Un băiat de 10 ani aflat în moarte cerebrală i-a salvat viața unui adolescent

luni, 20 ianuarie 2020, 02:59
4 MIN
 Un băiat de 10 ani aflat în moarte cerebrală i-a salvat viața unui adolescent

Un copil de 10 ani din judeţul Bacău a dat o şansă la viaţă unor oameni care sufereau de diferite afecţiuni extrem de grave. Totul a fost posibil după prelevarea de organe care s-a realizat în cursul serii de 18 ianuarie la Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu“. Operaţiunea a fost una extrem de complexă cu atât mai mult cu cât o parte din organele prelevate au plecat în Austria şi Germania.

Cu câteva ore înainte de operaţiile de prelevare de organe, mai multe aeronave au aterizat pe Aeroportul Iaşi, dintre care una austriacă şi alta germană, acestea aducând echipele de medici.

„Donatorul este un copil de 10 ani din Bacău, aflat în moarte cerebrală ca urmare a unei malformaţii rupte pe creier. A fost o acţiune complexă. Pentru prelevarea plămânilor a venit o echipă de la Viena, iar pentru prelevarea cordului, o echipă de la Hanovra. Ficatul a fost prelevat de o echipă de medici români, dar a plecat spre Bonn, Germania. Un rinichi va merge la un pacient aflat pe lista de aşteptare de la Iaşi şi celălalt, la un pacient de la Cluj. Mulţumim conducerii Aeroportului Iaşi pentru colaborare şi promptitudine, că a asigurat toate condiţiile pentru ajungerea echipelor care au făcut prelevarea şi pentru transportul organelor“, a declarat Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Navetă de 8 ore pe zi, de trei ori pe săptămână

Rinichiul rămas pentru transplant la Iaşi a ajuns la un adolescent de 16 ani din comuna Brodina, satul Sascut, judeţul Suceava. Tânărul făcea de şase ani dializă şi se afla în evidenţele Spitalului de Copii „Sfânta Maria“. Pavel Alexandru Pauliu a primit diagnosticul de insuficienţă renală cronică în 2013, pe când avea 10 ani. De atunci a început şi coşmarul. „Veneam cu el de trei ori pe săptămână la Iaşi pentru dializă. 270 de kilometri în patru ore dus, patru ore întors. Boala i s-a agravat treptat. Nu mai putea merge, nu se putea juca, făcea deseori tensiune. Nu avea voie să mănânce sărat sau dulce“, povesteşte Mihaela Pauliu, mama tânărului.

Din cauza bolii, băiatul nu a putut să meargă decât un an la şcoală. Picioarele i se umflau şi se deplasa cu dificultate. În plus erau şi drumurile către Iaşi. În sala de clasă nu ajungea decât de două ori pe săptămână, aşa că mama sa l-a retras în cele din urmă.

Fruntaş a fost mereu în ultimii ani pe lista de aşteptare pentru transplant. „Plângea că nu poate alerga sau juca fotbal. Asta îşi dorea. Ascundeam ciocolata în casă şi le dădeam celorlalţi când el era la Iaşi, la dializă“, mai spune mama lui Pavel. Familia Pauliu mai are acasă încă şapte copii, iar Pavel e al treilea.

Doi copii au salvat viaţa altor 10

În 2014, echipa de la Centrul pentru transplant de la Iaşi l-au chemat prima dată. Exista o şansă să intre în operaţie dar nu s-a putut. La fel şi acum doi ani. Pentru că apăruseră boli asociate, băiatul nu a intrat în sala de operaţie. A treia oară însă a fost cu noroc. „Nu ştiu cum să le mulţumesc în primul rând părinţilor copilaşului care a acceptat să-i dea un rinichi şi băiatului meu. Şi nu în ultimul rând medicilor care l-au avut atâta timp în grijă. Nici nu mai speram că se va întâmpla“, spune mama băiatului.

Pavel este cel de-al 10-lea copil care beneficiază de un transplant de rinichi, donatorul fiind tot un copil. „Este o situaţie deosebită atunci când vorbim despre un donator copil. De data aceasta, acest donator copil s-a potrivit cu un copil care se afla pe lista de aşteptare de la noi. Era pacientul care din punct de vedere imunologic era primul pe lista de aşteptare. La Iaşi, întotdeauna au prioritate fiind cei mai vulnerabili pacienţi. Centrul nostru are, din fericire, o experinţă de câţiva ani în transplantul la copii“, a declarat Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Parhon“.

Specialiştii susţin că, o dată cu creşterea şedinţelor de dializă, mai ales la copii se produc transformări foarte mari, iar şansele de transplant scad. „În general, şansele la cinci sau şase ani de dializă sunt foarte mici. Apar complicaţiile legate de abordul vascular, apar boli cardio-vasculare, apare îmbătrânirea prematură. Cu cât trece mai mult timp, acestor copii dependenţi de dializă le scade şansa la transplant şi odată cu ea la o viaţă normală“, a adăugat Ionuţ Nistor.

Operaţia de prelevare de organe de la Centrul Regional pentru Transplant Iaşi este a doua din acest an. Pe 13 ianuarie, familia unui băiat de 15 ani din judeţul Galaţi care suferea de aceeaşi boală ca a ultimului donator a fost de accord cu prelevarea rinichilor, plămânilor, inimii şi a ficatului, băiatul salvând astfel viaţa altor cinci persoane aflate în suferinţă.

Comentarii