«Şmecheria» lui Tudorel Toader. Cum câştigă dublu faţă de alţi profesori de la „Cuza“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

Din ciclul „Facultăţi bogate, facultăţi sărace“ la Universitatea „Cuza“

«Şmecheria» lui Tudorel Toader. Cum câştigă dublu faţă de alţi profesori de la „Cuza“

GALERIE
tudorel toader
  • tudorel toader
- +
Publicarea pe site-ul Ministerului Justiţiei a ultimei declaraţii de avere a lui Tudorel Toader a trezit numeroase comentarii în spaţiul public. Suma de 176.000 de lei pe an pe care ministrul a primit-o în 2017 de la universitate, deşi în timpul săptămânii era la Bucureşti, i-a uluit pe cei care nu cunosc modul de salarizare de la „Al.I. Cuza“. Vom arăta în continuare cum e posibil să fii ministru şi să ridici 13.000 de lei pe lună, cu câteva ore de curs în weekend.

Conform normelor juridice publicate în Monitorul Oficial în 2017, HG nr. 38 din 27.01.2017, pe vremea în care Ministerul Educaţiei Naţionale era condus de prof.dr. Sorin Grindeanu, salariul de bază pentru un profesor universitar variază în funcţie de vechime, ajungând la maximum 7.400 de lei la peste 40 de ani vechime în învăţământ. La fiecare 5 ani, suma primită variază cu aproximativ 500 de lei. Trebuie făcută menţiunea că salariile şi bazele de calcul sunt mai mari, cu mici diferenţe, în special la posturile de intrare în sistem, de asistent şi lector, în urma modificărilor salariale din ianuarie 2018.

Ţinând cont de faptul că prof.dr. Tudorel Toader a încasat aproape 177.000 de lei în 2017 de la UAIC, chiar dacă am scădea 20.000 de lei, cât ar fi indemnizaţia de conducere pentru cele două luni în care a fost rector, ianuarie şi februarie, înainte de suspendare, salariul încasat ca profesor ar fi de peste 13.000 de lei. Conform surselor din universitate, acesta este dublu faţă de un salariu încasat, spre exemplu, de un profesor de la Chimie, Fizică, Matematică, Folosofie sau Litere.

Cum se calculează salariile la „Cuza“

Încă de pe vremea în care era rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ prof.dr. Dumitru Oprea, la nivelul anilor 2008 - 2009, s-a luat decizia ca fiecare facultate să aibă libertatea să stabilească salariul profesorilor pe baza unor grile care stabilesc minimul şi maximul la fiecare funcţie didactică, aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale la nivelul anului 2000. La UAIC, asta a însemnat că, în cazul cadrelor didactice de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Facultatea de Informatică, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei şi Facultatea de Drept, grilele au fost trase mereu către partea superioară, fiindcă acestea sunt considerate a fi „facultăţile bogate“ ale UAIC.

Când discutăm concret despre veniturile actuale ale ministrului Justiţiei, cei aproape 177.000 de lei încasaţi în 2017 reflectă această situaţie considerată aparte de la UAIC, în care facultăţile care au venituri proprii pot să dea salarii mărite cadrelor didactice. Au fost situaţii, explică surse din universitate, în care, în perioada în care Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport avea venituri suplimentare, un profesor universitar de la facultatea respectivă câştiga dublu faţă de unul de la Litere sau Matematică.

În ceea ce priveşte timpul petrecut la facultate, conform orarelor publicate pe site-ul Facultăţii de Drept, prof.dr. Tudorel Toader ţine patru cursuri în semestrul al II-lea, toate pe Drept Penal, unul la licenţă, anul al III-lea, şi trei la învăţământ cu frecvenţă redusă, o situaţie similară cu restul profesorilor universitari de la Facultatea de Drept.

Venituri de peste 700.000 de lei pe an

Conform declaraţiei de avere, Tudorel Toader a obţinut, anul trecut, 327.000 de lei din pensii, adică peste 27.000 de lei pe lună. La aceasta se adaugă şi veniturile obţinute anul trecut: ca profesor la Universitatea „Al.I. Cuza“ Iaşi a încasat anual 177.000, ca ministru al Justiţiei - 120.000 de lei anual, 70.000 de lei anual ca membru CSM, 3.600 de euro din chirii şi 6.600 de lei din drepturi de proprietate intelectuală.

Toader are aproape 8 hectare de teren agricol şi forestier în judeţul Vrancea, un apartament şi două case în judeţul Vrancea, două apartamente şi o casă în Iaşi şi trei maşini, VW Passat, Audi Q3 şi VW Touareg.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.