Şedinţa Consiliului Local de joi ar putea însemna revenirea la formaţie completă de 27 de consilieri

marți, 19 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Şedinţa Consiliului Local de joi ar putea însemna revenirea la formaţie completă de 27 de consilieri

Consiliul Local (CL) se va reuni în ultima şedinţă ordinară din acest an în cursul zilei de joi. Până ieri, erau incluse pe ordinea de zi aproape 30 de proiecte de hotărâre, dar nu este exclus să apară şi alte iniţiative pe lista suplimentară.

O noutate ar putea fi depunerea jurământului de către doi consilieri supleanţi ai USR: instanţa se va pronunţa mâine în ceea ce priveşte validarea mandatelor acestora (Gabriela Cojocaru – profesoară, Mădălina Popescu – farmacistă), în cazul în care nu vor exista alte amânări în contextul protestului magistraţilor.

Dacă cei doi consilieri USR ar depune jurământul joi, atunci majoritatea în CL ar reveni la normal: în prezent, PNL şi PMP pot adopta orice tip de hotărâre (cu excepţia celor privind vânzarea de terenuri din patrimoniul public) cu cele 13 voturi pe care le deţin întrucât sunt doar 25 de consilieri în funcţie, faţă de 27 în mod normal.

Pe ordinea de zi a plenului sunt şi câteva proiecte de interes. De exemplu, taxa specială de salubrizare va creşte din nou până la concurenţa sumei de 37 lei/lei/persoană (faţă de 33 lei în prezent). Această taxă se aplică în cazul persoanelor care nu au încheiat contract cu Salubris pentru colectarea separată şi transportul separat a deşeurilor municipale, direct sau prin asociaţiile de proprietari. Taxa specială vine în contextul amenzilor anuale pe care Iaşul le primeşte întrucât are un grad scăzut de colectare separată.

Însă, în ciuda unor investiţii făcute în ultimii ani, Salubris nu asigură încă condiţiile necesare pentru a creşte gradul de colectare separată – de la modul precar în care se prezintă multe dintre pubelele punctelor gospodăreşti şi până la lipsa unor centre de colectare de cartier unde ieşenii îşi pot lăsa deşeurile fără a fi dependenţi de asociaţia de proprietari. Fără o infrastructură bine la pus la punct, gradul de colectare separată va fi în continuare scăzut.

Taxa specială se mai aplică şi acelor persoane în cazul cărora contractul a fost reziliat ca urmare a neplăţii serviciului de salubrizare.

Pe ordinea de zi mai sunt incluse proiecte de hotărâre precum: o rectificare bugetară, încheierea unor parteneriate, concesionarea sau vânzarea unor terenuri, atribuirea unor locuinţe sociale şi aprobarea unor planuri urbanistice zonale propuse de persoane particulare.

Comentarii