De ce pleacă Veolia şi cum ne afectează? Primarul vorbește de încălzirea planetei
Veolia Energie Iasi i-a prins, ieri, în ofsaid pe sefii Primariei. Prin intermediul unui comun (...)
citeste totmiercuri, 27.01.2021
Toţi angajaţii care lucrează în această instituţie primesc un spor "Covid" de 30% la salariu. Fie că sunt şoferi, secretare sau îngrijitori, toţi sunt plătiţi în plus pentru că riscă să se infecteze în orice moment. Ei au încasat sporul "Covid", iar cei din Sănătate sau Ministerul de Interne trebuie să mai aştepte. Revoltaţi, sindicaliştii din cele două domenii au protestat la uşile Prefecturii.
45 dintre cei 48 de angajaţi ai Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi beneficiază de un spor de 30% la salariul de bază pe toată perioada stării de alertă, indemnizaţia materializând riscul la care au fost expuşi aceştia de-a lungul pandemiei. Mai exact, începând cu femeile de serviciu până la secretarele din anticamera prefectului, toată lumea s-a luptat cu virusul. În acelaşi timp, mai multe categorii de angajaţi care efectiv au fost şi sunt în continuare în prima linie COVID-19 la locul de muncă, nu primesc decât recunoştinţa veşnică din partea guvernanţilor. De la Prefectură, se spune sec: pentru angajaţii proprii s-a respectat legea. Pentru ceilalţi, legea nu există.
“Revoltător este pentru cei care au lucrat şi lucrează cu pacienţi confirmaţi şi suspecţi!"
Două proteste s-au derulat în ultimele 48 de ore pe sub geamurile Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi, protestatarii reclamând printre alte drepturi salariale nerespectate şi neacordarea sporului de risc pe perioada stării de alertă. Este vorba despre o parte dintre cadrele medii din sănătate şi asistenţă socială, dar şi de angajaţii din cadrul MAI, respectiv ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Poliţiei de Frontieră sau din penitenciare. Şi unii, şi alţii, deşi sunt în prima linie de combatere a pandemiei, nu au primit niciun ban în plus la leafă nu numai pentru munca depusă suplimentar, dar, mai ales, nici pentru riscul la care s-au expus. Singurii pentru care nu a fost nevoie de proteste, de negocieri, au fost angajaţii prefecturilor. “Dacă ar trebui să fac o paralelă, vă daţi seama cât de revoltător este pentru personalul din sistemul sanitar şi de asistenţă socială, personal care de la începutul stării de urgenţă lucrează cu pacienţi pozitivi şi suspecţi şi nu au beneficiat de sporurile prevăzute de lege. Un spor de 30% prevăzut prevăzut de o lege de recunoştinţă faţă de personalul care luptă împotriva epidemiei nu a fost acordat şi suntem nevoiţi să ne adresăm instanţelor de judecată pentru a stabili că acest spor ar fi trebuit acordat pe perioada stării de urgenţă şi trei luni după. De asemenea, modificarea legislativă care prevede un spor cuprins între 75 şi 80 la sută pentru personalul care lucrează cu pacienţii pozitivi se aplică în sistemul sanitar, după apariţia unei modificări legislative cu data de 1 decembrie. Aşadar, o parte însemnată dintre angajaţii sistemului sanitar vor primi sporuri pentru lucrul cu pacienţii Covid cel mai devreme pe 15 ianuarie, odată cu lichidarea pe decembrie. Asta e ţara în care trăim şi este dezamăgitor să constaţi că dreptatea se împarte într-un anumit fel", a declarat Iulian Cozianu, liderul Sanitas Iaşi.
Sporul de stat la stat, peste 1.300 de lei la salariul mediu brut
OUG "de recunoştinţă“ care cuprinde acel 30% din salariul de bază acordat pentru eforturile depuse la serviciu de angajaţi, respectiv cei din cadrul prefecturilor, a fost aprobat de Guvern şi a intrat în vigoare la sfârşitul lunii august. La Iaşi, sporul de risc COVID s-a acordat la Prefectură din luna octombrie. “Acordarea se face în temeiul OUG 131/2020 care nominalizează personalul Instituţiei Prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei Covid 19 ca beneficiar al unui spor de 30% din salariul de bază cu excepţia prefectului şi a subprefectului. Acest spor s-a acordat începând cu luna octombrie, iar personalul care beneficiază se stabileşte lunar prin ordin al prefectului la propunerea motivată a şefului nemijlocit din care să rezulte activitatea şi modul de implicare în prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid 19 şi care au presupus un risc suplimentar şi un volum de muncă mai mare", a precizat Ovidiu Mihăiuc, purtător de cuvânt al Instituiei Prefectului Judeţului Iaşi.
În Prefectura Iaşi, dincolo de prefect şi subprefecţi care nu beneficiază de sporul amintit, salariile brute la care se aplică procentul "COVID" de 30% sunt următoarele: managerul public câştigă 10.791 de lei brut pe lună (fără alte sporuri), directorul de cancelarie – 8.096 de lei, un consultant în, medie, câştigă 5.500 de lei, un secretar de cancelarie – 4.313 lei, un auditor 6.268 de lei, un şef de birou – 8.613 lei , un şofer – 3.863 lei, un muncitor calificat – 3.839 lei şi un îngrijitor -3.131 lei. În medie, sporul, la marea majoritate a personalului, depăşeşte cu mult 1.300 de lei. În ce constă însă activitatea de risc depusă de angajaţi pe perioada pandemiei? “Pentru funcţionarii publici, activităţile au constat preponderent, în controale şi verificări în teritoriu şi la instituţiile aflate în coordonare în vederea luării la cunoştinţă a situaţiei epidemiologice şi a măsurilor la nivel local. Activităţi care ţin de funcţionarea Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, a nucleului de coordonare a vaccinării, structuri aflate sub conducerea Prefectului. Personalul administrativ fără atribuţii de control a beneficiat de acset spor conform prevederii indicate reţinându-se implicarea suplimentară a acestora la nivelul instituţiei în vederea aplicării măsurilor de protecţie sanitară, ceea ce a determinat un volum mai mare de muncă", a adăugat Ovidiu Mihăiuc.
Premierul Florin Cîțu a fost incapabil să explice logic și coerent de ce angajații Prefecturii iau spor de risc, în timp ce polițiștii sunt ignorați. VEZI AICI
Cuvinte cheie: + prefectura, impostura, spor covid
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Zeci de percheziţii domiciliare, în 5 judeţe, la persoane bănuite că au “măcelărit” pădurile
Inspector la Administraţia Judeţeană a Finanţelor, decedat din cauza Covid19
Numărul cazurilor de COVID, la nivel mondial, a sărit de 100 de milioane
VIDEO - Vidră jucăuşă filmată pe malul unui râu din Parcul Naţional Defileul Jiului
Actorul Florin Piersic împlineşte astăzi vârsta de 85 de ani
Joe Biden susţine că gazoductul Nord Stream 2 este o afacere proastă pentru UE
OMS face noi recomandări pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus
Numărul turişilor care au venit în Iaşi anul trecut s-a redus cu aproape 60%
Tot ce trebuie să ştii despre pariurile din fotbal plasate în timpul jocului (P)
De ce pleacă Veolia şi cum ne afectează? Primarul vorbește de încălzirea planetei
Ivermectina în Covid: adevăruri şi fabulaţie. Specialiștii ieșeni iau poziție
Credeau că vor fi chelneriţe în UE, dar au ajuns prostituate. Judecătorii nu le-au crezut
Se pot sau nu deschide şcolile: ce spun infecţioniştii ieşeni? Noua tulpină dă frisoane
Mai puţine ore de istorie sau geografie la liceele tehnice? Sindicatele protestează
Şofer adus în cătuşe la accidentul de la care a fugit pe jos. „Am băut la parastas”
Reglări de conturi în trafic cu toporul şi târnăcopul. Un atacat refugiat la „Paşapoarte”
Fetiţa cu Covid căzută de la etaj, în stare mai bună la Spitalul de Copii
Dealer de droguri, arestat după ce și-a luat coletul de la curier. Le livra liceenilor
Tânăr de 21 de ani arestat după ce a făcut accident şi a şters-o. Era beat criță
Permis anulat după ce a tamponat uşor maşina din faţa sa. Surpriza polițiștilor
Recomandare oficială de vaccinare anti-Covid pentru gravide. Dar să se informeze!
Programează-ţi un control gratuit la inimă: iată adresa de e-mail!
Un nou muzeu la Iaşi. Vedeți aproape toate speciile de animale din fauna României
Manifestare dedicată Holocaustului la Institutul Francez. Iată programul!
Diversificarea și extinderea producției la S.C. CURĂȚĂTORIA OMNICLEAN S.R.L. (P)
Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!
31 de polițiști londonezi, amendați pentru că au încălcat regulile carantinei și s-au tuns
O șoferiță a căzut cu mașina într-o groapă din care ieșeau aburi. Se făceau lucrări
Circulaţia mai multor trenuri va fi suspendată miercuri şi joi. Se pun locomotive Diesel
Medic, despre ivermectină: Punem la îndoială vaccinul, dar luăm un medicament neaprobat
Dragu: Impozitul zero pe salariul minim ar putea deveni realitate cam în doi ani
Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, ucisă în 2017 într-o avalanșă, trimis în judecată
Sanofi va produce vaccinul Pfizer/BioNTech. 100 de milioane de doze anul acesta
Cinci sau șase doze într-un vaccin? Suedia refuză să plătească fără să știe exact
FOTO: Centru de testare walk-in în parcarea Iulius Mall. Nu se fac programări
Pandemia a determinat creşterea termenului mediu de plată a facturilor la peste 120 de zile
Cele mai bogate 20 de cluburi europene pierd peste două miliarde de euro din cauza pandemiei
CCR a respins sesizarea partidului AUR privind învestirea Guvernului Cîţu de către Parlament
Un român care lucrează în afara ţării trimite acasă în medie 500 euro pe lună
Ce spune Dani Coman despre posibilitatea ca Astra să fie exclusă din Liga I
Prim-ministrul italian Giuseppe Conte şi-a depus demisia. El speră să fie tot el nominalizat
Un grup de contrabandişti de ţigări a putut fi oprit abia după 19 focuri de armă
Gheaţa de pe Pământ se topeşte mai rapid decât la jumătatea anilor 1990
ASF a amendat, în premieră, conducerea City Insurance cu 3,78 milioane lei
Unul din doi români nu crede că banii cash răspândesc coronavirus
Lucian DÎRDALASummitul democraţiilor |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.