Zeci de judecători și 7 procurori, cu Adina Florea în frunte, se înghesuie la pensionare. Se tem de desființarea pensiilor speciale

miercuri, 02 noiembrie 2022, 18:09
1 MIN
 Zeci de judecători și 7 procurori, cu Adina Florea în frunte, se înghesuie la pensionare. Se tem de desființarea pensiilor speciale

Andrea Chiș, unul dintre judecătorii din aripa reformistă a Consiliului Superior al Masgistraturii (CSM), a anunțat miercuri că se pensionează. De altfel, pe ordinea de zi a ședinței de joi a Secției de judecători a Consiliului se află cererile de pensionare depuse de 65 de magistrați, noul val de pensionări fiind declanșat de redeschiderea discuțiilor privind desființarea pensiilor speciale și de creșterea treptată a vârstei de pensionare a magistraților. În același timp, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, marţi, cererile de pensionare depuse de şapte procurori, printre care se află şi Adina Florea, fost procuror la Secţia specială, şi Felix Bănilă, fost şef DIICOT. CSM a mai admis, de asemenea, pensionarea procurorului constănţean Silviu Ciocoiu, care a activat alături de Adina Florea la Secţia specială şi Inspecţia Judiciară. Potrivit deciziei CSM, consultată de Agerpres, Adina Florea se va pensiona începând cu data de 21 decembrie 2022, iar Felix Bănilă din 14 noiembrie 2022.

Andrea Chiș a anunțat, pe Facebook, că, după 27 de ani în magistratură, în care a parcurs treptele profesionale, de la judecător de judecătorie, la tribunal și curte de apel, apoi la Consiliul Superior al Magistraturii, miercuri și-a depus cererea de eliberare din funcția de judecător prin pensionare.

Ea spune că motivele le va aduce la cunoştință publică în ședința de joi a Secției pentru judecători din CSM.

Judecătoarea cere pensionarea începând cu 7 ianuarie 2023, atunci când i se va încheia mandatul în CSM.

Cererea sa de pensionare a fost doar înregistrată, neaflându-se pe ordinea de zi a ședinței de mâine a Secției pentru judecători a CSM.

Val de pensionări în magistratură

Secția are însă pe agenda ședinței de joi cererile de pensionare depuse de alți 65 de judecători.

Lista este deschisă de Gabriela Baltag (54 de ani), una dintre judecătoarele vocale din CSM, care a avut repetate schimburi de replici cu preşedintele Klaus Iohannis, atunci când acesta a participat la ședințele conducerii CSM.

Pe lista celor care cer să iasă la pensie sunt judecători de la toate instanțele din țară, inclusiv patru magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Consultă aici lista completă cu cei 65 de judecători care cer să se pensioneze

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii