Axa Iaşi-Suceava e ca şi funcţională: creează deja balamuc în trafic şi nemulţumiri ale localnicilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Axa Iaşi-Suceava e ca şi funcţională: creează deja balamuc în trafic şi nemulţumiri ale localnicilor

GALERIE
axa_iasi-suceava2
  • axa_iasi-suceava2
- +

Asfaltul proaspăt ispiteşte vitezomanii, dar şi pe cei grăbiţi să treacă pe culoare roşie acolo unde traficul se desfăşoară pe o bandă. Pe de altă parte, localnicii nu mai au răbdare şi se plâng de praful care se ridică pe segmentele încă nefinisate.

 

Lucrările pe primele două loturi ale Axei rutiere strategice Iaşi-Suceava se apropie de final. Practic, cei aproximativ 51 km de la ieşirea din municipiul Iaşi prin Breazu, apoi pe la Movileni şi Coarnele Caprei până la Belceşti, trebuie să fie gata în decembrie. Consolidarea fundaţiei, în unele locuri până la un metru adâncime, turnarea stratului de asfalt şi apoi a celui de uzură sunt în mare parte realizate.

Deja au apărut incidente clasice de pe drumurile aflate în uz, precum depăşirea vitezei legale, dar şi încălcări ale regulilor de circulaţie - cum e trecerea pe roşu, acolo unde sunt instalate semafoare pentru trecerea alternativă pe o singură bandă. O situaţie de acest fel a fost semnalată pe grupul de Facebook al celor din Rediu-Breazu-Horleşti-Tăuteşti. Un cititor ne-a semnalat o altă situaţie, respectiv segmente de câteva zeci de metri lungime rămase neasfaltate în urma frontului de lucru. Vasile Grădinaru, din Forăşti, Gropniţa, ne-a solicitat ajutorul în explicarea acestei „anomalii”.

Vicepreşedintele CJ care are drumurile judeţene în aria sa de responsabilitate ne-a spus că nu va rămâne nimic nerezolvat în urmă. „Este vorba de segmentele de drum din apropierea podurilor, construcţii care necesită un plus de intervenţii. La final, se toarnă un strat continuu de asfalt, tocmai ca să nu apară diferenţe de nivel la trecerea pe şi de pe pod”, am aflat de la Sorin Afloarei. Aşa cum s-a întâmplat şi la alte şantiere, localnicii sunt nemulţumiţi de praful care se ridică la trecerea maşinilor pe aceste porţiuni. Există şi soluţii: de exemplu, la modernizarea recent încheiată a Şoselei Iaşi-Bârnova, constructorul şi uneori administraţia comunei au stropit cu apă porţiunile generatoare de praf.

Pe de altă parte, în vreme ce şantierul pe primele două loturi se apropie de final, Lotul 3 al Axei Iaşi-Suceava a intrat din nou în runda contestaţiilor. După cum se ştie, cei 40 km între Belceşti şi limita judeţului Suceava au pierdut atribuirea la prima rundă de licitaţii tot din cauza contestaţiilor. La reluarea procedurii, anul trecut chiar de Ziua Naţională, au fost depuse de trei ori mai multe oferte, respectiv nouă. Aşadar, competiţia rămâne acerbă. Termenul de finalizare a lucrării finanţate din fonduri europene este 31 decembrie 2023.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

Tramvaiul nou și-a început treaba

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.