Aproape 300 de corpuri de şcoală nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Şcoala va începe oricum

vineri, 26 august 2022, 01:50
2 MIN
 Aproape 300 de corpuri de şcoală nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Şcoala va începe oricum

În mai puțin de două săptămână unitățile de învățământ își vor deschide porțile pentru noul an școlar, care va începe pe 5 septembrie 2022. Până în acest moment se știe că orele se vor desfășura fizic în cele 643 de unități de învățământ de stat și particular ale județului Iași. Se preconizează că vor fi peste 135.000 de preșcolari, elevi și angajați.

Fără autorizații  sanitare și de securitate la incendiu

Și anul acesta 292 de clădiri utilizate ca spații de învățământ (corpuri de școală, cămine, săli de sport, cantine) vor începe noul an școlar fără autorizație sanitară de funcționare. Dintr-un total de 990 de clădiri, doar 698 pot funcționa din acest punct de vedere. Printre motivele care au cauzat lipsa autorizației se numără: apa potabilă care conține nitrați și nitriți (exemplu: Școala Gimnazială Grajduri), lipsa grupurilor sanitare cu apă curentă (Școala Gimnazială „Gheorghe Ciobanu” Andrieșeni) și apa care nu este potabilă (Școala Gimnazială Drăgușeni). În cele 292 de clădiri sunt incluse și cele în curs de reabilitare, precum Școala Gimnazială „Axinte Uricariul” Scânteia, și cele care urmează să obțină autorizație, demersurile fiind deja demarate, ca în cazul Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” din Mircești.

În plus, nici în cazul autorizației de securitate la incendiu spațiile de învățământ nu se situează mai bine. „În urma analizei autorizațiilor de securitate la incendiu de la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Iaşi, pentru anul şcolar 2022-2023, menționăm că, din totalul de 990 clădiri utilizate ca spații de învățământ (corpuri de școală, cămine, săli de sport, cantine), un număr de 223 clădiri dețin autorizație de securitate la incendiu, iar  212 clădiri nu dețin autorizații de securitate la incendiu, iar 555 clădiri nu necesită autorizare”, afirmă Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași.

Verificarea școlilor din rețeaua educațională județeană

Între 22 august și 2 septembrie ISJ Iași monitorizează, prin echipe de inspectori școlari, în strânsă colaborare cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Iași și ai Inspectoratului de Poliție Județean Iași, activitățile de pregătire desfășurate de către instituțiile de învățământ. Se derulează inspecții tematice al căror obiectiv este verificarea tuturor aspectelor privitoare la: starea clădirilor și a terenului aferent școlii, efectuarea demersurilor pentru procurarea manualelor, a cataloagelor, a tipizatelor și a altor documente sau materiale școlare, existența autorizațiilor sanitare de funcționare și a autorizațiilor de securitate la incendiu, verificarea procesului de organizare și desfăşurare a examenelor de corigenţe, asigurarea transportului elevilor cu microbuzul școlar, analiza relației cu autorităţile locale și asigurarea pazei în unitățile de învățământ, respectarea normelor în vigoare cu privire la asigurarea condițiilor igienico-sanitare specifice. 

Comentarii