Politisti de frontiera traficanti de persoane

Subtitlu

miercuri, 19 noiembrie 2008, 23:59
4 MIN
 Politisti de frontiera traficanti de persoane

Spaga si trafic de persoane. Acestea sint acuzatiile aduse de procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pentru doi politisti de frontiera. Agentii Mihai Marius Pavel (29 de ani) si Sorin Florin Alupoaei (28 de ani), din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) sint acuzati de complicitate la trafic de migranti si luare de mita.

Potrivit DIICOT, cei doi politisti care lucrau in punctul de trecere a frontierei Sculeni, impreuna cu Florin Gigi Gavrilescu (44 de ani), patronul unei firme de transport din Botosani, au scos din tara mai multi romani care aveau interdictie sa paraseasca teritoriul tarii. Pentru fiecare migrant care trecea granita, sustin procurorii, Pavel primea cite 1.000 de euro.

Potrivit DIICOT, Florin Gigi Gavrilescu, administratorul firmei "Flot" din Botosani, se ocupa de racolarea romanilor care aveau suspendat dreptul de folosire a pasaportului. De obicei, dreptul de iesire din tara era suspendat pentru ca persoanele depasisera termenele de sedere pe teritoriul altor state si figurau in baza de consemne a Politiei de Frontiera cu mentiunea NPE (nu li se permite iesirea din tara).

Ca sa evite frontiera din vestul Romaniei, acesta organiza transportul prin Republica Moldova si Ucraina, iar apoi mai departe catre Italia si Spania. Pentru fiecare migrant pe care il transporta, Gavrilescu cerea intre 250 si 1.200 de euro. In plus, persoanele racolate trebuiau sa obtina de la Consulatul Ucrainei din Suceava viza de tranzit pe teritoriul acestui stat, iar cind aveau documentul si banii il contactau pe Gavrilescu.

Procurorii sustin ca activitatea celor trei acuzati a inceput in toamna anului 2005, cind Mihai Marius Pavel si Florin Gigi Gavrilescu s-au intilnit la o petrecere organizata de secretara firmei Flot, care in acelasi timp este si fina de cununie a politistului. Atunci, sustin anchetatorii, Pavel i-a spus lui Gavrilescu ca il poate ajuta in cazul in care are probleme cu tranzitul peste frontiera prin punctul Sculeni, unde politistul era sef de grupa.

Modul de operare al celor care pazesc frontiera de est a Uniunii Europene

In citeva luni cit a functionat gruparea celor trei, Gavrilescu a trecut peste granita cu complicitatea politistilor de frontiera mai multe persoane, printre care si un minor, care nu avea acordul ambilor parinti.

Modul in care se facea trecerea prin Sculeni, sustin procurorii DIICOT, era unul foarte simplu. Autoturismul cu migranti ajungea la Sculeni numai in zilele si intervalul orar in care agentul Pavel era de serviciu. Gavrilescu ii comunica numarul si marca masinii, precum si numarul persoanelor aflate in masina. Cind ajungeau la punctul de trecere, singurul care cobora din masina era Gavrilescu, care intra in cabina de control cu documentele lui si ale pasagerilor.

DIICOT mentioneaza ca Mihai Marius Pavel, in calitate de sef de grupa la punctul de trecere a frontierei Sculeni, nu a respectat planificarea in serviciu facuta anterior si l-a trecut pe sensul de iesire din tara pe agentul Sorin Florin Alupoaei, care figura pe sensul de intrare in tara.

Anchetatorii sustin ca politistul i-a spus lui Gavrilescu sa prezinte actele pe care cel din punctul de trecere va aplica stampile de trafic de iesire din tara, pentru ca stie de intelegerea dintre ei doi.

Potrivit actului de acuzare, la trecerea prin Sculeni nu erau verificate persoanele in baza de date a Politiei de Frontiera, pentru ca sistemul memoreaza accesarile, iar numele acestora nu erau inregistrate in sistem ca fiind iesiti din tara. Singurul care figura in evidente era Gavrilescu, care nu avea restrictie de circulatie.

Intre 800 si 1.000 de euro de migrant trecut peste granita

In rechizitoriul intocmit de procurori, acestia mentioneaza ca, tot pentru a nu exista probe impotriva lor, cei doi politisti aplicau stampilele de iesire din tara, doar pe jumatate, fara ca numarul de operator al politistului care a verificat documentele sa fie vizibil.

Procurorii spun ca pretul cerut de politist a fost de 1.000 de euro pentru fiecare persoana trecuta sau de 800 de euro de persoana, daca grupul era mai numeros. Banii, in valoare totala de aproape 6.000 de euro, erau ridicati periodic de Pavel de la firma lui Gavrilescu din Botosani, unde patronul firmei ii lasa secretarei. Toata "afacerea" in care erau implicati cei doi politisti de frontiera a fost descoperita in urma unui control al ofiterilor de la Directia Politiei de Frontiera (DPF).

"Se faceau verificari in punctele de trecere si nu implementasera anumite date in sistem. Atunci s-au declansat verificarile, cei doi politisti intrind in cercetare prealabila. Aceasta a fost suspendata in momentul in care a fost deschis dosarul penal, dupa ce ofiterii care au lucrat in caz au luat legatura cu procurorii. De la deschiderea dosarului penal cei doi nu au mai lucrat in punct, ci la Sectorul Nicolina, pe frontiera verde. Acum ca au fost finalizate cercetarile, sint pusi la dispozitia unitatii si vor desfasura activitati care nu au legatura cu cea de pina acum", a explicat comisar-sef Vasilica Tataru, purtatorul de cuvint al DPF.

Aceasta a mai mentionat ca daca vor fi gasiti vinovati, cei doi politisti vor fi dati afara. "In cazul in care vor fi gasiti vinovati pot fi sanctionati disciplinar de catre unitate daca faptele care li se imputa contravin statutului politistului", a mai spus comisar sef Tataru.

In timpul anchetei desfasurate de DIICOT, cei doi subofiteri au refuzat sa faca vreo declaratie. DIICOT sustine ca in momentul in care Gavrilescu l-a anuntat pe Pavel ca politia l-a chemat sa dea declaratii, acesta din urma i-a sugerat sa spuna ca a trecut singur prin Sculeni, iar pe migranti i-a luat de pe terenul dintre vama romana si cea din Republica Moldova. Barbatul a negat initial ca a fost implicat in aceasta activitate, insa ulterior a recunoscut ca a dat bani politistului.

Comentarii