SMURD Cahul, inaugurat sub coordonarea SMURD Iaşi

marți, 10 septembrie 2019, 20:44
1 MIN
 SMURD Cahul, inaugurat sub coordonarea SMURD Iaşi

A fost lansat echipajul de terapie intensive SMURD şi dispecerat integrat de urgenţă de la Cahul, Republica Moldova. Ceremonia militară a avut loc în prezenţa viceprim-ministrului şi ministrului Afacerilor Interne a Republicii Moldova, Andrei Năstase, Ambasadorul României la Chişinău, Alexandru Mureşan, şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România, Raed Arafat, dar şi angajaţi din cadrul sistemului integrat de urgenţă din România şi Republica Moldova. Iaşul a fost reprezentat de profesor Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD. 

„E vorba de colaborarea din proiectul SMURD 1 Moldova. Şi noi am avut de învăţat pe proceduri, cu interferenţe cu cei din Republica Moldova. Am avut de învăţat din experienţa lor. Colaborăm cu cei din Cahul pe intervenţii medicale de mai mulţi ani. Pe lângă faptul că vine elicopterul de la Iaşi sau de la Galaţi, pe lângă faptul că am pregătit şi echipaje de prim ajutor, acum au şi echipaje de terepie intensivă, iar dispeceratul lor este acelaşi tip de dispecerat integrat ca cel din România, în care există Poliţie, Pompieri, Jandarmi, ambulanţă SMURD şi bineînţeles 112“, a declarat Diana Cimpoeşu.

Ajutorul oferit de România este un echipaj cu medic din spital specializat în cazurile grave dintre unităţile medicale. „Există şansa ca, la un accident rutier, ca la o comă, la un stop, în afară de cei din seviciul de Ambulanţă din zona espectivă, să ajungă şi un echipaj cu medic de la spital, aşa cum se întâmplă în România, în judeţele care au SMURD cu echipaj de terapie intensivă. Deci, şasele de salvare a unei vieţi prin intervenţia medicală avansată pe care o poate da un astfel de echipaj sunt mai mari“, a adăugat Diana Cimpoeşu. 

 

 

Comentarii