Bugetul Iașului, în aer. Chirica pierde bătălia din Consiliu. USR - abţinere, PSD - afară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Bugetul Iașului, în aer. Chirica pierde bătălia din Consiliu. USR - abţinere, PSD - afară

GALERIE
sedinta
  • sedinta
- +

Ieri era ultima zi, potrivit legii, când acesta putea fi adoptat. Care sunt paşii următori pentru ca Iaşul să aibă totuşi un buget?

Criza politică cunoaşte noi dimensiuni la Iaşi: bugetul oraşului a fost respins, aseară, de plenul Consiliului Local (CL). Decizia reprezintă o premieră în istoria ultimilor 30 de ani. Primarul Mihai Chirica a susţinut aseară că decizia „a blocat în totalitate funcţionarea oraşului“. Conform legii, la acest moment Iaşului nu-i pot fi alocate fonduri de la bugetul de stat, iar această sursă reprezintă cel mai mare aport de venituri. În schimb, până la un consens politic în CL, Primăria poate dispune de unele fonduri, dar acestea sunt limitate la 88 milioane lei, conform estimărilor şefei Finanţelor locale.

Cititi si: Mihai Chirica anunţă că va intra în grevă japoneză: “Sincer vă spun, cu părere de rău, să vă fie ruşine”

Proiectul de buget a fost votat de consilierii PNL şi PMP, USR-PLUS s-a abţinut, iar grupul PSD a ieşit din sală chiar în timpul votului. Erau necesare 14 voturi, dar au fost 13 consilieri care au votat în favoarea proiectului. Din CL fac parte 11 liberali, 9 consilieri USRPLUS, 5 de la PSD şi 2 la PMP.

Situația de la Iași nu e singulară. În sectorul 1 din Capitală, liberalii nu au dat undă verde bugetului propus de primarul USRPLUS.

USRPLUS spune că bugetul va fi aprobat până pe 30 aprilie

Reuniunea CL a mai bifat o premieră: a fost şedinţă maraton care s-a desfăşurat pe parcursul a 10 ore. Proiectul de buget a intrat în plen cu aviz negativ de la comisiile de specialitate. Înainte de începerea şedinţei, consilieri ai USRPLUS şi PSD au susţinut că vor respinge bugetul. Cu toate acestea, peste 130 de amendamente au fost dezbătute în plen: PNL a aprobat amendamente de la PSD şi USRPLUS, PSD pe unele de la PNL, iar USRPLUS s-a abţinut la toate propunerile, cu excepţia propriilor iniţiative. În timpul votului final, consilierii USRPLUS au avut o consultare pe ultima sută de metri cu şefa filialei, Cosette Chichirău, prezentă în sală.

„Au blocat funcţionarea oraşului nostru (...) Concret, nu se mai pot aproba niciun fel de transferuri financiare pentru niciuna dintre activităţi (...) Este foarte greu să fac o prognoză la ce va urma (...) Vom căuta soluţii, îmi este foarte greu să le transmit tuturor celor 5.000 de angajaţi din structurile de servicii publice că nu-şi vor ridica salariul pentru Paşte (...) USR pentru mine înseamnă Uniunea Sabotăm România“, a declarat aseară primarul Mihai Chirica, fără însă a explica cum se va ajunge la acele blocaje, altfel decât dacă bugetul nu va fi votat nici în mai bine de o lună, lucru puţin probabil.

Cititi si: Apocalipsa după Chirica. „Iașul intră în era întunericului” 

De cealaltă parte, Chichirău a spus că decizia de aseară arată că primarul nu are majoritate în CL şi a subliniat că, până pe 30 aprilie, va fi aprobat bugetul, dar nu poate fi vorba în acest caz de varianta primarului. „Iaşul merită un buget serios, axat pe investiţii şi dezvoltare. Mesajul meu către Mihai Chirica este foarte simplu: aşa nu mai merge! Consiliul local nu este maşinăria lui de vot. Ori îşi ia mandatul în serios, ori, dacă nu este capabil, să plece din fruntea Primăriei“, a declarat Chichirău.

Cititi si: De ce nu a votat USR bugetul? „Chirica a venit cu o propunere absolut sfidătoare”

La rândul lor, reprezentanţii PSD spun că soluţiile de ieşire din criză sunt de ordin politic. „Scopul nostru este să ne facem treaba în CL. Nu există să refuzăm să dezbatem, am vrut să ascultăm amendamentele şi de la celelalte partide. Uitaţi că, coincidenţa a arătat că unele dintre amedamente propuse de PSD s-au regăsit şi pe lista altor partide, ceea ce este îmbucurător (...) Ori stabilim clar cine este opoziţie şi cine este putere în CL, ori stăm cu toţii la masă şi construim un buget de care să fim mândri, care să deblocheze situaţia şi care să dea Iaşului mai mult decât machete“, a comentat, la rândul lui, liderul de grup al consilierilor PSD Bogdan Balanişcu.

Unul dintre cei mai vocali consilieri ai USRPLUS, Răzvan Timofciuc, a subliniat la rândul lui că „actuala formă a bugetului condamnă Iaşul la stagnare“. „Am depus peste 40 de amendamente, iar după 8 ore de dezbateri doar o mică parte dintre ele au fost acceptate. În acest context nu puteam susţine proiectul pentru ca el nu reflecta viziunea noastră pentru dezvoltarea oraşului“, a spus Timofciuc.

În schimb, primarul a precizat că PNL a aprobat peste 20 dintre cele circa 45 de propuneri ale USRPLUS. În acelaşi timp, edilul a spus că şi, în cazul propunerilor PSD, liberalii au aprobat peste 20 de amendamente (PSD a avut circa 60 de iniţiative).

Circa 130 de amendamente au fost citite în plen

Primele propuneri care au fost citite în plen au fost ale primarului: din cinci amendamente, doar trei au fost supuse la vot şi respinse. Ulterior s-a convenit că toate au fost respinse: doar PNL şi PMP au susţinut iniţiativele primarului, în timp ce PSD şi USRPLUS le-au respins. Culmea, pe parcursul şedinţei, unele amendamente similare cu ale primarului au fost votate la propunerea consilierilor care le-au respins iniţial. Liberalii au avut şapte amendamente, iar şase dintre ele au fost aprobate, în condiţiile în care au obţinut voturi şi de la PSD. Un număr identic de amendamente a avut şi PMP, dar, în cazul acestui partid, toate au fost respinse. Dintre cele peste 60 de propuneri ale PSD, 21 au fost sprijinite şi de PNL şi, astfel, au fost, de asemenea, aprobate. În acelaşi timp, celelalte au fost respinse sau retrase în urma discuţiilor din plen: propuneri similare erau deja prevăzute în buget. Cu excepţia propriilor propuneri, USRPLUS s-a abţinut la toate celelalte iniţiative, fie că au fost de la PNL, fie de la PSD sau PMP. Cei 9 consilieri ai USRPLUS au avut circa 45 de amendamente, iar aproape jumătate a primit şi girul consilierilor PNL.

„Am susţinut toate amendamentele care au întrunit condiţiile de legalitate“, a comentat liderul de grup al PNL, Ciprian Bostan. Acesta a fost şi principalul reproş al liberalilor faţă de USRPLUS: unele propuneri nu au avut un fundament legal de adoptare, fapt negat de aceştia din urmă. În final, chiar dacă unele amendamente au fost aprobate, acestea nu vor produce efecte în contextul respingerii bugetului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.