Poiana cu schit, un muzeu in aer liber

Subtitlu

luni, 10 noiembrie 2008, 19:16
2 MIN
 Poiana cu schit, un muzeu in aer liber

In nr. 257(5258) din data de 3 noiembrie 2008 al "Ziarului de Iasi", la rubrica "Ce ne mai spun cititorii", d-na Rodica Mariciuc isi amintea cu nostalgie de locurile turistice din apropierea Iasului, intrebindu-se retoric: "Mai exista Poiana cu statui?".

Stiu bine aceasta zona si imi face o deosebita placere sa arat ca la nici douazeci de kilometri de urbea noastra, in stravechii codri ai Iasului se afla vestigii istorice si locuri minunate, ce merita cunoscute.

Dealurile impadurite de la Birnova constituie hotarul natural intre Tara de Sus si Tara de Jos a Moldovei, este „tara de dincolo de negura" despre care Mihail Sadoveanu a scris, in 1926, mai multe povestiri cu ispravi vinatoresti ("…la vremea cind cornul cel vechi suna chemarea vinatorilor la focul prinzului si a amiezii in Poiana cu Schit…")

In mijlocul padurii Borosesti, pe valea Cucoarei, se afla o poiana larga, cu iarba verde, de otava, adumbrita de stejari seculari si mesteceni fosnitori, cu coaja de omat. Locul este cunoscut din vechime sub denumirea de Poiana cu Schit, tocmai datorita unei bisericute ridicate de cneazul Duma Negru, fost mare vornic al Tarii de Jos, in vremea voievodului Alexandru cel Bun, ale carei ruine (incluse in Lista monumentelor istorice) mai dainuiesc inca in pajiste.

Poiana cu Schit prezinta si un important interes stiintific pentru flora si fauna care se intilnesc aici, fiind socotita una dintre cele trei rezervatii, alaturi de Valea Oilor si Valea lui David din judetul Iasi, bucurindu-se de atentia cercetatorilor Academiei Romane pentru varietatea si frumusetea florilor din poiana.

Tot aici, in Poiana cu Schit, se afla si treizeci de lucrari de arta monumentala realizate in perioada anilor optzeci de cei mai buni sculptori romani, constituindu-se intr-un adevarat muzeu in aer liber, fiind singura tabara de sculptura in piatra din Moldova, continuarea celei de la Magura, din judetul Buzau.

La citeva sute de metri spre nord-est de acest loc mirific, la izvoarele Cutitnei, au fost descoperite recent ruinele cetatii lui Duma Negru, iar foarte aproape, in dreapta sa, se afla Poiana cu Cetate (Cinghinea, in turceste), cu o biserica, monument istoric, de la 1609, a lui Ionita Cujba, care sta gata sa se prabuseasca.

Cabana Birnova, despre care se amintea in articol, a fost ridicata in 1937 si initial a fost destinata ca loc de refacere pentru ofiterii germani, iar astazi constructia se afla in proprietate privata.

Importanta arheologica, stiintifica, artistica, precum si frumusetea acestor locuri, pline de istorie si legenda, sint tot atitea motive pentru care autoritatile locale si judetene s-ar cuveni sa se implice, cu simt de raspundere, in valorificarea potentialului turistic al zonei.  

Ion MUSCALU, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania

Comentarii