Ucrainenii stau cu zecile de ore în Aeroport la Iaşi. Au dormit direct pe gresie

marți, 01 martie 2022, 02:49
4 MIN
 Ucrainenii stau cu zecile de ore în Aeroport la Iaşi. Au dormit direct pe gresie

Terminalul 1 e plin de ucraineni care aşteaptă să-şi ia zborul spre Vest.

De când au ajuns la Iaşi, majoritatea refugiaţilor ucraineni au stat în aerogară până la 20 de ore, de frică să nu îşi piardă zborul spre ţara de destinaţie, una din Europa. Încă de acum două zile, Terminalul 1 a fost transformat în dormitor. Până acum, doar pe ruta feroviară Chişinău – Iaşi au sosit aproximativ 500 de refugiaţi din Ucraina. 90% dintre ei au rămas în Aeroport.

La Iaşi, zeci, poate sute, de oameni aşteaptă următoarea cursă către o destinaţie din Europa: Paris, Varşovia, Berlin. Oricum, una cât mai departe.

Majoritatea celor din aerogară sunt refugiaţi din Ucraina, mame purtând în braţe copii, obosite, cu lacrimi lipite de ochi din graniţele lăsate în urmă, cu tot cu soţi. Ieri, după al treilea tren Chişinău-Iaşi, via Odessa, la Aerogară era la fel.

"Biletul meu şi al fiicei mele era de la Chişinău la Tel Aviv. Dar pentru că a venit războiul, s-a schimbat. A trebuit să mergem până în Transnistria, de acolo pe jos peste Nistru, până la Chişinău şi de acolo până la Iaşi ca să găsim calea", spune Irina.

Femeia trăieşte împrereună cu fiica ei în Tel Aviv, dar fusese să îşi vadă rudele din Ucraina, atunci când războiul a început. Războiul i-a schimbat planurile. Acum pleacă spre Varşovia, apoi spre Israel.

La Odessa şi-a lăsat în urmă o mamă bătrână, bolnavă, dar care nu a dorit să plece din casa ei. Pentru Aliona şi cei doi copii, unul de 6 şi altul de 9 ani, atacul ruşilor era doar reclamă la TV. Nu credea până când au început a suna alarmele în Kiev şi bombele a reteza blocuri.

“Nu am crezut până în ultimul moment că se va întâmpla. Este groznic. Cred însă că preşedintele Zelenski va face linişte, ca să ne întoarcem acasă", spune Aliona.

O altă femeie povesteşte că stă de 12 ore pe aeroport, aşteptând să urce în cursa pentru Italia pentru a ajunge la mama ei. “Am venit de ieri, de la 12, sper să zbor astăzi la 13,30. Mi-am lăsat în urmă mama şi prieteni. Nu am închis un ochi de când am plecat", a spus femeia.

Practic, în noaptea dinspre 25 spre 26 februarie, toţi refugiaţii ajunşi în aerogară au dormit pe jos, fără saltele, fără pături, direct pe gresie. Conducerea Aeroportului Iaşi spune cănimeni nu a fost pregătit pentru război şi că s-au făcut toate eforturile pentru ca refugiaţii să poată avea condiţiii bune de şedere mai îndelungată în cadrul aerogării.

"Sunt oameni care au stat sau stau până la 20 de ore în aerogară. Avioanele sunt foarte încărcate. Nu se mai găsesc curse cu cel puţin 5-6 ore înainte şi tocmai de aceea rămân în aeroport, tocmai pentru a nu pierde şansa de a pleca cu avionul. Noi avem sprijinul şi din partea societăţii civile şi a companiilor private pentru a le asigura acestor oameni provizii, apă, mâncare cât şi condiţii cât să nu mai stea pe jos aşa cum s-a întâmplat în prima seară când au rămas mai mult pe aeroport şi de asemenea, i-am adus pe o bună parte dintre ei pe Terminalul 1 pentru a peterece o noapte în condiţii mai bune", a spus Romeo Vatră, directorul interimar al Aeroportului Iaşi.

La rândul ei, Dora Morhan, directorul executiv al Asociaţiei Destination Iaşi pune că gradul de ocupare la nivel hotelier este maxim la Iaşi, acum.

“Aşa cum era de aşteptat din ultimele 24 de ore, gradul de ocupare la nivelul hotelurilor şi pensiunilor din Iaşi este de 100% şi asta se datorează mult fluxului de refugiaţi. Este clar, că hotelurile şi pensiunile sunt accesate de persoane care dispun de un anumit venit. Dar există o anumită categorie de refugiaţi, care din frică, nu au accesat mai ales reţeua de cazare venită de la persoane fizice din teamă. Sunt persoane vulnerabile, mame cu copii, departe de casă, este de înţeles. În schimb, ceea ce dorim să facem este un punct de joacă la aeroport şi deja avem contractate firme pentru acest lucru. Pentru că dacă pentru un adult, un timp îndelungat în aşteptare, în aerogară, nu este chiar atât de dificil, pentru un copil este chinuitor", a spus Dora Morhan, reprezentantul Asociaţiei Destination Iaşi. 

Comentarii