Va avea Iaşul un prim monument pe lista UNESCO?

sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 02:55
2 MIN
 Va avea Iaşul un prim monument pe lista UNESCO?

Autorităţile locale şi centrale au demarat demersuri pentru a include Mănăstirea “Trei Ierarhi” pe această listă. Nouă obiective UNESCO din ţară sunt incluse în lista patrimonului mondial, niciunul nefiind din Iaşi.

 

Autorităţile locale şi centrale încep demersurile pentru nominalizarea Mănăstirii “Trei Ierarhi” pe lista UNESCO. În acest sens, Primăria Iaşi a semnat un protocol de colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP). „Protocolul a fost încheiat pe o perioadă de trei ani şi are drept scop inventarierea şi protejarea patrimoniului cultural din Municipiul Iaşi, cu accent pe elaborarea unui dosar de nominalizare a Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi în lista UNESCO”, se precizează într-un comunicat al Primăriei.

În principal, acordul presupune elaborarea de studii şi cercetări specifice, iar un prim pas va fi întocmirea, avizarea şi aprobarea documentaţiei de urbanism pentru centrul istoric al Iaşului. De asemenea, în protocol se prevede realizarea de proiecte de cercetare aplicată, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice, aşa cum este şi cazul Mănăstirii “Trei Ierarhi”. „Primăria Municipiului Iaşi va asigura fondurile necesare pentru activităţile desfăşurate în cadrul protocolului şi care nu pot fi susţinute prin personalul propriu al părţilor, va finanţa sau cofinanţa realizarea unor proiecte de conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice aflate în administrare etc.”, se mai arată în comunicatul instituţiei.

În prezent, nouă obiective UNESCO din ţară sunt incluse în lista patrimonului mondial, niciunul nefiind din Iaşi. În schimb, în 2019, Mănăstirea „Trei Ierarhi” a fost inclusă în lista indicativă a UNESCO, alături de cea de la Curtea de Argeş. Această listă cuprinde 16 situri pretabile de a fi clasate în lista patrimoniului mondial. Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu între anii 1637 şi 1639, ca necropolă domnească. Lăcaşul de cult a fost restaurat de arhitectul André Lecomte du Nouy între anii 1882 şi 1890. Intenţia autorităţilor locale şi centrale este ca dosarul de nominalizare să cuprindă Mănăstirea Trei Ierarhi şi Mănăstirea Argeşului astfel încât cele două să fie incluse pe lista UNESCO sub denumirea „Restaurări ale arhitectului Andrei Lecomte de Nouy”.

Comentarii