Secretarul primarului penal scapă basma curată. Un nesănătos precedent juridic la Iași

joi, 07 iulie 2022, 01:50
3 MIN
 Secretarul primarului penal scapă basma curată. Un nesănătos precedent juridic la Iași

Aidoma colegei sale de la Tg. Frumos, Gheorghiță Liviu Vasilică a refuzat să trimită un referat la Prefectura Iași, formalitate prin care șeful lui, fostul primar liberal al comunei Sirețel condamnat la închisoare cu suspendare, își pierdea mandatul. Judecați amândoi sub acuzația de abuz în serviciu, secretara de la Tg. Frumos a primit doi ani de închisoare, iar secretarul de la Sirețel a fost achitat.

 

Gheorghiță Liviu Vasilică, secretar al Primăriei Sirețel în mandatul fostului primar Gheorghe Ancuța, nașul lui, a scăpat de acuzația de abuz în serviciu. Curtea de Apel a menținut, miercuri, sentința de achitare dată cu doi ani în urmă de Judecătoria Pașcani.

Cititi si: Sentința ce invită la nerespectarea legii. Mascarada pusă în scenă de finul fostului primar

Vasilică era acuzat de abuz în serviciu după ce a refuzat să întocmească un banal – dar necesar – referat, în baza căruia prefectul să emită ordinul de încetare înainte de termen a mandatului primarului Ancuța. În 2017, primarul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, acuzație de care tocmai a fost iertat finul lui.

Cititi si: Culmea întârzierii în ”Republica Ancuța”: bugetul pe anul în curs, adoptat în septembrie

Ancuța ar fi trebuit să-și piardă mandatul, dar, la fel ca omologul lui de la Tg. Frumos, a fost apărat de secretarul primăriei, încheindu-și mandatul fără nicio emoție. Însă, în vreme ce Felicia Spulber, de la Tg. Frumos, s-a ales cu cazierul pătat de cei doi ani cu suspendare pentru abuz în serviciu, Gheorghiță Vasilică, de la Sirețel, a fost achitat. De menționat că Spulber trimisese un document Instituției Prefectului, doar că nu l-a intitulat „Referat”.

Cititi si: Cum a călcat pe bec finul – secretarul primăriei, ca să-şi salveze naşul – primarul

Deciziile instanței de la Pașcani afișate pe Portalul Instanțelor de Judecată pentru cei doi foști secretari sunt identice: achitare. La Vasilică, Judecătoria Pașcani a adăugat din oficiu un supliment, sesizând Curtea Constituțională pentru o prevedere din Statutul aleșilor locali. La CCR, Vasilică a susținut că orice acțiune pe care ar fi întreprins-o, suplimentar la ceea ce a arătat parchetul, ar fi fost în afara legislației în vigoare și a limitelor legii. Sub președinția Monei Pivniceru, Curtea a respins în unanimitate pe 27 ianuarie 2022 excepția ridicată de instanța judecătorească de la Pașcani, iar decizia a fost publicată pe 5 mai în Monitorul Oficial.

Cititi si: S-a terminat cel mai vechi proces de corupţie de la Iaşi! 6 ani de la întocmirea rechi­zitoriului

Două luni mai târziu, Curtea de Apel Iași a respins ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani împotriva sentinței de achitare date de prima instanță.

Însă Gheorghiță Vasilică nu a scăpat de tot. Jongleriile la care a recurs nașul său, primarul, prin care ba a fost, ba n-a fost secretar al comunei Sirețel, au ajuns în atenția Agenției Naționale de Integritate. După ce a demisionat din funcție ca să-l salveze pe primar (iar postul de secretar al comunei a rămas vacant), Vasilică a dat concurs la Agenția Națională a Funcționarilor Publici pentru același post, concurs pe care l-a câștigat fără probleme. Dar nici așa nu și-a ocupat postul în termenul stabilit de lege, preferând să rămână simplu angajat într-unul din birourile Primăriei Sirețel.

Cititi si: Procurorii i-au pus gând rău „blondei penalilor“ după ce şi-a salvat şeful condamnat

Însă când noul primar a scos la concurs postul de secretar general al comunei, Vasilică l-a revendicat ca fiind al lui. Inspectorii Agenției Naționale de Integritate l-au luat ca din oală, declarându-l incompatibil pe motiv că în perioada 23 aprilie 2019 – 18 martie 2021 a exercitat simultan cu funcţia publică de secretar al comunei Sireţel şi funcţia de casier în cadrul aceleiaşi primării. Vasilică a contestat decizia ANI, proces care se află acum pe rolul aceleiași Curți de Apel Iași, dar nu la Secția penală, ci la cea de contencios administrativ și fiscal (civilă).

Comentarii