Calugarita care a tulburat slujba la Mitropolie a fost mintuita de judecatori

miercuri, 17 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 Calugarita care a tulburat slujba la Mitropolie a fost mintuita de judecatori

Tinara de 21 de ani care care si-a ridicat glasul impotriva fetelor bisericesti taman in mijlocul slujbei de duminica de la Mitropolie a fost pusa in libertate de judecatori. Adica, tot ce s-au caznit procurorii sa faca impotriva Paulei Bulgaru a fost desfacut de judecatori intr-o ora de deliberari. "Nici nu se putea altfel. Este revoltator sa pui un copil in catuse in timp ce altii, mult mai periculosi, sint lasati in libertate", a declarat avocata Mariana Bazdara. Arestarea Paulei Bulgaru, intocmirea in timp record a rechizitoriului si trimiterea in judecata de urgenta a fetei, sint doar citeva din momentele unui drum penal care a nascut numeroase controverse. Procurorii sustin cu mina pe inima ca gestul tinerei trebuia musai sanctionat chiar daca miinile ei erau prea mici pentru o pereche de catuse. In replica, avocatii nu au vazut in demersul procurorilor decit o incercare, pavata cu legi si articole, de a pune pumnul in gura cind este vorba de exprimarea unei opinii. "In rechizitoriu scrie ca erau 1,2 milioane de oameni cind fata si-a ridicat glasul. Vreau sa vad si eu cum intra un milion de oameni in biserica", s-a aratat revoltata Mariana Bazdara de continutul rechizitoriului.
Tinara care a declansat discutii contradictorii pe distanta dintre Parchet si Judecatorie a venit la Iasi tocmai din Constanta. Dupa terminarea liceului s-a aciuat pe linga o minastire de pe malul marii. In cei trei ani pe care i-a petrecut aici, sustine ea, a cunoscut un preot care a stat 23 de ani in inchisoare in timpul regimului comunist. Toate demersurile ei de a intra in audienta la patriarhul Teoctist sau la alte inalte fete bisericesti au fost sortite esecului. Din acest motiv, nemultumirile strinse in ea le-a adus la Iasi cu ocazia sarbatorilor de Sf. Parascheva. Din nefericire pentru ea, si-a ales prost momentul de a-si face auzita revolta. "Este un moment in timpul slujbei cind preotul intreaba daca este vrednic cutare si cutare. Urmeaza un moment in care omul are voie sa spuna ceva, daca nu, sa taca. Ei, aceasta fata a raspuns unei expresii cu alta expresie, ca nu este vrednic Daniel si Casian", a explicat Mariana Bazdara care au fost cuvintele care au trimis-o pe Paula in arest. Dupa o retinere de 24 de ore, executata de politisti, a venit rindul procurorilor sa emita un mandat de arestare de cinci zile pe numele fetei. Desi astfel de manifestari au avut loc aproape in fiecare an de Sf. Parascheva, niciodata nu au avut loc arestari. "Ea este doar un copil care si-a exprimat convingerea personala. Nu poate fi vorba de nici un pericol public, asa cum au sustinut procurorii", a spus Geanina Geantau, avocata care a vorbit prima cu Paula. Dupa intilnirea cu avocatii, Paula a formulat o plingere impotriva masurii arestarii. Din acest moment a inceput si lupta dintre aparare si acuzare in fata judecatorilor. Procurorii s-au legat de faptul ca Paula a mai avut astfel de probleme. Anul trecut, procurorii de la Parchetul Braila au emis pe numele sau un mandat de arestare in lipsa, considerindu-se ca femeia se sustrage de la urmarirea penala. Atunci, ea a fost cercetata tot pentru ultraj contra bunelor moravuri, dupa o scena aproape la fel cu cea de duminica de la Mitropolie. Conform anchetatorilor, Paula l-a incriminat pe Patriarhul Teoctist intr-o biserica din Braila, in timpul unei slujbe, tulburind solemnitatea adunarii. Atunci, tinara nu s-a prezentat la Parchetul din Braila pentru cercetari, si din acest motiv procurorii au emis pe numele sau un mandat de arestare. Acel mandat a fost ulterior revocat, iar Paula Bulgaru nu a stat nici o zi in arest. In schimb, unul dintre procurorii ieseni a arestat-o marti pe tinara revoltata impotriva capilor bisericii Ortodoxe Romane, sub acuzatiile "ultraj contra bunelor moravuri".
"In acest caz, cred ca s-a dorit reprimarea nu a libertatii de exprimare si a dreptului la expunerea opiniilor, ci a modului in care au fost expuse aceste opinii", a afirmat prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi, Catalin Prisecaru. Aparindu-si clienta, Gianina Geantau a invocat Constitutia. "M-am legat de articolele in care este garantata libertatea de constiinta si de exprimare", a aratat avocata unul din punctele forte ale apararii. "Oricine ar sta de vorba cu ea – a continuat avocata – ar vedea ca este vorba de niste convingeri personale, nicidecum de manipulare sau de vreun serviciu platit".
Referinu-se la pericolul public sustinut de procurori, Mariana Bazdara a demontat "pericolul" spunind ca "fata nu a injurat, nu a lovit, nu a folosit cuvinte triviale". In schimb, pentru procurori, comportamentul fetei i-a determinat sa-i asigure cazare dupa gratii. "In Mitropolie erau foarte multi oameni care au mers acolo sa se roage. Faptul ca i-a tulburat pe acesti oameni poate constitui un ultraj contra bunelor moravuri. Daca femeia isi expunea parerile in alt cadru decit cel solemn de la Mitropolie, probabil ca nu era pusa sub acuzatie", considera procurorul Catalin Prisecaru. In opinia sa, arestarea tinerei constantene a constituit un act legal, care se justifica perfect prin procedura penala. Daca tot este vorba de procedura penala, avocata Gianina Geantau nu s-a abtinut sa nu observe "disproportia de tratament in cazul fetei in raport cu alte cazuri". Argumentele puse in cele doua balante ale justitiei au inclinat in favoarea Paulei. Ieri, judecatorii au pus-o in libertate pe fata, dar numai pe hirtie. Azi ea are termen la proces, iar procurorii au la dispozitie trei zile pentru a ataca solutia judecatoreasca de punere in libertate.
Trebuie sa fii arestat daca fluieri in biserica?
Cit de mare este vina daca, de exemplu, fluieri in biserica? Dincolo de aspectele morale pe care le prezinta un astfel de gest, cit de greu cintareste legea? A fost sau nu justa arestarea Paulei Bulgaru? Miine va vom prezenta mai multe opinii de la avocati, procurori si judecatori despre incadrarea juridica a comportamentului Paulei. (Adriana PLECAN & Radu BURLACU)

Comentarii