Cum se va reflecta alianţa PNL-PSD la nivelul judeţului? Iată primele impresii!

USL2, filiala Iasi – Cine îşi freacă palmele şi cine plânge în pumni?

sâmbătă, 13 noiembrie 2021, 02:50
4 MIN
 USL2, filiala Iasi – Cine îşi freacă palmele şi cine plânge în pumni?

Alianţa PSD-PNL de la nivel central va avea, fără doar şi poate, efecte şi în plan local. Discuţiile sunt încă la început, dar cert este că social-democraţii nu vor sta deoparte şi vor solicita funcţii în diverse instituţii – de la Primărie, Consiliul Judeţean (CJ) şi Prefectură şi până la nivel de deconcentrate. În principiu, liberalii nu vor să cedeze funcţii în executiv, dar nici social-democraţii încă nu au bătut cu pumnul în masă. 

O posibilă modificare poate fi la nivel de viceprimari – prin „sacrificarea” viceprimarului Cezar Baciu (exclus din USR), care oricum şi-a negociat actuala funcţie pentru a asigura liberalilor majoritatea în Consiliul Local (CL). În schimb, o alianţă PNL – PSD ar deţine majoritatea în CL astfel încât nici aportul PMP să nu mai conteze, în timp ce votul asigurat de Baciu devine nesemnficativ din punct de vedere politic. La judeţ, liberalii transmit tranşant că nu sunt de acord cu schimbarea vreunui vicepreşedinte, iar social-democraţii par împăcaţi cu gândul şi spun că colaborarea va fi „punctuală, pe proiecte”.

Cum se prezintă situaţia la Consiliul Local

La Consiliul Local al municipiului Iaşi, din 27 de mandate liberalii deţin 11, în timp ce USR – 9, PSD – 5 iar PMP – 2. O alianţă PNL-PSD înseamnă aşadar 16 voturi, peste cele 14 necesare pentru aprobarea celor mai multe dintre proiectele propuse de executiv. În schimb, pentru schimbarea viceprimarului sunt necesare 19 voturi, iar PNL şi PSD au nevoie de voturile PMP şi de cel al unui consilier USR. Cum nu este de aşteptat ca Baciu să voteze pentru propria sa demitere, un vot de la USR ar putea fi totuşi înregistrat: după cum bine se ştie, grupul USR nu este unul dintre cele mai unite, iar cel puţin un consilier este cu un picior în afara partidului. Potrivit unor surse politice, un astfel de scenariu este deja discutat, dar, oficial, liderii politici evită să se pronunţe.

„Eu cred că astfel de alianţe în teritoriu vor fi lăsate la latitudinea organizaţiilor locale. Nu consider că este varianta ideală (alianţa cu PSD, n.r.). Însă în mod sigur alianţa de la nivel central va fi un imbold pentru alianţe locale, dar nu şi o obligativitate. Cei de la PSD se ştie că vor viceprimar, dar nu ar trebui să fie o condiţie obligatorie. În principiu, putem discuta despre roluri împărţite altfel în comisii de specialitate, comisii tehnice, la nivel de deconcentrate”, a comentat liderul de grup al consilierilor PNL, Ciprian Bostan.

Poziţia PSD

Liderii PSD din CL evită, deocamdată, să pună pe masa negocierilor şi o funcţie de viceprimar. În context, amintim că, în primăvara acestui an, PSD l-a propus pe Bogdan Balanişcu viceprimar în eventualitatea unei alianţe locale cu PNL, la acea vreme menită să rezolve problema majorităţii în CL (până la „trădarea” lui Baciu). În martie 2021, PNL era condus de Ludovic Orban, care a transmis atunci că o alianţă la Iaşi cu PSD nu va fi agreată de conducerea centrală. Acum, liberalii sunt conduşi de Florin Cîţu, şi sunt pe punctul de a încheia acordul politic cu PSD pentru o nouă guvernare.

„Din punctul meu de vedere, discuţia ar trebui să fie pe o colaborare şi pe susţinerea unor proiecte concrete. Nu despre alianţe, majorităţi sau funcţii, acestea sunt decizii care trebuie luate în partid; dar abordarea trebuie să fie pe proiecte. În orice caz, toate aceste lucruri trebuie făcute într-un mod asumat şi transparent. Înainte de funcţii, mai importante sunt proiectele”, a comentat liderul de grup al PSD, Bogdan Balanişcu. De cealaltă parte, liderii USR din CL spun că cel mai mare risc al unei alianţe PNL-PSD constă în „dezamăgirea şi resemnarea” cetăţenilor care îşi doresc o schimbare reală în administraţia locală. „Astfel de alianţe, care trădează încrederea cetăţenilor, au tocmai acest efect pervers de a induce lehamite şi de a demobiliza electoratul reformist, activ”, a comentat consilierul USR Răzvan Timofciuc.

Şeful PNL: „Conducerea Consiliului Judeţean rămâne în forma actuală”

Faţă de situaţia volatilă de la CL, la judeţ, lucrurile sunt ceva mai clare: liberalii refuză vreo schimbare la nivelul executivului CJ. „Nu cred că ar trebui, cum de altfel nu a fost vreodată, obligate organizaţiile locale să schimbe majorităţile dacă acestea funcţionează. În schimb, cred că ar trebui să existe pacte de neagresiune şi să fie susţinute punctual proiecte, acolo unde nu se pot face alianţe ori nu e nevoie de ele. De exemplu, la CJ Iaşi, atât timp cât există o majoritate care funcţionează, nu văd de ce ar trebui să fie schimbată. Nu sunt de acord cu schimbarea vicepreşedinţilor CJ. Chiar şi în majoritate cu alt partener, toată echipa e PNL; aşa va rămâne”, a declarat şeful PNL Iaşi, Alexandru Muraru.

În administraţia judeţeană funcţionează o alianţă între PNL şi PMP, partide care au destule voturi pentru a trece majoritatea proiectelor de hotărâre propuse în plen. „În perspectiva unei cooperări guvernamentale la nivel naţional, la CJ vom discuta punctual pe susţinerea proiectelor de hotărâre importante pentru judeţ. Vom fi consecvenţi cu abordarea critică de până acum, acolo unde este cazul. Deocamdată, puterea executivă la nivel judeţean este asumată de PNL şi PMP”, a comentat liderul de grup al consilierilor PSD, Cristian Stanciu, el fiind şi preşedinte executiv al filialei. 

 

 

Comentarii