„Doctorul“ din escrocheria „Accidentul“ rămâne cu 23 de ani de închisoare

joi, 05 august 2021, 01:59
2 MIN
 „Doctorul“ din escrocheria „Accidentul“ rămâne cu 23 de ani de închisoare

Un deţinut care a reuşit să obţină 10.000 de lei într-o singură noapte prin metoda „Accidentul“ şi-a luat şi el ţeapă din partea judecătorilor. Magistraţii Curţii de Apel au admis apelul înaintat de Ianoş Bogdan Benchea împotriva sentinţei iniţiale de condamnare. Doar că singura modificare adusă de judecători a fost să-i scadă din condamnare perioada petrecută în arest preventiv şi partea din pedeapsă executată deja. Adică i-au adus condamnarea la zi. Pedeapsa propriu-zisă a rămas aceeaşi.

„Doctorul“, cum este poreclit în branşa escrocilor pentru calitatea pe care şi-o arogă în convorbirile cu viitoarele victime, era închis în penitenciarul din Copou din 2019 pentru executarea unei pedepse de peste 15 ani de închisoare pentru tâlhărie, furt, înşelăciune şi tentativă de înşelăciune. În fruntea unei grupări de 17 infractori, reuşise să strângă, în decurs de numai 5 luni, aproximativ 50.000 de euro prin metoda „Accidentul“. De după gratii, el şi-a continuat însă activitatea.

A primit din partea unei persoane rămase neidentificate un minitelefon L8, lung de doar 7 cm. În seara zilei de 20 iulie 2019, a început să sune, în ordine, la numerele de telefon fix dintr-un sat vecin cu al său. Până dimineaţă, când activitatea sa a fost descoperită de gardieni, reuşise să-şi trimită cei doi complici din afară să colecteze bani de la două victime.

În aprilie, magistraţii Judecătoriei i-au actualizat sentinţa, pedeapsa finală ajungând la 23 de ani, o lună şi 10 zile de închisoare. Contestaţia depusă de Benchea a fost analizată marţi de Curtea de Apel. Aceştia au admis apelul, au desfiinţat în parte sentinţa Judecătoriei şi au rejudecat cazul. Magistraţii Judecătoriei uitaseră să ia în discuţie perioadele petrecute de Benchea în arest. Ca urmare, din condamnare i-au fost scăzute 22 de zile în care fusese arestat preventiv în 2015 la Bacău, încă o zi petrecută în arestul Poliţiei ieşene şi perioada scursă până acum din pedeapsa primită. Noua sentinţă este definitivă.

Comentarii