Cea mai bogată comună din judeţ, venituri cât oraşele Tg. Frumos, Hârlău şi Podu Iloaiei la un loc
La capitolul "Venituri totale", administratia Miroslavei o urmareste strâns pe cea a (...)
citeste totmiercuri, 25.05.2022
„Ziarul de Iaşi” a reuşit să obţină motivarea Tribunalului Neamţ, care a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile în dosarul „vaccinării la chiuvetă” în care este implicată şi dr. Daniela Bejan, medic de familie în comuna Ciohorăni. Procurorii descriu în referatul de arestare înaintat instanţei mecanismul ce a creat o adevărată reţea prin care erau solicitate sume de bani cuprinse între 120 şi 250 de euro pentru a obţine un certificat de vaccinare, fără ca persoanele respective să se fi imunizat. Multe, fără măcar să vină la cabinet. Procurorii susţin că solicitările erau transmise doar prin WhatsApp, prin mesaje criptate, către cei trei medici care introduceau datele pacienţilor în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV). Sumele de bani erau preluate de intermediari, care ar fi mai mulţi, conform procurorilor, dar în arest preventiv se află în momentul de faţă doar Dragoş Archir şi Aida Zabulic. Aceştia îşi opreau partea lor, între 20 şi 50 de euro, iar medicilor le dădeau apoi partea lor, între 100 şi 200 de euro. Se lucra atât de intens încât s-a ajuns, în cazul de la Iaşi, şi la 400 de vaccinări false pe zi. Erau chiar şi campanii de reduceri.
Potrivit motivării Tribunalului Neamţ, care a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile în dosarul „vaccinării la chiuvetă” din Iaşi şi Neamţ, banii erau solicitaţi în euro, dar adesea se primea şi o plată în lei din partea unor persoane. Astfel, din documentele instanţei se deduce faptul că medicii nu se întâlneau niciodată cu pacienţii care ofereau bani pentru eliberarea de certificate fictive de vaccinare. Însă serul pentru care se opta era întotdeauna acelaşi: Johnson&Johnson, „dată fiind posibilitatea imunizării cu o singură doză şi autorizarea cabinetelor medicilor de familie pentru a administra acest tip de vaccin”.
Vaccinaţii fictiv nici nu călcau în cabinete
Conform unui martor, care a fost şi denunţător în dosar, una dintre asistentele medicale ce intermedia legătura dintre „potenţiali clienţi” şi medicii de familie i-a spus că doctoriţa Daniela Bejan, din Ciohorăni - Iaşi, a eliberat într-o singură zi 400 de certificate de vaccinare fictive. „Întrucât şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la modalitatea de obţinere a adeverinţei / certificatului de vaccinare, a fost asigurat de numita (...) că nu este nicio problemă, deoarece medicul în cauză eliberase doar în acea zi 400 de astfel de certificate de vaccinare fictive şi nimeni nu poate dovedi nimic”, se precizează în motivarea instanţei.
Ancheta procurorilor a început în noiembrie 2021, când mai multe informaţii arătau că se formase o adevărată reţea care furniza certificate de imunizare anti-COVID-19, deşi nicio persoană nu intra în cabinetele medicale. Totul ar fi început, spun procurorii, de la un grup de asistenţi medicali care lucrau la un centru pentru persoane cu dizabilităţi din judeţul Neamţ care s-au înscris la mai multe centre de vaccinare din oraşul Piatra Neamţ. În mai multe locuri, în documentele depuse la instanţă, procurorii lasă de înţeles că reţeaua este una mult mai extinsă decât cele cinci persoane care au fost arestate preventiv. „Există indicii serioase provenind din spaţiul public că astfel de manopere se desfăşoară şi în prezent de către aceeaşi făptuitori preponderent la centrul de vaccinare situat (…), fiind de notorietate în rândul persoanelor cu opinii anti-vaccinare că din acest loc se pot obţine certificate fără efectuarea propriu zisă a actului medical”, se precizează în documentele din instanţă.
„Black Friday” la certificate verzi: doar 120 de euro, în loc de 250
Activitatea procurorilor s-a intensificat chiar în ajunul Crăciunului, când un martor a venit să denunţe întreaga reţea. De aici au aflat şi toate sumele pretinse în cadrul reţelei: până la 500 de euro pe certificat. Însă, din toate mărturiile obţinute ulterior, după demararea cercetărilor, sumele plătite pentru certificatele verzi fictive variau de la 250 de euro la 120 de euro. Activitatea lanţului de furnizare a fost demarată în august 2021, iar sumele pretinse iniţial erau de fix 250 de euro, fiind o „reducere” în septembrie - 120 de euro. Martorul le-a descris procurorilor şi procesul pas cu pas: a început transmiterea prin WhatsApp a fotografiilor cărţilor de identitate pentru care a vrut să obţină certificate false. „În ziua în care au fost emise documentele, martorul s-a întâlnit cu Z.A., care i-a furnizat adeverinţele de vaccinare şi certificatele de vaccinare pentru cele două persoane, iar martorul a oferit suma de 240 de euro. Cele două figurează cu certificate emise de Centrul de Vaccinare sau cabinetul individual A.A. din Neamţ”, au menţionat procurorii. Z.A. este asistenta arestată preventiv pentru 30 de zile - Aida Zabulic, iar A.A. este medicul de familie Adina Alungulesei, arestată la rândul ei preventiv pentru 30 de zile.
Medicii implicaţi în dosar riscă, în funcţie de infracţiunile care se vor dovedi a fi adevărate, închisoare de la 2 la 7 ani, respectiv de la 1 la 5 ani. Împotriva Danielei Bejan judecătorii au consemnat depunerea la dosar a probelor că ar fi încasat cel puţin 100 de euro pe 16 şi 17 noiembrie pentru a introduce datele unor persoane în RENV, un alt caz similar fiind înregistrat şi în septembrie 2021.
Medicii le-au spus judecătorilor că au eliberat certificatele false „din milă”
În faţa judecătorilor, medicii au recunoscut că au introdus datele persoanelor respective în RENV, dar nu şi că au luat bani ca să facă asta. Asistenta medicală Aida Zabulic le-ar fi spus judecătorilor că a acceptat să facă asta din „lipsuri materiale”, în timp ce medicii au spus că au făcut-o din milă sau din dorinţa de a ajuta alte persoane. „Declarativ, toţi inculpaţii recunosc comiterea infracţiunilor, dar din declaraţiile acestora reiese însă că este vorba despre o recunoaştere formală, legată strict şi nuanţat de situaţia certificatelor de vaccinare eliberate. Fiecare dintre inculpaţi susţine că eliberarea acestor certificate a fost o situaţie singulară, fiind negată primirea vreunei sume de bani. Or, din amplul material probator administrat în faza de urmărire penală reiese că activitatea inculpaţilor apare a fi mult mai amplă, urmând a fi stabilite prin cercetările ce se vor efectua amplitudinea activităţilor cu posibil caracter ilicit desfăşurate”, se mai precizează în motivarea instanţei.
Reamintim faptul că au fost arestaţi preventiv trei medici în reţeaua de „vaccinare la chiuvetă” din judeţele Iaşi şi Neamţ: Cristina Macovei (Neamţ), Adina Alungulesei (Neamţ) şi Daniela Bejan (Iaşi). Alături de aceştia au fost arestaţi preventiv doi intermediari, Dragoş Archir şi Aida Zabulic, care este asistentă medicală. Cu toţii sunt acuzaţi de luare de mită, fals informatic, complicitate la dare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la fals informatic.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Motorină, benzină și păcură pentru Republica Moldova din rezerva de stat a României
Sorana Cîrstea a fost eliminată în turul al doilea al turneului de la Roland Garros
Descoperire şocantă la Bihor: Tânără, tranşată şi împachetată în saci menajeri
Patronii cluburilor Sepsi şi CFR Cluj l-au ironizat pe Dan Şucu
”Ucideţi exporturile ruse”, îndeamnă Kuleba la Forumul Economic Mondial
Prinţul Charles vizitează centrul pentru refugiaţi ucraineni de la Romexpo
De ce să alegi www.tratamente-turcia.ro? Pentru servicii medicale de calitate! (P)
Ruşii au scos de la „naftalină” şi duc pe front tancuri sovietice fabricate în anii 60
(FOTO) Un american poartă povara deşeurilor pe care le generează într-o lună
CSM l-a exclus din nou pe Judecătorul Cristi Danileţ din magistratură
Încălcarea sancţiunilor impuse Rusiei de către statele membre UE ar putea fi considerată infracţiune
Autorităţile instalate în Zaporijjea impun rubla rusă ca monedă în regiunea ucraineană
Ploaie de stele pe cerul României pe 31 mai: „Totul sau nimic”
Din puşcărie, Udrea îi atrage atenţia lui Predoiu că ea „l-a făcut om”
SUA: Eşec pentru Trump la alegerile primare republicane din statul Georgia
(FOTO) Aroneanu: Casă la roşu, distrusă de flăcări. Proprietarul, rănit uşor
Cîmpeanu propune ca profesorii debutanţi să fie plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie
Masacrul din Texas: Atacatorul era batjocorit de colegi din cauza hainelor şi pentru că era sărac
Care este rolul uleiului pentru motor si cum influenteaza viata masinii tale? (P)
Marea Britanie: Preţurile cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani
Schröder anunţă că a renunţat la numirea în Consiliul de Supraveghere al Gazprom
Ce spune pilotul Titi Aur despre maşinile electrice: “Am trăit câteva senzaţii”
Reacția lui Medvedev, după ce ATP a decis să nu acorde puncte la Wimbledon
Iohannis, singurul preşedinte român care s-a întâlnit cu Igor Dodon (FOTO)
Cum să reduceți consumul de carburant. Trucuri atunci când sunteți în trafic
Pas important pentru primii kilometri de autostradă de pe teritoriul judeţului Iaşi (FOTO)
României i-a luat trei luni să se retragă din două bănci ruseşti
Guvernul a promis că numai face angajări la stat, dar încadrează 8.000 de persoane la “Interne”
George Simion, liderul AUR, invitat să o “şteargă” de la mitingul profesorilor
Mouratoglou, mesaj pentru Halep: „Lasă franceza! Ne ocupăm de tenis”
„Animale fantastice: Secretele lui Dumbledore” va avea premiera pe HBO Max în 30 mai
Traian Băsescu încă nu s-a mutat din vila de protocol: Nu am terminat de semnat contractele
Cine este Qinwen Zheng, adversara Simonei Halep din turul doi la Roland Garros
Cod galben de furtuni, până joi dimineaţă, în cea mai mare parte a ţării
Kasparov amintește de "vechiul truc al lui Putin" pe care îl aplică și acum
Medicul internat la Socola a depus plângere penală la DIICOT
Tomac: Calea integrării R. Moldova în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuţie
Ford testează o tehnologie care reduce automat viteza în zonele pietonale
Un grup de elevi lovesc o colegă, la Hârlău. Poliţia a deschis o anchetă (FOTO)
Două autoturisme au fost lovite de crengi căzute, în spatele spitalului CFR (FOTO)
Primul BMW XM din istorie, surprins partial camuflat pe aeroport
Legea gazelor naturale din Marea Neagră, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis
Șoferii care nu sunt atenți la drum, depistați cu camere speciale
Alertă în Canada. Quebec confirmă 15 cazuri de variola maimuţei
15 ani de Street View. Mașinile sunt și acum în peste 120 de orașe din România
Coreea de Nord a lansat trei noi rachete. Preşedintele Joe Biden abia părăsise Asia
Ar putea fi cel mai rezistent laptop creat vreodată. Prețul este pe măsură
Tehnicianul german Jurgen Klopp, ales antrenorul sezonului în Premier League
ABC-ul sănătății ochilor la copii. La ce trebuie să fiți atenți și ce trebuie să faceți
Lucian DÎRDALAVârful adversităţii |
Florin CÎNTICLiţă Chiţălău şi lupta pentru pace |
Radu PĂRPĂUȚĂEpoca lui „Davai ceas, davai palton” |
Alex VASILIUMariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.