Unde vor fi punctele de colectare pentru medicamentele expirate? Care medicamente nu se colectează?

sâmbătă, 10 septembrie 2022, 01:50
1 MIN
 Unde vor fi punctele de colectare pentru medicamentele expirate? Care medicamente nu se colectează?

Primăria va amenaja, la finalul săptămânii viitoare, puncte de colectare pentru medicamente expirate. Demersul vine în sprijinul unei campanii derulate de Colegiul Farmaciştilor în perioada 16 – 18 septembrie. „Farmaciştii ieşeni vor asigura colectarea conformă şi în siguranţă a medicamentelor expirate şi/sau neutilizate aduse de cetăţeni, eliminând riscul ca o astfel de activitate să dăuneze mediului sau sănătăţii”, se arată într-un comunicat al Primăriei. 

Punctele de colectare vor fi amenajate la centrele de cartier (Nicolina, Frumoasa, Tătăraşi, Alexandru cel Bun, Păcurari), pe pietonalul Ştefan cel Mare, în zona căminului T17, în Bucium (zona centrului medical Arcadia), zona Parcului Copou, Piaţa Gării şi în Podu Roş (zona 1001 Articole). Primăria avertizează că nu sunt colectate medicamentele toxice şi stupefiante (medicamente eliberate pe formulare verzi sau galbene) şi citostatice.

„Cantitatea de produse medicamentoase neutilizate sau expirate a crescut în ultima perioadă din cauza pandemiei de COVID-19 şi a faptului că procesul de colectare şi distrugere în condiţii de siguranţă a medicamentelor expirate sau rămase nefolosite de populaţie este incomplet reglementat legislativ”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, colectarea sau distrugerea necorespunzătoare a produselor medicamentoase prezintă riscuri majore atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru sănătatea oamenilor, printre care contaminarea apei potabile, eliberarea de poluanţi toxici în aer, distrugerea bacteriilor necesare pentru tratarea apelor uzate, periclitarea vieţii acvatice şi, nu în ultimul rând, pericolul pentru sănătatea personală. 

 

 

Comentarii