Un campionat mondial de jocuri video ar putea avea loc la Iaşi peste doi ani

luni, 15 noiembrie 2021, 02:58
2 MIN
 Un campionat mondial de jocuri video ar putea avea loc la Iaşi peste doi ani

Iaşul vrea să organizeze un campionat mondial de eSports (jocuri video) în anul 2023. Consilierii locali se vor reuni poimâine în şedinţă extraordinară pentru a aproba o astfel de iniţiativă.

În proiectul de hotărâre nu sunt precizate şi costurile aferente organizării unei astfel de competiţii. „Iniţiativa organizării Campionatului Mondial IESF Esports la Iaşi, în anul 2023, presupune, pe lângă alte beneficii, o expunere substanţială pe plan internaţional a oraşului nostru. Timp de aproximativ 10 zile, mii de participanţi vor lua parte la acest eveniment în oraşul nostru, iar spectatorii care vor urmări de la distanţă evenimentul vor fi de ordinul milioanelor, conform datelor de la ediţiile anterioare”, se precizează în proiectul de hotărâre. Ediţia din acest an, a XIII-a, se desfăşoară în această săptămână în Israel.

Conform unor articole apărute în presa israeliană, premiile competiţiei se ridică la peste 50.000 dolari. Faţă de ediţiile anterioare concurează 500 de jucători finalişti dintr-un număr record de 85 ţări, potrivit sursei citate. „România nu a mai găzduit până în prezent un astfel de eveniment de anvergură mondială. Până în prezent, doar municipiile Bucureşti şi Cluj-Napoca au mai organizat evenimente de acest tip, dar nu cu o expunere mondială precum prezentul”, se arată într-un document-suport al proiectului de hotărâre, asumat de Alexandru Chelaru, şeful Biroului Relaţii cu Societatea Civilă.

În ceea ce priveşte categoriile de jocuri care au loc în cadrul unei astfel de competiţii, acestea sunt de tipul: luptă (Mortal Kombat, Street Fighters), shooter (Counter-Strike, Battlefield), strategie în timp real (Star Craft), sport (FIFA) sau strategie şi acţiune în timp real (League of Legends, Dota 2). „În prezent, eSports a devenit o adevărată industrie care generează profit pentru companiile producătoare de hardware, pentru organizatorii de evenimente, dar în mod special pentru jucători care pot ajunge la încasări record din premiile acordate în cadrul diferitelor evenimente de pe glob”, se mai precizează în documentul Primăriei. Campionatul mondial de eSports ar urma să fie organizat de municipalitate prin intermediul Clubului Sportiv Municipal 2020, instituţie aflată în subordinea Consiliului Local Iaşi. 

Comentarii