Vom avea concert şi foc de artificii în fața Palatului, de Revelion

miercuri, 15 decembrie 2021, 03:01
3 MIN
 Vom avea concert şi foc de artificii în fața Palatului, de Revelion

Decizia a fost luată ieri de Consiliul Local, la propunerea primarului. Consilierii PSD şi USR au criticat modul de întocmire a acţiunilor: „Program sumar, făcut pe genunchi”. Mihai Chirica: „Vom aduce doar artişti români”. Ultimele artificii de la Palat, în plin avânt al pandemiei şi în zgomotul sirenelor ambulanţelor, pe 14 octombrie, au oripilat întreaga ţară. Vor fi sau nu acum condiţii pandemice mai acceptabile?

Primăria va organiza în acest an un concert şi foc de artificii în cadrul unui Revelion „în stradă”. Decizia a fost adoptată ieri de către Consiliul Local (CL) la propunerea executivului. Primarul Mihai a precizat ieri că vor fi contractaţi doar artişti români la concertul din Piaţa Palatului Culturii. Programul va fi detaliat de municipalitate în perioada următoare.

Organizarea evenimentului este posibilă în contextul eliminării unor restricţii aferente pandemiei Covid-19, printr-o decizie adoptată zilele trecute de către Guvern. Potrivit edilului-şef al Iaşului, Primăria va lua măsuri preventive, una dintre acestea fiind inclusiv aprovizionarea cu măşti pentru a putea fi oferite celor care, din diverse motive, nu vor avea la momentul manifestării.

Proiectul de hotărâre a stârnit dezbateri acide în CL, care s-au prelungit pe parcursul a aproape 60 de minute: consilierii PSD şi USR au criticat modul de întocmire a acţiunilor. „Este un program sumar, superficial şi făcut pe genunchi”, a comentat liderul de grup al PSD, Bogdan Balanişcu. Cu toate acestea, consilierii PSD au votat în favoarea proiectului. În schimb, au solicitat ca, în ianuarie, să fie prezentat un raport detaliat al cheltuielilor făcute: CL a aprobat o sumă totală de 700.000 lei pentru manifestările dedicate Sărbătorilor de iarnă.

Un punct de vedere similar l-au avut şi consilierii USR. „Nu suntem împotriva acestor evenimente, dar noi discutăm despre un proiect care nu are o defalcare a cheltuielilor”, a spus, la rândul lui, liderul de grup al USR, Andrei Popescu. El şi colegii lui de partid s-au abţinut la vot.

Liberalii au votat în favoarea aprobării proiectului. „Eu mă bucur că reuşim să facem ceva, să mai aducem nişte turişti în Iaşi de Sărbători (…) Eu aş fi de acord cu o suplimentare a bugetului dacă putem face lucruri bune, aşa cum ieşenii îşi doresc. Mi-aş dori ca în fiecare zi în care merg în oraş să pot vedea nişte lucruri frumoase”, a declarat liderul de grup al PNL, Ciprian Bostan.

Principalele manifestări

În plen, primarul Mihai Chirica a făcut o scurtă prezentare a evenimentelor şi a subliniat că decizia organizării a fost luată pe ultima sută de metri în contextul hotărârii Guvernului de a relaxa unele măsuri aferente perioadei de alertă în care se află România. „Vom face un foc de artificii la trecerea dintre ani. Vom aduce doar artişti români. De ce români? Pentru că au suferit destul de mult în aceşti doi ani, nu au avut nici venituri, nici posibilităţi de a se manifesta decât într-un mod limitat. Celelalte evenimente, inclusiv cele legate de etnografie şi folclor, le vom face împreună cu Consiliul Judeţean”, a declarat primarul Chirica. Edilul a mai nominalizat Complexul Muzeal Naţional „Moldova” printre parteneri şi a adăugat că aşteaptă şi alte instituţii să se alăture Primăriei.

Începutul Sărbătorilor de iarnă a fost marcat de municipalitate pe 1 decembrie prin aprinderea sistemului de iluminat festiv. În centrul Iaşului au fost montate o roată panoramică, un carusel pentru copii şi o pistă de maşinuţe. Pentru buna desfăşurare a acţiunilor, Primăria a prelungit pietonalul Ştefan cel Mare până la Casa Modei şi, respectiv, pe str. I.C. Brătianu, până la intersecţia cu str. Agatha Bârsescu. Acţiunile specifice Sărbătorilor, prevăzute în hotărârea adoptată ieri, vizează: sistemul de iluminat festiv, evenimente în cartiere, Orăşelul Copiilor, Parc de distracţii, târgul de iarnă (pe pietonalul Ştefan cel Mare şi în Piaţa Unirii), parada portului tradiţional, alaiul măştilor populare şi colindători la sediul Primăriei.

Comentarii