Ce are Prefectura cu impostura: 30% spor la leafă pentru toată lumea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Ce are Prefectura cu impostura: 30% spor la leafă pentru toată lumea

GALERIE
prefectura, iasi
  • prefectura, iasi
- +

Toţi angajaţii care lucrează în această instituţie primesc un spor "Covid" de 30% la salariu. Fie că sunt şoferi, secretare sau îngrijitori, toţi sunt plătiţi în plus pentru că riscă să se infecteze în orice moment. Ei au încasat sporul "Covid", iar cei din Sănătate sau Ministerul de Interne trebuie să mai aştepte. Revoltaţi, sindicaliştii din cele două domenii au protestat la uşile Prefecturii.

45 dintre cei 48 de angajaţi ai Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi beneficiază de un spor de 30% la salariul de bază pe toată perioada stării de alertă, indemnizaţia materializând riscul la care au fost expuşi aceştia de-a lungul pandemiei. Mai exact, începând cu femeile de serviciu până la secretarele din anticamera prefectului, toată lumea s-a luptat cu virusul. În acelaşi timp, mai multe categorii de angajaţi care efectiv au fost şi sunt în continuare în prima linie COVID-19 la locul de muncă, nu primesc decât recunoştinţa veşnică din partea guvernanţilor. De la Prefectură, se spune sec: pentru angajaţii proprii s-a respectat legea. Pentru ceilalţi, legea nu există.

“Revoltător este pentru cei care au lucrat şi lucrează cu pacienţi confirmaţi şi suspecţi!"

Două proteste s-au derulat în ultimele 48 de ore pe sub geamurile Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi, protestatarii reclamând printre alte drepturi salariale nerespectate şi neacordarea sporului de risc pe perioada stării de alertă. Este vorba despre o parte dintre cadrele medii din sănătate şi asistenţă socială, dar şi de angajaţii din cadrul MAI, respectiv ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Poliţiei de Frontieră sau din penitenciare. Şi unii, şi alţii, deşi sunt în prima linie de combatere a pandemiei, nu au primit niciun ban în plus la leafă nu numai pentru munca depusă suplimentar, dar, mai ales, nici pentru riscul la care s-au expus. Singurii pentru care nu a fost nevoie de proteste, de negocieri, au fost angajaţii prefecturilor. “Dacă ar trebui să fac o paralelă, vă daţi seama cât de revoltător este pentru personalul din sistemul sanitar şi de asistenţă socială, personal care de la începutul stării de urgenţă lucrează cu pacienţi pozitivi şi suspecţi şi nu au beneficiat de sporurile prevăzute de lege. Un spor de 30% prevăzut prevăzut de o lege de recunoştinţă faţă de personalul care luptă împotriva epidemiei nu a fost acordat şi suntem nevoiţi să ne adresăm instanţelor de judecată pentru a stabili că acest spor ar fi trebuit acordat pe perioada stării de urgenţă şi trei luni după. De asemenea, modificarea legislativă care prevede un spor cuprins între 75 şi 80 la sută pentru personalul care lucrează cu pacienţii pozitivi se aplică în sistemul sanitar, după apariţia unei modificări legislative cu data de 1 decembrie. Aşadar, o parte însemnată dintre angajaţii sistemului sanitar vor primi sporuri pentru lucrul cu pacienţii Covid cel mai devreme pe 15 ianuarie, odată cu lichidarea pe decembrie. Asta e ţara în care trăim şi este dezamăgitor să constaţi că dreptatea se împarte într-un anumit fel", a declarat Iulian Cozianu, liderul Sanitas Iaşi.

Sporul de stat la stat, peste 1.300 de lei la salariul mediu brut

OUG "de recunoştinţă“ care cuprinde acel 30% din salariul de bază acordat pentru eforturile depuse la serviciu de angajaţi, respectiv cei din cadrul prefecturilor, a fost aprobat de Guvern şi a intrat în vigoare la sfârşitul lunii august. La Iaşi, sporul de risc COVID s-a acordat la Prefectură din luna octombrie. “Acordarea se face în temeiul OUG 131/2020 care nominalizează personalul Instituţiei Prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei Covid 19 ca beneficiar al unui spor de 30% din salariul de bază cu excepţia prefectului şi a subprefectului. Acest spor s-a acordat începând cu luna octombrie, iar personalul care beneficiază se stabileşte lunar prin ordin al prefectului la propunerea motivată a şefului nemijlocit din care să rezulte activitatea şi modul de implicare în prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid 19 şi care au presupus un risc suplimentar şi un volum de muncă mai mare", a precizat Ovidiu Mihăiuc, purtător de cuvânt al Instituiei Prefectului Judeţului Iaşi.

În Prefectura Iaşi, dincolo de prefect şi subprefecţi care nu beneficiază de sporul amintit, salariile brute la care se aplică procentul "COVID" de 30% sunt următoarele: managerul public câştigă 10.791 de lei brut pe lună (fără alte sporuri), directorul de cancelarie – 8.096 de lei, un consultant în, medie, câştigă 5.500 de lei, un secretar de cancelarie – 4.313 lei, un auditor 6.268 de lei, un şef de birou – 8.613 lei , un şofer – 3.863 lei, un muncitor calificat – 3.839 lei şi un îngrijitor -3.131 lei. În medie, sporul, la marea majoritate a personalului, depăşeşte cu mult 1.300 de lei. În ce constă însă activitatea de risc depusă de angajaţi pe perioada pandemiei? “Pentru funcţionarii publici, activităţile au constat preponderent, în controale şi verificări în teritoriu şi la instituţiile aflate în coordonare în vederea luării la cunoştinţă a situaţiei epidemiologice şi a măsurilor la nivel local. Activităţi care ţin de funcţionarea Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, a nucleului de coordonare a vaccinării, structuri aflate sub conducerea Prefectului. Personalul administrativ fără atribuţii de control a beneficiat de acset spor conform prevederii indicate reţinându-se implicarea suplimentară a acestora la nivelul instituţiei în vederea aplicării măsurilor de protecţie sanitară, ceea ce a determinat un volum mai mare de muncă", a adăugat Ovidiu Mihăiuc. 

Premierul Florin Cîțu a fost incapabil să explice logic și coerent de ce angajații Prefecturii iau spor de risc, în timp ce polițiștii sunt ignorați. VEZI AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.