Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un băiat de 10 ani aflat în moarte cerebrală i-a salvat viața unui adolescent

GALERIE
transplant
  • transplant
- +

Un copil de 10 ani din judeţul Bacău a dat o şansă la viaţă unor oameni care sufereau de diferite afecţiuni extrem de grave. Totul a fost posibil după prelevarea de organe care s-a realizat în cursul serii de 18 ianuarie la Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu“. Operaţiunea a fost una extrem de complexă cu atât mai mult cu cât o parte din organele prelevate au plecat în Austria şi Germania.

Cu câteva ore înainte de operaţiile de prelevare de organe, mai multe aeronave au aterizat pe Aeroportul Iaşi, dintre care una austriacă şi alta germană, acestea aducând echipele de medici.

„Donatorul este un copil de 10 ani din Bacău, aflat în moarte cerebrală ca urmare a unei malformaţii rupte pe creier. A fost o acţiune complexă. Pentru prelevarea plămânilor a venit o echipă de la Viena, iar pentru prelevarea cordului, o echipă de la Hanovra. Ficatul a fost prelevat de o echipă de medici români, dar a plecat spre Bonn, Germania. Un rinichi va merge la un pacient aflat pe lista de aşteptare de la Iaşi şi celălalt, la un pacient de la Cluj. Mulţumim conducerii Aeroportului Iaşi pentru colaborare şi promptitudine, că a asigurat toate condiţiile pentru ajungerea echipelor care au făcut prelevarea şi pentru transportul organelor“, a declarat Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Navetă de 8 ore pe zi, de trei ori pe săptămână

Rinichiul rămas pentru transplant la Iaşi a ajuns la un adolescent de 16 ani din comuna Brodina, satul Sascut, judeţul Suceava. Tânărul făcea de şase ani dializă şi se afla în evidenţele Spitalului de Copii „Sfânta Maria“. Pavel Alexandru Pauliu a primit diagnosticul de insuficienţă renală cronică în 2013, pe când avea 10 ani. De atunci a început şi coşmarul. „Veneam cu el de trei ori pe săptămână la Iaşi pentru dializă. 270 de kilometri în patru ore dus, patru ore întors. Boala i s-a agravat treptat. Nu mai putea merge, nu se putea juca, făcea deseori tensiune. Nu avea voie să mănânce sărat sau dulce“, povesteşte Mihaela Pauliu, mama tânărului.

Din cauza bolii, băiatul nu a putut să meargă decât un an la şcoală. Picioarele i se umflau şi se deplasa cu dificultate. În plus erau şi drumurile către Iaşi. În sala de clasă nu ajungea decât de două ori pe săptămână, aşa că mama sa l-a retras în cele din urmă.

Fruntaş a fost mereu în ultimii ani pe lista de aşteptare pentru transplant. „Plângea că nu poate alerga sau juca fotbal. Asta îşi dorea. Ascundeam ciocolata în casă şi le dădeam celorlalţi când el era la Iaşi, la dializă“, mai spune mama lui Pavel. Familia Pauliu mai are acasă încă şapte copii, iar Pavel e al treilea.

Doi copii au salvat viaţa altor 10

În 2014, echipa de la Centrul pentru transplant de la Iaşi l-au chemat prima dată. Exista o şansă să intre în operaţie dar nu s-a putut. La fel şi acum doi ani. Pentru că apăruseră boli asociate, băiatul nu a intrat în sala de operaţie. A treia oară însă a fost cu noroc. „Nu ştiu cum să le mulţumesc în primul rând părinţilor copilaşului care a acceptat să-i dea un rinichi şi băiatului meu. Şi nu în ultimul rând medicilor care l-au avut atâta timp în grijă. Nici nu mai speram că se va întâmpla“, spune mama băiatului.

Pavel este cel de-al 10-lea copil care beneficiază de un transplant de rinichi, donatorul fiind tot un copil. „Este o situaţie deosebită atunci când vorbim despre un donator copil. De data aceasta, acest donator copil s-a potrivit cu un copil care se afla pe lista de aşteptare de la noi. Era pacientul care din punct de vedere imunologic era primul pe lista de aşteptare. La Iaşi, întotdeauna au prioritate fiind cei mai vulnerabili pacienţi. Centrul nostru are, din fericire, o experinţă de câţiva ani în transplantul la copii“, a declarat Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Parhon“.

Specialiştii susţin că, o dată cu creşterea şedinţelor de dializă, mai ales la copii se produc transformări foarte mari, iar şansele de transplant scad. „În general, şansele la cinci sau şase ani de dializă sunt foarte mici. Apar complicaţiile legate de abordul vascular, apar boli cardio-vasculare, apare îmbătrânirea prematură. Cu cât trece mai mult timp, acestor copii dependenţi de dializă le scade şansa la transplant şi odată cu ea la o viaţă normală“, a adăugat Ionuţ Nistor.

Operaţia de prelevare de organe de la Centrul Regional pentru Transplant Iaşi este a doua din acest an. Pe 13 ianuarie, familia unui băiat de 15 ani din judeţul Galaţi care suferea de aceeaşi boală ca a ultimului donator a fost de accord cu prelevarea rinichilor, plămânilor, inimii şi a ficatului, băiatul salvând astfel viaţa altor cinci persoane aflate în suferinţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri