Scumpiri în transportul local: biletele CTP – plus 20%; abonamentul lunar – plus 37%

marți, 24 mai 2022, 23:06
3 MIN
 Scumpiri în transportul local: biletele CTP – plus 20%; abonamentul lunar – plus 37%

Primăria va acorda gratuitate în transportul public în fiecare zi de vineri pe tot parcursul anului curent. O astfel de decizie va fi pe masa consilierilor locali în şedinţa ordinară de luni, 30 mai. Un alt proiect face referire tot la activitatea CTP: plenul va aproba noile tarife de transport – un bilet valabil 120 minute va costa 3 lei faţă de 2,5 lei în prezent.

 

Cât ne costă gratuitatea

Toţi utilizatorii CTP vor putea merge gratuit cu autobuzul sau tramvaiul în fiecare zi de vineri în perioada iunie – decembrie 2022. O astfel de gratuitate este compensată cu bani de la bugetul local, suplimentar faţă de sumele pe care Primăria le plăteşte deja la CTP pentru prestarea serviciului public. „Efortul bugetar suplimentar pe care îl implică aprobarea măsurii propuse (…) este de aproximativ 1,9 milioane lei”, se precizează în proiect. Executivul Primăriei propune gratuitate în transportul public pentru fiecare zi de vineri în încercarea de a încuraja ieşenii să folosească mai des mijloacelor CTP în detrimentul autoturismelor personale. Şefii Primăriei spun că această măsură se încadrează atât în campanii naţionale de reducere a poluării, cât şi europene. Conform acestora, principalele beneficii ale unui astfel de program, intitulat „Vinerea Verde”, sunt: diminuarea utilizării autoturismului privat, reducerea poluării şi a emisiilor de carbon, utilizarea prioritară a transportului public, creşterea numărului de călători, reducerea costurilor pe călător transportat, eliminarea blocajelor din trafic şi reducerea accidentelor rutiere.

„Gratuitatea este acordată în fiecare zi de vineri oricărei persoane care doreşte să circule pe traseele efectuate de către CTP pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Iaşi”, se arată în proiectul de hotărâre. În context, de precizat că gratuitatea nu va fi valabilă în zona metropolitană. În ţară, doar la Cluj mai este implementată o astfel de măsură, o hotărâre în acest sens datând din 2021.

Biletele CTP se scumpesc

În cadrul aceleiaşi şedinţe, plenul Consiliului Local (CL) va adopta şi noua politică de tarifare a CTP, plan care prevede scumpiri pe linie ale tichetelor de călătorie, în contextul în care ultima creştere de tarif a fost făcută în urmă cu 4 ani. Majorarea a fost anunţată încă din primăvara acestui an, iar, între timp, proiectul a făcut obiectul unei dezbateri publice. Noile tarife vor intra în vigoare din luna iunie, iar biletul cu o valabilitate de 120 minute va costa 3 lei, cu 20% mai mult faţă de preţul actual. Pentru călătoriile în zona metropolitană, costul va fi 4 lei. Scumpirile vor afecta şi celelalte tipuri de tichete: abonament o zi (noul cost este de 12 lei), abonament 7 zile (30 lei), abonament 30 zile (oraş – 110 lei, metropolitan – 150 lei), abonament 6 luni (550 lei) şi abonamentul pentru un an (1.100 lei). Abonamentul dedicat turiştilor va avea o valoare de 40 lei (3 zile).

Principalele motive invocate de către CTP pentru creşterea tarifelor constă în modul în care au evoluat cheltuielile companiei în ultimii 4 ani de la ultima ajustare a tarifelor: de exemplu, cheltuielile cu combustibilul au crescut cu 56%, iar cele cu energie electrică cu 257%. În ciuda majorării cu 20%, preţul unui bilet CTP este unul competitiv faţă de alte oraşe din ţară. De exemplu, acelaşi tarif pentru un bilet este şi în Capitală, cu diferenţa că valabilitatea este de 90 minute (la Iaşi – 120 minute). În Cluj, un bilet de 60 minute costă 5 lei, iar, în Timişoara, acelaşi tip de tichet este 4 lei, în timp ce la Constanţa ajunge la 2 lei. În Oradea, biletul este 4 lei, dar este valabil o singură călătorie.

Comentarii