„Halloween în clanul Corduneanu” – peste 40 de percheziţii în casele interlopilor. DIICOT îi vânează pentru cămătărie, spălare de bani şi înşelăciune

Peste 40 de percheziţii în casele interlopilor. DIICOT îi vânează pentru cămătărie, spălare de bani şi înşelăciune.

marți, 01 noiembrie 2022, 02:50
4 MIN
 „Halloween în clanul Corduneanu” – peste 40 de percheziţii în casele interlopilor.  DIICOT îi vânează pentru cămătărie, spălare de bani şi înşelăciune

Operaţiunea „Halloween în clanul Corduneanu”: a fost dată o lovitură acestui clan de interlopi de către poliţiştii de la Criminalitate Organizată Iaşi şi procurorii DIICOT Iaşi. Peste 40 de percheziţii au fost efectuate ieri la casele fraţilor Corduneanu şi acoliţilor acestora într-un dosar mare de camătă, spălare de bani şi înşelăciune. La ora 3 dimineaţă, la Iaşi au ajuns poliţişti din toate judeţele vecine cu Iaşul: Vaslui, Bacău, Botoşani, Suceava, Vrancea, iar la ora 6 au intrat în locuinţele interlopilor. De la „petrecere” a lipsit Costel Corduneanu, liderul clanului, care ar fi bolnav. Poliţiştii şi procurorii spun că în clanul interlop rivalizau la „răutăţi” două facţiuni conduse de către Adrian Corduneanu şi soţia, iar de cealaltă parte, Petronel Corduneanu şi alţi câţiva fraţi.

UPDATE: 14 persoane au fost retinute in dosar, printre care si sapte din opt frati Corduneanu. Suspectii urmeaza sa fie prezentați în fața judecătorilor cu propunere de arestare, în următoarele ore. A ramas in libertate liderul "clanului", fostul luptator si campion Constantin Corduneanu.

Una dintre cele două grupări despre care pomeneşte poliţia era condusă de către Adrian Corduneanu şi era ajutat şi de către soţia acestuia. Ieri dimineaţă, cei doi au primit vizita anchetatorilor care au căutat îndelung prin casă, până în jurul orei 15, atunci când au fost urcaţi în dube şi transportaţi la sediul DIICOT Iaşi din Podul de Fier. Adrian Corduneanu locuieşte într-o casă mare, aflată pe strada Marta, în spatele sediului Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi, de pe C.A. Rosetti. Al doilea grup era condus de către Petronel Corduneanu şi soţia Alina Filip, Florinel Corduneanu şi soţia Mihaela Diana Corduneanu.

Culmea, aceştia au încercat să îl „stoarcă” de bani chiar pe un alt apropiat al clanului, dar care învârtea afaceri cu proprietăţi imobiliare, acesta fiind mai „descurcăreţ”: Iulian Dănuţ Ilincariu, care, chipurile, avea cunoştinţe de ani buni în Primăria Iaşi, Consiliul Judeţean Iaşi şi chiar şi Poliţie. Ba chiar, Petronel Corduneanu îl suspecta pe Ilincariu că era informator al poliţiei. Aşa se face că Petronel Corduneanu a pus pe alţii să îl fileze pe Ilincariu şi a-l presa să-i înapoieze banii. „Ilincariu Iulian Dănuţ a împrumutat în mai multe rânduri între decembrie 2021 şi mai 2022 sume de bani cu cămată de la Corduneanu Petronel, ajungând la suma totală de 106.000 euro. În contul împrumuturilor, Corduneanu Petronel a urmărit să obţină un apartament în imobilul care urma să fie construit de către Ilincariu Iulian Dănuţ. Însă, întrucât acesta din urmă nu a reuşit să obţină autorizaţiile, Corduneanu Petronel şi Valentin Chiriac au decis să exercite presiuni asupra debitorului.

Corduneanu Petronel evita să exercite personal presiuni asupra lui Ilincariu deoarece îl considera informator al poliţiei, sens în care l-a coordonat pe unul dintre acoliţii săi, Mardare Marius Vasile să exercite presiuni asupra lui Ilincariu”, au precizat surse judiciare. Mardare aderase la grupul lui Petronel prin anul 2021 şi se ocupa cu recuperările de „creanţe”. De altfel, Mardare, care locuieşte în zona Ciurchi era suspectat că ar fi apropiat al unor reţele care se ocupă şi cu traficul de droguri de risc, introducere în ţară de droguri, vânzare de etnobotanice, camătă şi înşelăciune. Tot din această grupare au mai primit „vizita” poliţiştilor de la Criminalitate Organziată Iaşi şi Vasile Valentin Filip, Valentin Chiriac, Fabian Creţu, şi Petrică Bălţanu zis Tamango.

„În cauză s-a reţinut că, de la începutul anului 2021, pe raza municipiului Iaşi s-au constituit două grupuri infracţionale organizate în scopul acordării de împrumuturi băneşti cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 şi 120% şi, în anumite cazuri, şi de 400%. Membrii celor două grupuri infracţionale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informaţii că sunt solvabile şi deţin bunuri mobile şi/sau imobile de valoare. Astfel, în perioada 2021 – 2022, membrii grupurilor infracţionale organizate au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, împrumuturi cu dobânzi excesive, până în prezent, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate.

După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate cât şi a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la ameninţări cu acte de violenţă sau lipsiri de libertate. Pentru a conferi o aparenţă de legalitate împrumuturilor, aceştia determinau persoanele vătămate să încheie, iniţial, contracte de împrumut în care era trecută suma împrumutată şi dobânda impusă şi, ulterior, erau încheiate contracte de dare în plată prin care membrii grupurilor infractionale au intrat în posesia unor suprafeţe importante de teren, a căror valoare depăşeşte şi cu de 10 ori valoarea împrumutului acordat”, au precizat procurorii DIICOT Iaşi. 

 

 

Comentarii