Veolia se retrage din Iași plângându-și de milă, dar cu buzunarele pline. În alt județ a suferit pierderi dezastruoase

miercuri, 14 septembrie 2022, 01:50
3 MIN
 Veolia se retrage din Iași plângându-și de milă, dar cu buzunarele pline. În alt  județ a suferit pierderi dezastruoase

Decizia Veoliei de a pleca din Iaşi s-a dovedit de bun augur pentru companie. Fostul operator a înregistrat profit anul trecut, pentru prima dată după anul preluării sistemului de termoficare: în perioada 2013 – 2020, Veolia a raportat pierderi financiare în fiecare an. Fostul operator a mai bifat o premieră în anul retragerii de la Iaşi: Veolia a avut cele mai mari venituri din istoria companiei.

La bugetul Veoliei contribuie şi Primăria Iaşi: conform înţelegerii de la momentul rezilierii contractului, Iaşul trebuie să achite, în rate trimestriale, peste 63 milioane lei până în toamna anului 2024, plăţile de până acum fiind mai puţin de jumătate din sumă. Veolia s-a retras din Iaşi la sfârşitul verii, în condiţiile în care transferul gestionării sistemului de termoficare a durat trei luni. Chiar dacă nu mai prestează serviciile pentru care a fost înfiinţată, Veolia Energie Iaşi SRL continuă să funcţioneze: din decembrie 2021, obiectul de activitate al firmei constă în „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”.

 

Venituri record în anul retragerii: 165 mil. lei

 

La finalul anului 2020, Veolia avea la Iaşi 362 de angajaţi şi pierderi financiare de circa 5 milioane lei. La un an distanţă, compania mai număra 6 angajaţi şi un profit de 8,8 milioane lei. Între timp, foşti angajaţi au fost preluaţi de Termo-Service SA, companie a Primăriei care asigură managementul sistemului de termoficare. Cifrele din bilanţul financiar al firmei arată că doar cifra de afaceri a suferit o uşoară scădere (până la 87 mil. lei), ceilalţi indicatori importanţi evoluând pozitiv faţă de anii precedenţi. Astfel, veniturile Veolia au fost de 165,5 milioane lei, o sumă record în cei 10 ani cât compania s-a ocupat de sistemul de termoficare, dar şi cheltuielile au fost pe măsură: 157 milioane lei. De remarcat că Veolia are de recuperat creanţe de peste 55 milioane lei, în condiţiile în care datoriile companiei au scăzut cu aproape 20%, dar se menţin la un nivel ridicat (213 mil. lei).

 

Iaşul plăteşte Veoliei milioane de lei la fiecare 3 luni

 

La momentul rezilierii contractului dintre Primărie şi Veolia, municipalitatea şi-a asumat achitarea către fostul operator de termoficare a unei sume de aproape 64 milioane lei. Aceşti bani reprezintă contravaloarea bunurilor pe care Primăria le-a preluat: huilă (13,5 mil. lei), mijloace fixe rezultate în urma unor investiţii (47,1 mil. lei), diverse obiecte de inventar şi alte stocuri (3,1 mil. lei). Potrivit lui Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei, până în prezent, plăţile Iaşului către Veolia au fost în sumă de 25,3 milioane lei. Până la jumătatea anului 2024, municipalitatea va achita trimestrial o rată în valoare de peste 5 milioane lei, iar ultima rată (trimestrul III din 2024) va fi în sumă de 3,3 milioane lei.

 

Veolia s-a retras şi de la Ploieşti

 

Unul dintre principalele motive care au determinat plecarea Veoliei de la Iaşi a fost invocat şi la Ploieşti: dezechilibru financiar. În toamna anului 2021, compania franceză a anunţat rezilierea contractului în oraşul din sudul ţării, dar a furnizat agent termic până în primăvara acestui an. Bilanţul firmei prahovene arată un dezastru pe linie în anul 2021: pierderi financiare de 132 milioane lei, în condiţiile unor venituri de 382 milioane lei dar cheltuieli de 514 milioane lei. Ploieştiul a fost „capul de pod” pentru francezi la intrarea în România: Veolia a administrat sistemul de termoficare încă din anul 2004. La acea vreme, firma prahoveană avea aproape 800 de angajaţi. Faţă de situaţia de la Iaşi, primii zece ani de activitate (2005 – 2014) au însemnat un profit anual cuprins între 4 şi 27 milioane lei.

Comentarii