150.000 de oameni vor veni în Iaşi; centrul şi bulevarde mari vor fi blocate

90 de minute va fi Suveranul Pontif la Iași. Papamobilul – un Duster alb

miercuri, 27 martie 2019, 03:01
5 MIN
 90 de minute va fi Suveranul Pontif la Iași. Papamobilul – un Duster alb

Peste 35.000 de pelerini din Dieceza de Iaşi şi-au anunţat oficial prezenţa la Iaşi în timpul vizitei Papei, dar acesta nu este numărul total de persoane care vor ajunge în capitala Moldovei pe 1 iunie. Primarul Mihai Chirica a declarat ieri că sunt aşteptaţi 150.000 de oameni care să participe la vizita de 90 de minute a Suveranului Pontif, iar reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice au confirmat că este vorba de persoane din toată ţările împrejurătoare şi din toate părţile ţării care şi-au manifestat deja intenţia de a veni la Iaşi.

Pentru vizita Sfântului Părinte, municipalitatea va achiziţiona pe baza unui proiect al arhitectului Mihai Codreanu o scenă care să semene din profil cu Palatul Culturii, care să fie amplasată în faţa Palatului şi care să aibă o lungime de 50 de metri. De pe scena respectivă le va vorbi celor prezenţi în faţa Palatului, iar alături de el vor sta invitaţii de la Vatican, locali, regionali şi corul format din tineri ieşeni care a început deja să se pregătească.

Papamobil "made in Romania"

„Dacă vreţi, vă putem face o dezvăluire, papamobilul va fi o maşină românească, e promisiunea grupului Dacia Renault care lucrează la două papamobile cu care Suveranul Pontif va vizita România”, a precizat Mihai Chirica.

Este vorba de două Dacia Duster albe, fără habitaclu, în locul lor fiind amplasaţi doi pereţi verticali, care vor fi construite la uzinele de la Piteşti şi care vor fi ulterior donate de către grup Vaticanului pentru uzul ulterior al Papei Francisc. Reprezentanţii companiei au confirmat pentru „Ziarul de Iaşi” existenţa unor discuţii, dar nu au oferit detalii suplimentare fiindcă susţin că încă se poartă discuţii cu privire la posibilitatea finalizării acestui contract.

Acces controlat

La Iaşi, pelerinii vor fi amplasaţi în opt zone de acces controlat, începând de la Episcopia Romano-Catolică şi până în faţa Palatului Culturii. De altfel, la conferinţa de presă care a avut loc ieri şi la care au vorbit şi episcopii de Iaşi – Preasfinţitul Petru Gherghel şi Preasfinţitul Aurel Percă – s-a detaliat exact programul Papei Francisc.

Acesta va ajunge cu elicopterul de la Bacău şi va veni cu o maşină acoperită direct la sediul Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi, unde va fi aşteptat deja de o masă mare de credincioşi ,va intra în catedrală şi le va oferi acestora o binecuvântare. Ulterior, va ieşi şi se va urca în papamobil, va parcurge cu el printre rândurile de credincioşi distanţa rămasă din pietonal până la Palatul Culturii, unde va merge în buclă spre Casa Dosoftei şi apoi spre dreapta Palatului, până aproape de Pizzeria Domnească, salutând oamenii şi vorbind cu ei, ca în final să se îndrepte spre faţa Palatului Culturii. De acolo va rosti o cuvântare, ca apoi să plece direct către aeroport.

„Această vizită epocală vine la 20 de ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea în România, la Bucureşti. Este un vis al nostru, un vis al tuturor, pentru a ne bucura împreună cu pastorul bisericii noastre, nu doar noi, cei din Biserica Catolică, ci toţi din întreaga ţară şi tot poporul nostru. Sigur, totul are loc sub o umbrelă, cea a Maicii Domnului, care este pentru toţi aceeaşi şi care stă în mijlocul grădinii noastre, România fiind numită de Papa Ioan Paul al II-lea Grădina Maicii Domnului”, a declarat PS Petru Gherghel.

Splaiurile vor fi închise

Măsurile de securitate instituite de Primărie vor fi însă fără precedent în Iaşi. Tot centrul oraşului va fi blocat, transportul în comun va fi redirecţionat, ambele splaiuri vor fi blocate de la Podul de Piatră până la ultimul pod peste Bahlui – Sfântul Ioan. Pe străzile închise, Primăria va organiza parcare pentru sutele de autocare care sunt aşteptate să intre în oraş, dar şi pentru maşinile personale ale pelerinilor. Pentru cei care vor veni cu trenul, li se va asigura un transport către Palatul Culturii cu autobuzele primăriei, acestea urmând să desfăşoare şi curse speciale din zonele maxime de acces ale maşinilor şi până la Piaţa Palatului. În zonele din perimetrul central, traficul va fi foarte restricţionat, inclusiv pentru riverani.

„Trebuie să asigură parcursul de la gară spre Palatul Culturii, dar foarte importante sunt şi zonele de defluire. Nu vă ascund faptul că am trecut printr-un program de reparaţii la nivelul parcului auto şi sunt 32 de autobuze trase pe dreapta pe care nu le-am casat încă tocmai pentru a avea rezerve în condiţiile în care va fi nevoie de ele. Deci, vom avea 116 şi încă 32 de unităţi, aproape 150 de autobuze cu care îi vom putea deplasa pe cei care vor veni din locurile de staţionare către Palatul Culturii”, a adăugat Mihai Chirica.

Fiecare paroh va şti dinainte unde anume, în ce zonă, trebuie să stea grupul lui, iar accesul în aceste zone controlate va fi limitat, nu restricţionat – nu va fi voie cu obiecte contondente, cu umbrele, cu sticle sau cu lichide. Primăria a anunţat că, pentru a încuraja oamenii să nu se îngrămădească toţi în Piaţa Palatului, unde se aşteaptă deja o mulţime imensă de oameni, va amplasa ecrane video mari cu sonorizare adecvată în toate parcurile din oraşe pentru ca oamenii să poată vedea de acolo cuvântarea Sfântului Părinte.

„Pe zona perferică vom avea o zonă de camping pentru cei care vor veni o zi sau două şi nu au găsit cazare, să le oferim posibilitatea de a vizita Iaşul. Sperăm să nu fie caniculă, ne vom gândi ce anume să facem dacă va ploua, vom avea panouri de informare încă de mult din exteriorul oraşului, dar şi în toate localităţile din Moldova”, a mai punctat primarul.

Una dintre cele mai mari probleme ţine, de fapt, de gardurile de protecţie necesare: aproape cinci kilometri de garduri. Nu există o astfel de distanţă în tot Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, şi au început deja să facă din resurse proprii şi să caute chiar variante ca să aducă din alte ţări din Europa.

Comentarii