De Sănătate

Punem punctul pe știi

Şeful DSP: O perioadă de timp cele două tulpini, Delta și Omicron, vor coexista

vineri, 31 decembrie 2021, 02:58
3 MIN
 Şeful DSP: O perioadă de timp cele două tulpini, Delta și Omicron, vor coexista

Medicii infecţionişti şi specialiştii din domeniul sanitar se aşteaptă ca valul 5 să fie mult mai amplu decât cel anterior, iar şocul resimţit de sistemul medical va fi mult mai mare.

Dr. Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, spune că amplitudinea valului 5 va fi dată de coexistenţa celor două tulpini ale virusului, respectiv Delta şi Omicron. „Mă tem că la noi lucrurile vor sta un pic diferit. Pe de o parte, pentru că cel puţin într-o primă etapă, tulpina dominantă este tulpina Delta, a cărei agresivitate o cunoaştem deja. În a doua etapă, cele două tupini – Delta şi Omicron – vor coexista. Există informaţii cum că vor fi infecţii cu ambele tulpini. Există deja în lume pacienţi diagnosticaţi cu ambele tulpini. Deci în aceste condiţii, ne putem aştepta la o amplitudine foarte mare a ratei de infectare, dar şi a ratei de spitalizare a pacienţilor. De aceea, ne pregătim pentru situaţia cea mai critică, adică, atunci când incidenţa bolii va fi foarte mare şi noi să putem să tratăm toţi aceşti pacienţi“, a spus dr. Vasile Cepoi.

Pentru a atenua şocul ce va fi resimţit de unităţile medicale, un element esenţial este comportamentul populaţiei şi implicarea unui număr mai mare de medici de familie. „Foarte important este această posibilitate de a trata la domiciliu cazurile medii şi uşoare, dar acest lucru ţine în primul rând de nivelul de inteligenţă al pacienţilor care trebuie să anunţe medicul de familie din timp, la primele simptome ale bolii, şi care trebuie să se izoleze la domiciliu. Importantă este disponibilitatea medicilor de familie de a monitoriza aceşti pacienţi, de a-i trimite la timp pentru investigaţii suplimentare sau pentru a-i dirija la timp pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali. Acest lucru ar fi favorabil pentru populaţia noastră cel puţin la începutul acestui val pentru cazurile care vor fi cu tulpina Delta, pentru că, la început, incidenţa cea mai mare va fi cu tulpina Delta“, a subliniat dr. Vasile Cepoi.

Acesta a adăgat că România va resimţi mult diferit şi mult mai puternic al cincilea val al pandemiei, pentru că există mai mulţi factori de risc faţă de alte ţări europene. „Avem o rată de vaccinare redusă. Avem o disponibilitate redusă a concetăţeţilor noştri de a respecta regulile de protecţie şi de limitare a răspândirii bolii. Riscul porneşte de la faptul că persoanele nu poartă corect masca, de la faptul că nu respectă delimitarea fizică şi îi vedem în mijloacele de transport cum stau unul lâmgă altul şi fără mască, de la persoanele care au responsabilitatea de a verifica, la intrarea în anumite magazine, certificatul verde, şi nu fac acest lucru. Toate aceste lucruri constituie principalul factor de risc. Al doilea factor de risc este mobilitatea mare mai ales în colectivităţile urbane prin faptul că s-au întors foarte mulţi concetăţeni de-ai noştri care lucrează în străinătate. Al treilea factor de risc este ponderea foarte scăzută a populaţiei vaccinate. Deci avem mai mulţi factori de risc decât ţările din Vestul Europei care ne îngrijorează şi ne face să credem că vom avea o amplitudine mare în valul 5“, a argumentat dr. Vasile Cepoi.

Comentarii