 de spectatori. Ştim cu toţii că înainte participau cu zecile de mii. De aceea renunţăm la concert. De asemenea, vom renunţa şi la Festivalul Vinului. Este foarte greu să organizezi în mod ordonat o activitate care, printre altele, presupune şi consumul de băuturi alcoolice”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul şef al Iaşului spune că intenţia este de a se limita şi alte evenimente care ţin de alimentaţia publică. Totuşi, conform edilului, târgul de blănuri şi alte manifestări asemănătoare vor avea loc, dar în condiţiile stricte ale măsurilor luate la nivel central şi local în contextul pandemiei Covid-19. „Vom încerca să organizăm câteva târguri, dar cu condiţii extreme de distanţare socială, cu controlul celor care comercializează, dar şi a celor care cumpără să fie foarte rigid, pentru a împiedica creşterea numărului de infectări”, a subliniat Mihai Chirica.

Potrivit edilului, târgurile care vor rămâne în programul „Sărbătorilor Iaşului” se vor desfăşura, în principiu, în aceleaşi zone ca în anii precedenţi, un exemplu în acest sens fiind esplanada Costache Negri pentru târgul de blănuri. În ceea ce priveşte componenta religioasă a sărbătorilor, primarul a precizat că Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-a angajat în mod foarte clar să organizeze Hramul Sfintei Parascheva de pe 14 octombrie doar cu respectarea condiţiilor date de pandemia Covid-19. „Asta înseamnă măsuri suplimentare de distanţare, imposibilitatea de a mai intra pelerinii în contact între ei, desfiinţarea punctelor de vânzare a obiectelor de cult. Femeile care au copii în braţe, bătrânii, persoanele cu handicap vor avea un culoar separat spre racla Sfintei Cuvioase Parascheva”, a detaliat primarul. Edilul a mai spus că autorităţile se aşteaptă şi în acest an la un număr mare de pelerini, dar a adăugat că măsurile care vor fi decise vor limita contactul între oameni: inclusiv la coada care se formează la racla Sfintei Parascheva, pelerinii vor trebui să respecte distanţarea fizică, ceea ce va duce la un rând mult mai întins faţă de anii anteriori. „Va trebui să înţeleagă toată lumea: nu se va mai putea intra cu miile, nu se va mai putea sta la coadă cum s-a stat până acum – câte 3-4 în rând. Rândul pelerinilor va fi separat 100% de orice alt contact. Nu se va mai putea sta nici măcar câte doi, rândul va fi foarte mult îngustat. Suntem conştienţi că rândul va fi mult mai lung, dublu, dacă nu triplu, dar va fi şi un flux de circulaţie mult mai rapid, ceea ce va scurta timpul de aşteptare sau, cel puţin, va fi echivalent cu cel din anii precedenţi”, a menţionat Mihai Chirica.

Edilul şef al Iaşului a mai spus că în ziua slujbei, pe 14 octombrie, va fi oprită orice activitate comercială în zona Mitropoliei (inclusiv pe pietonalul Ştefan cel Mare), iar prezenţa oficialităţilor pe scenă, care va fi montată în curtea lăcaşului de cult, va fi limitată la maximum 50 de persoane. „Nu putem să evităm complet Sărbătorile Iaşului, dar va trebui să le facem cu mai multă decenţă, cu mai multă precauţie”, a conchis Mihai Chirica. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri