Axa Iaşi-Suceava e ca şi funcţională: creează deja balamuc în trafic şi nemulţumiri ale localnicilor

miercuri, 28 iulie 2021, 01:50
2 MIN
 Axa Iaşi-Suceava e ca şi funcţională: creează deja balamuc în trafic şi nemulţumiri ale localnicilor

Asfaltul proaspăt ispiteşte vitezomanii, dar şi pe cei grăbiţi să treacă pe culoare roşie acolo unde traficul se desfăşoară pe o bandă. Pe de altă parte, localnicii nu mai au răbdare şi se plâng de praful care se ridică pe segmentele încă nefinisate.

 

Lucrările pe primele două loturi ale Axei rutiere strategice Iaşi-Suceava se apropie de final. Practic, cei aproximativ 51 km de la ieşirea din municipiul Iaşi prin Breazu, apoi pe la Movileni şi Coarnele Caprei până la Belceşti, trebuie să fie gata în decembrie. Consolidarea fundaţiei, în unele locuri până la un metru adâncime, turnarea stratului de asfalt şi apoi a celui de uzură sunt în mare parte realizate.

Deja au apărut incidente clasice de pe drumurile aflate în uz, precum depăşirea vitezei legale, dar şi încălcări ale regulilor de circulaţie – cum e trecerea pe roşu, acolo unde sunt instalate semafoare pentru trecerea alternativă pe o singură bandă. O situaţie de acest fel a fost semnalată pe grupul de Facebook al celor din Rediu-Breazu-Horleşti-Tăuteşti. Un cititor ne-a semnalat o altă situaţie, respectiv segmente de câteva zeci de metri lungime rămase neasfaltate în urma frontului de lucru. Vasile Grădinaru, din Forăşti, Gropniţa, ne-a solicitat ajutorul în explicarea acestei „anomalii”.

Vicepreşedintele CJ care are drumurile judeţene în aria sa de responsabilitate ne-a spus că nu va rămâne nimic nerezolvat în urmă. „Este vorba de segmentele de drum din apropierea podurilor, construcţii care necesită un plus de intervenţii. La final, se toarnă un strat continuu de asfalt, tocmai ca să nu apară diferenţe de nivel la trecerea pe şi de pe pod”, am aflat de la Sorin Afloarei. Aşa cum s-a întâmplat şi la alte şantiere, localnicii sunt nemulţumiţi de praful care se ridică la trecerea maşinilor pe aceste porţiuni. Există şi soluţii: de exemplu, la modernizarea recent încheiată a Şoselei Iaşi-Bârnova, constructorul şi uneori administraţia comunei au stropit cu apă porţiunile generatoare de praf.

Pe de altă parte, în vreme ce şantierul pe primele două loturi se apropie de final, Lotul 3 al Axei Iaşi-Suceava a intrat din nou în runda contestaţiilor. După cum se ştie, cei 40 km între Belceşti şi limita judeţului Suceava au pierdut atribuirea la prima rundă de licitaţii tot din cauza contestaţiilor. La reluarea procedurii, anul trecut chiar de Ziua Naţională, au fost depuse de trei ori mai multe oferte, respectiv nouă. Aşadar, competiţia rămâne acerbă. Termenul de finalizare a lucrării finanţate din fonduri europene este 31 decembrie 2023.

 

 

Comentarii