anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Bugetul Iașului, în aer. Chirica pierde bătălia din Consiliu. USR - abţinere, PSD - afară

GALERIE
sedinta
 • sedinta
- +

Ieri era ultima zi, potrivit legii, când acesta putea fi adoptat. Care sunt paşii următori pentru ca Iaşul să aibă totuşi un buget?

Criza politică cunoaşte noi dimensiuni la Iaşi: bugetul oraşului a fost respins, aseară, de plenul Consiliului Local (CL). Decizia reprezintă o premieră în istoria ultimilor 30 de ani. Primarul Mihai Chirica a susţinut aseară că decizia „a blocat în totalitate funcţionarea oraşului“. Conform legii, la acest moment Iaşului nu-i pot fi alocate fonduri de la bugetul de stat, iar această sursă reprezintă cel mai mare aport de venituri. În schimb, până la un consens politic în CL, Primăria poate dispune de unele fonduri, dar acestea sunt limitate la 88 milioane lei, conform estimărilor şefei Finanţelor locale.

Cititi si: Mihai Chirica anunţă că va intra în grevă japoneză: “Sincer vă spun, cu părere de rău, să vă fie ruşine”

Proiectul de buget a fost votat de consilierii PNL şi PMP, USR-PLUS s-a abţinut, iar grupul PSD a ieşit din sală chiar în timpul votului. Erau necesare 14 voturi, dar au fost 13 consilieri care au votat în favoarea proiectului. Din CL fac parte 11 liberali, 9 consilieri USRPLUS, 5 de la PSD şi 2 la PMP.

Situația de la Iași nu e singulară. În sectorul 1 din Capitală, liberalii nu au dat undă verde bugetului propus de primarul USRPLUS.

USRPLUS spune că bugetul va fi aprobat până pe 30 aprilie

Reuniunea CL a mai bifat o premieră: a fost şedinţă maraton care s-a desfăşurat pe parcursul a 10 ore. Proiectul de buget a intrat în plen cu aviz negativ de la comisiile de specialitate. Înainte de începerea şedinţei, consilieri ai USRPLUS şi PSD au susţinut că vor respinge bugetul. Cu toate acestea, peste 130 de amendamente au fost dezbătute în plen: PNL a aprobat amendamente de la PSD şi USRPLUS, PSD pe unele de la PNL, iar USRPLUS s-a abţinut la toate propunerile, cu excepţia propriilor iniţiative. În timpul votului final, consilierii USRPLUS au avut o consultare pe ultima sută de metri cu şefa filialei, Cosette Chichirău, prezentă în sală.

„Au blocat funcţionarea oraşului nostru (...) Concret, nu se mai pot aproba niciun fel de transferuri financiare pentru niciuna dintre activităţi (...) Este foarte greu să fac o prognoză la ce va urma (...) Vom căuta soluţii, îmi este foarte greu să le transmit tuturor celor 5.000 de angajaţi din structurile de servicii publice că nu-şi vor ridica salariul pentru Paşte (...) USR pentru mine înseamnă Uniunea Sabotăm România“, a declarat aseară primarul Mihai Chirica, fără însă a explica cum se va ajunge la acele blocaje, altfel decât dacă bugetul nu va fi votat nici în mai bine de o lună, lucru puţin probabil.

Cititi si: Apocalipsa după Chirica. „Iașul intră în era întunericului” 

De cealaltă parte, Chichirău a spus că decizia de aseară arată că primarul nu are majoritate în CL şi a subliniat că, până pe 30 aprilie, va fi aprobat bugetul, dar nu poate fi vorba în acest caz de varianta primarului. „Iaşul merită un buget serios, axat pe investiţii şi dezvoltare. Mesajul meu către Mihai Chirica este foarte simplu: aşa nu mai merge! Consiliul local nu este maşinăria lui de vot. Ori îşi ia mandatul în serios, ori, dacă nu este capabil, să plece din fruntea Primăriei“, a declarat Chichirău.

Cititi si: De ce nu a votat USR bugetul? „Chirica a venit cu o propunere absolut sfidătoare”

La rândul lor, reprezentanţii PSD spun că soluţiile de ieşire din criză sunt de ordin politic. „Scopul nostru este să ne facem treaba în CL. Nu există să refuzăm să dezbatem, am vrut să ascultăm amendamentele şi de la celelalte partide. Uitaţi că, coincidenţa a arătat că unele dintre amedamente propuse de PSD s-au regăsit şi pe lista altor partide, ceea ce este îmbucurător (...) Ori stabilim clar cine este opoziţie şi cine este putere în CL, ori stăm cu toţii la masă şi construim un buget de care să fim mândri, care să deblocheze situaţia şi care să dea Iaşului mai mult decât machete“, a comentat, la rândul lui, liderul de grup al consilierilor PSD Bogdan Balanişcu.

Unul dintre cei mai vocali consilieri ai USRPLUS, Răzvan Timofciuc, a subliniat la rândul lui că „actuala formă a bugetului condamnă Iaşul la stagnare“. „Am depus peste 40 de amendamente, iar după 8 ore de dezbateri doar o mică parte dintre ele au fost acceptate. În acest context nu puteam susţine proiectul pentru ca el nu reflecta viziunea noastră pentru dezvoltarea oraşului“, a spus Timofciuc.

În schimb, primarul a precizat că PNL a aprobat peste 20 dintre cele circa 45 de propuneri ale USRPLUS. În acelaşi timp, edilul a spus că şi, în cazul propunerilor PSD, liberalii au aprobat peste 20 de amendamente (PSD a avut circa 60 de iniţiative).

Circa 130 de amendamente au fost citite în plen

Primele propuneri care au fost citite în plen au fost ale primarului: din cinci amendamente, doar trei au fost supuse la vot şi respinse. Ulterior s-a convenit că toate au fost respinse: doar PNL şi PMP au susţinut iniţiativele primarului, în timp ce PSD şi USRPLUS le-au respins. Culmea, pe parcursul şedinţei, unele amendamente similare cu ale primarului au fost votate la propunerea consilierilor care le-au respins iniţial. Liberalii au avut şapte amendamente, iar şase dintre ele au fost aprobate, în condiţiile în care au obţinut voturi şi de la PSD. Un număr identic de amendamente a avut şi PMP, dar, în cazul acestui partid, toate au fost respinse. Dintre cele peste 60 de propuneri ale PSD, 21 au fost sprijinite şi de PNL şi, astfel, au fost, de asemenea, aprobate. În acelaşi timp, celelalte au fost respinse sau retrase în urma discuţiilor din plen: propuneri similare erau deja prevăzute în buget. Cu excepţia propriilor propuneri, USRPLUS s-a abţinut la toate celelalte iniţiative, fie că au fost de la PNL, fie de la PSD sau PMP. Cei 9 consilieri ai USRPLUS au avut circa 45 de amendamente, iar aproape jumătate a primit şi girul consilierilor PNL.

„Am susţinut toate amendamentele care au întrunit condiţiile de legalitate“, a comentat liderul de grup al PNL, Ciprian Bostan. Acesta a fost şi principalul reproş al liberalilor faţă de USRPLUS: unele propuneri nu au avut un fundament legal de adoptare, fapt negat de aceştia din urmă. În final, chiar dacă unele amendamente au fost aprobate, acestea nu vor produce efecte în contextul respingerii bugetului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.